לחם הוא אחד המאכלים הבסיסיים ביותר. בואו להכין אותו בשיטה מיוחדת – בעזרת שקית
אין הרבה דברים טעימים כמו לחם טרי שזה עתה יצא מהתנור, ואין דרך טובה יותר ללמוד על לחם מאשר להכין אותו לבד. יאמי!
לחם עשוי מבצק, שאותו מכינים מקמח, מים, שמרים וסוכר, מעורבבים יחד ואפויים. קמח, סוכר ומים אתם ודאי מכירים, אבל מה זה שמרים? ובכן, אלה למעשה פטריות, אבל ממש לא מהסוג ששמים בסלט. שמרים הם יצורים חד-תאיים קטנטנים, שחלקם מזיקים לבני אדם, אבל רובם שימושיים מאוד, במיוחד בהכנת מזון ומשקאות. יש שמרים שמגדלים במיוחד בשביל תעשיית המזון; אחרים גדלים באופן טבעי ונמצאים כמעט בכל מקום – בקרקע, על צמחים, על הגוף שלנו וגם בתוכו.
השמרים שבהם נשתמש כדי להכין את הלחם שלנו הם שמרים יבשים, שנקראים גם שמרים רדומים. זה לא אומר שהשמרים הלכו לישון, אלא שהם לא פעילים. בדומה לגוף שלנו, שיודע לצרוך מזון ולהפוך אותו לאנרגיה, גם השמרים גדלים ומשגשגים כש"מעירים" אותם בעזרת מים וסוכר.
יצורים חד-תאיים קטנטנים, שרבים מהם שימושיים מאוד בהכנת מזון ומשקאות. שמרים מתחת למיקרוסקופ | Shutterstock, Rattiya Thongdumhyu
שמתם לב פעם שיש בועות בתוך לחם? זו תוצאה של תהליך מעניין שמתרחש בזכות השמרים, ונקרא תסיסה. השמרים ניזונים מהסוכר בעזרת אנזימים, שהם חלבונים שמזרזים תגובות כימיות, כלומר שינויים שמתרחשים בחומרים ויוצרים חומרים חדשים. התגובות הכימיות הופכות את הסוכר לאלכוהול, ובתהליך נוצר גם גז בשם פחמן דו חמצני, שיוצר בתוך הבצק בועות זעירות.
בעת הכנת לחם על שלביה – הוספת הנוזלים, הערבוב עם יתר המרכיבים והלישה – מתרחשים כמה וכמה תהליכים. אחד מהם הוא יצירת רשת של חלבוני גלוטן, שהיא האחראית למבנה הבצק ולגמישותו. תהליך נוסף הוא לכידת הפחמן הדו חמצני בתוך רשת החלבונים, וכתוצאה ממנה הבצק תופח. בזמן האפייה בתנור, החום מרחיב עוד יותר את הבועות והלחם ממשיך לתפוח. החום משמש גם לאידוי האלכוהול ורוב המים.
במהלך הכנת הלחם הפחמן הדו חמצני נלכד בתוך רשת החלבונים, וכתוצאה מכך הבצק תופח. אילוסטרציה של ניסוי שמראה שבנוכחות סוכר, פעילות השמרים יוצרת גז, שמנפח את הבלון | Shutterstock, TarikVision
עכשיו, אחרי שהבנו איך נוצר הלחם, בואו נכין אותו!
ציוד וחומרים:
שלוש כוסות קמח לבן (אפשר להשתמש גם בקמחים אחרים)
שלוש כפות סוכר
30 גרם (שלוש כפות) שמרים יבשים
כפית וחצי מלח
כוס מים חמימים
שלוש כפות שמן זית
שקית גדולה (ליטר או יותר) עם פס לסגירה חוזרת
בואו נכין לחם! ילדה לשה בצק | Shutterstock, BlueOrange Studio
הוראות הכנה:
-
מכניסים לתוך השקית כוס אחת של קמח, שלוש כפות סוכר, שלוש כפות שמרים וכוס מים חמימים. מוציאים את האוויר מתוך השקית, סוגרים אותה, ומערבבים את תכולתה מבחוץ, כך שכל המרכיבים יתערבבו היטב. מניחים את השקית בצד במשך 10 עד 15 דקות.
-
כעת פותחים את השקית ומוסיפים כוס קמח נוספת, כפית וחצי מלח ושמן זית. סוגרים את השקית ומערבבים שוב.
-
מוסיפים כוס קמח נוספת ושוב מערבבים היטב.
-
מוציאים את הבצק מהשקית ולשים אותו במשך כחמש דקות מעל לנייר אפייה מכוסה קמח, כדי להפחית את הדביקות.
-
מחזירים את הבצק לשקית, ומניחים אותה במקום חמים למשך כחצי שעה.
-
מוציאים את הבצק מהשקית ולשים אותו פעם נוספת, כדי שבועות הגז ייעלמו.
-
יוצרים צורה של כיכר לחם (או כל צורה אחרת לבחירתכם) ומניחים להתפחה אחרונה בתוך תבנית אפייה, למשך כחצי שעה נוספת.
-
מחממים תנור ל-180 מעלות (בעזרת מבוגר או מבוגרת אחראיים, כמובן). אופים במשך כ-25 דקות עד שמעטפת הבצק משחימה.
-
מוציאים בזהירות את הלחם מהתנור. לאחר שהתקרר, אפשר לפרוס אותו ולטעום חתיכה, עם או בלי ממרחים. בתיאבון!
סרטון שמראה את מהלך ההכנה: