הבטיחות, היעילות, תופעות הלוואי והטכנולוגיה החדשנית. כל מה שצריך לדעת על החיסון הראשון שאושר נגד הנגיף הקטלני

 

**הכתבה עודכנה בתאריך 18.3.21**

איך החיסון עובד?

החיסונים של החברות פייזר וביונטק ושל חברת מודרנה מכילים מולקולה בשם RNA, שבה מוצפנות הוראות ההפעלה לבניית חלבון נגיפי בשם "זיז" (spike) – אותו חלבון שנותן לנגיף הקורונה את מראהו הקוצני וגם מאפשר לו לחדור לתאים של בני אדם ולהדביק אותם. את ה-RNA מזריקים לשריר, הוא נכנס לתוך התאים שם וגורם להם לייצר עותקים רבים של החלבון הנגיפי. בניגוד להדבקה בנגיף אמיתי כאן התאים מייצרים חלבון אחד, ולא את הנגיף כולו.

תוך זמן לא רב, מערכת החיסון שלנו מזהה שמשהו לא כשורה – היא מגלה שהתאים שקלטו את החיסון מייצרים חלבון שהם לא אמורים לייצר ולומדת את המבנה שלו. בבוא היום, כשהאדם המחוסן ייחשף לנגיף האמיתי, מערכת החיסון שלו תזהה אותו מיד ותפעל נגדו. כך אנחנו מדלגים על תהליך למידה ארוך, של שבועיים בערך מרגע ההדבקה, ומאפשרים לגופנו ללמוד את הנגיף בלי להתמודד באותה עת עם מתקפה אמיתית.

איך עובד חיסון ה-mRNA? איירה: נעה כ"ץ
איך עובד חיסון ה-mRNA? איירה: נעה כ"ץ, על פי ציוץ של Zavén Sargsyan

 

מה ההבדל בין החיסון של פייזר למודרנה?

שני החיסונים מבוססים על טכנולוגיה דומה, יעילותם דומה והם ניתנים בשתי מנות. הפרש הזמנים בין מתן שתי המנות הוא שלושה שבועות בחיסון של פייזר וארבעה שבועות בזה של מודרנה.

ההבדל העיקרי בין החיסונים היה באחסון שלהם. את החיסון של פייזר היה צריך להחזיק בטמפרטורה של 70 מעלות צלזיוס מתחת לאפס. בפברואר אישר ה-FDA לאחסן את החיסונים שלהם בטמפרטורה של 20 מעלות צלזיוס מתחת לאפס בדומה לחיסון של מודרנה. אפשר לשמור את החיסון במקרר, בטמפרטורות של 8-2 מעלות צלזיוס, למשך חמישה ימים, ומחוץ למקרר במשך כשעתיים. החיסון גם דורש מיהול, כלומר הוספת תמיסת מלח (סליין), לפני השימוש. 

את החיסון של מודרנה אפשר לשמור בהקפאה רגילה של 20 מעלות צלזיוס מתחת לאפס, למשך חצי שנה לפחות. אפשר גם לשמור אותו במקרר למשך 30 יום, ובטמפרטורת החדר עד 12 שעות. הוא לא דורש מיהול לפני השימוש.

האם החיסונים צפויים למגר את המגפה?

סביר מאוד להניח שהחיסונים ימגרו בסופו של דבר את המגפה, אך אישור החיסון לא אומר שנחזור לשגרה בקרוב. לשם כך יידרשו לפחות כמה חודשים. המכשול הראשון שעומד בדרך לחזרה לשגרה הוא זמינות החיסונים. יעבור זמן עד שיהיו די חיסונים לכלל האוכלוסייה. לשמחתנו בארץ נראה שיש מספיק מנות, אבל זה לא המצב בשאר העולם. נראה שנאלץ להמשיך להתגונן מפני הנגיף בדרכים המוכרות – ריחוק פיזי ועטיית מסכות לצד החזרה לשגרה.

עיכוב נוסף נובע מכך שדרוש זמן לכל מחוסן לפתח חסינות לנגיף. החיסון ניתן בשתי מנות, שביניהן יש פער של קרוב לחודש. אחרי המנה השנייה יחלפו עוד כשבועיים לפני שנחשב מחוסנים.

בנוסף, לא ידוע לכמה זמן החיסון מגן מפני המחלה. ייתכן שהחסינות תדעך עם הזמן ויהיה צורך בזריקות דחף כדי לשמר את הזיכרון החיסוני של גופנו ולוודא שנישאר מוגנים מפני הנגיף. כמו כן, ידוע שהחיסון מגן ממחלה, אך לא ברור עדיין עד כמה הוא מונע גם את עצם ההדבקה בנגיף, ולכן את האפשרות שמחוסנים יידבקו, יישארו בריאים אך יעבירו את מחולל המחלה לאחרים. כל עוד לא נדע במידה גבוהה של ודאות שהחיסון מונע הדבקה של בני אדם, גם מחוסנים יצטרכו להמשיך לנקוט צעדים כדי לוודא שלא יידבקו בנגיף וידביקו אחרים. עם זאת, יש כבר ראיות ראשוניות שהחיסון אכן מונע הדבקה בנגיף או לפחות מקטין את הסיכון להידבק בו, אבל כמו בהרבה מקרים במשבר הזה, נצטרך להתאזר בסבלנות ולחכות שיצטברו מספיק ראיות.

בכל מקרה, קשה להאמין שהחיסונים יכחידו בעתיד הקרוב נגיף כה נפוץ, שהתפשט כבר בכל רחבי העולם. נראה שנגיף הקורונה SARS-CoV-2 כאן כדי להישאר, ושנצטרך להמשיך לחסן נגדו, כפי שאנו עושים עם נגיפים אחרים.

איך יודעים שהחיסון יעיל?

החיסון של חברת פייזר עבר את שלושת השלבים של הניסויים הקליניים בכ-44 אלף בני אדם וכמקובל וקיבל אישור חירום של ה-FDA לאחר בדיקה דקדקנית של מומחים רבים. כל המחקרים וכל התוצאות פורסמו באתר ה-FDA והדיון שודר בשידור חי ביוטיוב.
מאז שהחיסון אושר נערכו מספר מחקרים גדולים, חלק מהם בישראל והממצאים שהתקבלו מאשרים את ממצאי הניסויים הקליניים שהחיסון בטוח ויעיל. בנוסף יש ראיות ראשונות שגם אצל מי שנדבק הוא גם מפחית את העומס הנגיפי. יש שאלות שמטבע הדברים נותרו פתוחות, כמו משך הזיכרון החיסוני, מידת ההגנה מווריאנטים ועד כמה הוא מגן מהדבקה ומונע נשאות של הנגיף. את התשובות לשאלות האלה נגלה לאורך זמן. למידע נוסף על יעילות החיסון

לכמה זמן הוא יעיל?

היות שהניסוי בחיסון החל לפני כשנה בלבד, אי אפשר לדעת בדיוק כמה זמן הוא נשאר יעיל. עם זאת, ממצאי הניסויים שנעשו על בני אדם ובעלי חיים אחרים מעלים שרמות הנוגדנים בדם נשארות גבוהות גם אחרי ארבעה חודשים ממתן החיסון, דבר שמעיד על תגובה חיסונית חזקה. קיים סיכוי שכעבור שנה נצטרך לקבל מנה נוספת, בדומה לחיסונים אחרים, אבל מוקדם מדי לדעת. למידע נוסף על הזיכרון החיסוני

איך יודעים שהחיסון בטוח?

החיסון של פייזר ניתן למאות מיליוני בני אדם בחודשים האחרונים ולא נמצאו שום תופעות לוואי חמורות. האישור לחיסון ניתן חודשיים אחרי שמחצית ממשתתפי הניסוי הקליני קיבלו את מנת החיסון השנייה שלהם – די והותר זמן כדי לזהות תופעות לוואי חריגות. המעקב אחרי משתתפי הניסוי נמשך גם כעת, כדי לוודא שלא יצוצו בהמשך תופעות לוואי בלתי צפויות. רשויות הבריאות השונות, ובינהן גם משרד הבריאות הישראלי, עוקבות גם הן אחר תופעות הלוואי השונות באוכלוסיית המתחסנים. למידע נוסף על בטיחות החיסון

למי לא מומלץ לקבל את החיסון?

החיסון של חברת פייזר אושר לשימוש מגיל 16 ומעלה. הוא לא מיועד כרגע לילדים צעירים יותר, מאחר שהניסוי לא כלל את קבוצת הגיל הזאת. כמו כן, אין לחסן אנשים עם היסטוריה של תגובה אלרגית חמורה (אנפילקסיס) לאחד מרכיבי החיסון או למנה קודמת שלו.

אין מניעה לחסן נשים הרות או מניקות. הניסויים בחיסון לא תוכננו לבדוק נשים בהיריון או מניקות, אך לאור מידע ראשוני, ניסויים בחיות, ומנגנון הפעולה של החיסון, האיגוד האמריקאי (ACOG) והישראלי למיילדות וגינקולוגיה, ה-CDC וגם משרד הבריאות קבעו כי ניתן לחסן נשים אלה. במיוחד לאור הסיכון המוגבר לסיבוכים מקורונה של נשים בהיריון. 

מהן תופעות הלוואי הידועות?

על פי תוצאות הניסויים הקליניים, בהן נערך מעקב הדוק אחר המחוסנים, תופעת הלוואי הנפוצה ביותר היא כאב במקום הזריקה (84 אחוז). תופעות לוואי לא נדירות אחרות כוללות סחרחורות (62 אחוז), כאבי ראש (55 אחוז), צמרמורות (38 אחוז), כאבי פרקים (23 אחוז) וחום (14 אחוז). הסיכון לתופעות לוואי חמורות יותר עומד על פחות מחצי אחוז, ולא תועדו במהלך הניסוי הענק בחיסון שום תופעות לוואי מסכנות חיים. במקרים נדירים מאוד ישנה תגובה אלרגית לחיסון. התופעה נפוצה במיוחד אצל אנשים עם היסטוריה של תגובות אלרגיות חמורות (אנשים שנדרשים לשאת עליהם מזרק אפיפן). תופעה זו מתרחשת בתוך זמן קצר מהזריקה ולכן נדרשים המתחסנים להמתין במקום 15 דקות לאחר קבלת החיסון. בממצאי "עולם אמיתי" שיעור תופעות הלוואי הקלות המדווחות היה נמוך יותר, ככל הנראה בגלל תת דיווח. על פי נתונים של משרד הבריאות הישראלי, שיעור התופעות המשמעותיות עומד על כ-0.03% וברוב המקרים שיעור הופעתן דומה לשיעור ההופעה באוכלוסיה הלא מחוסנת. למידע נוסף על בטיחות החיסון

מה עם תופעות לוואי נדירות או ארוכות טווח?

ככל הידוע לנו לא אמורות להיות תופעות כאלה, שכן נדיר מאוד שלחיסון יש תופעת לוואי מעבר לתקופה הקצרה שאחרי קבלתו. עם זאת, במדע משתדלים להניח כמה שפחות ולבדוק כמה שיותר. לפיכך הניסויים הקליניים נמשכים והמתנדבים שקיבלו את החיסונים נשארים במעקב רציף אחרי כל תופעת לוואי או סיבוך שעלולים לצוץ.

אז למה לא מחכים שנה או שנתיים כדי לדעת בוודאות?
הסיבה פשוטה – המחיר יהיה הרבה יותר מדי גבוה. זה אמנם החיסון הראשון בטכנולוגיה הזאת שמאושר לשימוש, אך בניסויים קליניים שנערכו בשנים האחרונות בטכנולוגיית RNA לא נמצאו תופעות לוואי ארוכות טווח שאמורות לעורר חשש. מעבר לכך, הנגיף עצמו גורם שלל סיבוכים קצרי טווח, ועכשיו מתחילים לראות גם סיבוכים ארוכי טווח שהוא מעורר, כך שנראה שהסיכון הפוטנציאלי שעלול להיות לחיסון הוא כאין וכאפס לעומת הסכנה הנשקפת מהמחלה עצמה.

שמעתי שמועה מפחידה על החיסון, איך אפשר לדעת אם להאמין לה?

אנחנו רואים הרבה שמועות מסתובבות על החיסון ברשתות החברתיות, באפליקציות המסרים ובכלי התקשורת. חשוב קודם כול לא להילחץ. ככל שהשמועה קיצונית יותר, סביר יותר להניח שהיא חסרת בסיס. בידקו במקורות מהימנים, התייעצו עם אנשי רפואה מוסמכים, ובשום אופן אל תקבלו החלטה לכאן או לכאן על סמך מידע לא מאומת. וזיכרו, אם האזהרה חשובה באמת, תיתקלו בה בהמון מקומות, כגון מהדורות החדשות, אתרי מדע, פרסומי משרד הבריאות ועוד – לא רק בהודעות עלומות בווטסאפ.

זה באמת עדיף על פני המחלה?

כן! בהחלט! החיסון יעיל, יש לו תופעות לוואי מעטות, וגם אם יתברר שהזיכרון החיסוני שלו קצר יחסית, נוכל לקבל מנת דחף כעבור שנה. המחלה, לעומת זאת, עלולה להידרדר לדלקת ריאות, אשפוז ממושך בטיפול נמרץ ואפילו מוות – ולא רק של קשישים. לאחר מכן רבים מהחולים חשים חולשה וזקוקים לזמן רב כדי לחזור לעצמם. ואם לא די בזה, יש עדויות להדבקה חוזרת של מחלימים בחלק מהווריאנטים. הנגיף צץ בעולם לפני כשנה, כך שאיננו יודעים עדיין מספיק על ההשפעות ארוכות הטווח שלו. ניסויים על עשרות אלפי בני אדם ותוצאות שמגיעות מכל העולם מראות שהחיסון עדיף בכל מדד על פני הדבקה בנגיף הפראי. למידע נוסף על בטיחות החיסון מול סכנות המחלה

כשפיתחו את החיסון לא עשו כל מיני קיצורי דרך?

פיתוח של חיסון נמשך בדרך כלל כמה שנים. חלק ניכר מהזמן הזה מתבזבז על בירוקרטיה, גיוס משאבים, גיוס מתנדבים והמתנה לתור בגופי פיקוח כמו מינהל המזון והתרופות בארצות הברית (FDA) לבדיקת כל שלב ושלב בניסויים. 

כבר בתחילת המגפה היה ברור שכדי לצאת ממנה נזדקק לחיסון. לכן הוחלט לקצץ כל מה שלא יפגע ביעילות ובבטיחות. ממשלות רבות, וארצות הברית בראשן, השקיעו מיליארדי דולרים בחברות שהראו פוטנציאל להגיע לחיסון בזמן סביר. בנוסף, חלק משלבי הניסויים נעשו בחפיפה קלה לשלב שקדם להם, בלי לחכות לסיומו, וכמובן גיוס המתנדבים היה פשוט – אנשים עמדו בתור להצטרף לניסויים הקליניים.

יתר על כן, אחד מהגורמים שנוטים לעכב ניסויים בחיסונים חדשים הוא הצורך לחכות עד שמספיק ממשתתפי הניסוי יידבקו במחלה, כדי שיהיה אפשר לבדוק כמה מהם קיבלו את החיסון וכמה היו בקבוצת הביקורת. היות שאנחנו נמצאים בעיצומה של מגפה שנגרמת בידי נגיף מידבק מאוד, הגיעו ליעד בתוך חודשים ספורים. 

הנושא היחיד שבו קיצרו תהליכים היה במתן אישור החירום. היות שלהמתנה כזאת יהיה מחיר גבוה מאוד בחיי אדם ובסבל, הוחלט להסתפק בהמתנה של חודשיים ממתן המנה השנייה למשתתפי הניסוי ועד להגשת החיסון לאישור חירום. הניסוי לא נגמר, והמתנדבים עדיין מנוטרים, אבל הוחלט לאשר כבר את מתן החיסון כדי להציל  חיים. הסיכון אינו גבוה, ובוודאי נופל בהרבה מהסכנות הכרוכות במחלה עצמה.

שמעתי שהחיסון פוגע בפוריות של נשים. זה נכון?

ממש לא. אין כל סיבה ביולוגית הגיונית לדבר כזה. החיסון גורם לגוף ליצור נוגדנים נגד חלק אחד קטן של נגיף הקורונה והם מסוגלים לפגוע רק בו. זאת ועוד, הדבקה בנגיף עצמו גורמת למחלה וכן ליצירת נוגדנים אצל הנדבקים. אילו היה בסיס כלשהו לשמועה היינו רואים כבר פגיעה בפוריותן של נשים שחלו בקורונה. זה לא קרה כלל. בניגוד לשמועה נפוצה, אין מידע גם בנוגע לפגיעה בפוריות גברים ואין שום מנגנון ביולוגי סביר שיגרום לזה לקרות. למידע נוסף

מה בנוגע לחיסון הרוסי?

החיסון ספוטניק V, שפותח ברוסיה, עבר שני שלבים של הניסויים הקליניים ואושר לשימוש ברוסיה בלי שעבר את השלב השלישי. כיום נערך גם השלב הזה בכמה מדינות ברחבי העולם, אבל עוד לא התפרסמו ממצאים ונבדקו בידי גורם בלתי תלוי, כך שקשה לדעת אם הוא בטוח ויעיל.

החיסון עצמו מבוסס על  מנגנון של "וקטור נגיפי" כלומר לקחו נגיף שאינו מסוכן לבני אדם ושיבטו לתוכו את הוראות הבנייה של אחד החלבונים של נגיף הקורונה. הנגיף המהונדס אמור להדביק תאים בגופם של המחוסנים ולגרום להם לייצר את החלבון. זוהי שיטה מוכרת שכבר אושרה לשימוש על בני אדם ונחשבת בטוחה. עם זאת, כל עוד החיסון לא עבר את שלושת שלבי הניסויים הקליניים ותוצאותיו נבחנו בידי רשות בריאות אובייקטיבית, אין דרך לדעת אם הוא אכן בטוח ויעיל.

והחיסון של המכון הביולוגי?
החיסון של המכון הביולוגי החל לאחרונה את השלב השני של הניסויים הקליניים, שנועד לבדוק את יעילותו. גם החיסון הזה מבוסס על נגיף שאינו מסוכן לבני אדם ומכיל את ההוראות לבניית אותו חלבון נגיפי. נצטרך להתאזר בסבלנות ולראות אם החיסון יעבור בהצלחה את הניסויים הקליניים.

האם הווריאנטים השונים כמו הבריטי והדרום אפריקאי עלולים לפגוע ביעילות החיסון?

לאחרונה התגלו מספר וריאנטים חדשים של נגיף הקורונה כמו הבריטי, הברזילאי והדרום אפריקאי. אותם וריאנטים הם אותו נגיף עם כמה שינויים קלים. חלק מהשינויים הם בחלבון נגדו מכוון החיסון, שעלולים באופן תאורטי להפחית מיעילות החיסון. בחלק מהווריאנטים נצפתה עלייה מסויימת  בהדבקה חוזרת, מה שמעיד על כרסום בהגנה החיסונית בקרב מחלימים. ממחקרים עולה שככל הנראה החיסון עדיין יעיל נגד הווריאנטים. יעילותו עלולה להיות נמוכה יותר נגד חלק מהווריאנטים אך הוא עדיין יעיל, במיוחד נגד תחלואה קשה. אם בזמן כלשהו יהיה צורך לעדכן את החיסון אפשר לעשות זאת בקלות יחסית ובמהירות בחיסוני RNA, ללא צורך במלאכת פיתוח ארוכה ותהליכים אישור מורכבים כמו שעברנו בחודשים האחרונים.

שמעתי שהחיסון עלול לשנות את ה-DNA שלי, זה יכול להיות?

לא. החיסון מכיל מולקולה בשם RNA, זו מולקולה שקיימת גם בתאים שלנו באופן טבעי והתפקיד שלה הוא לתווך מידע מהחומר התורשתי שלנו (DNA) לייצור החלבונים שבונים את התא ומפעילים אותו. בתנאים בתא מולקולת ה-RNA לא יכולה להגיע לגרעין, שם נמצא ה-DNA. גם אם הייתה מסוגלת להגיע לגרעין התא, אין שם מנגנון שיאפשר את הפיכתה לחומר תורשתי, DNA, והשתלבות בתוכו. אילו זה היה אפשרי היינו בצרות צרורות ולא בגלל החיסון אלא בגלל הטמעה של מולקולת RNA טבעיות שלנו. 

שמעתי שהחיסון יעיל כבר במנה הראשונה, למה לא לוותר על השניה ולאפשר לעוד אנשים להתחסן?

לחיסון יש יעילות מסויימת כבר במנה הראשונה, כשבועיים לאחר קבלתה. עם זאת זו לא היעילות המיטבית, ואפשר לראות זאת במיוחד ברמות הנוגדנים של אנשים שקיבלו את המנה השניה. היא כן מספקת הגנה מסוימת אבל עדיין קיימת סכנה להידבק. כמו כן, לא ידוע לכמה זמן הגנה זו נמשכת, הניסויים שבדקו זאת בחיסון בדקו מתן של שתי מנות. המנה השניה שניתנת כ-21 יום לאחר הראשונה מאפשרת שימור של הזיכרון החיסוני, ושיפור ההגנה. אל תפספסו את המנה השניה ואל תדחו אותה.

מה עם החיסונים של אסטרה-זנקה וג'ונסון אנד ג'ונסון?

אלו חיסונים בטכנולוגיה דומה לזו של הספוטניק V שתואר למעלה וטרם אושרו לשימוש בארץ. מתוצאות הניסויים הקליניים שלהם עולה כי הם פחות יעילים מחיסוני ה-RNA, שניתנים בארץ אך יש להם יתרונות אחרים כמו קלות גבוהה יותר באחסון ושינוע, והצורך במנה אחת במקרה של ג'ונסון אנד ג'ונסון. לסקירה השבועית שלנו על התקדמות החיסונים השונים

האם מחלימים יכולים להתחסן?

עד חודש פברואר לא אישרו למחלימים להתחסן מחשש שאין די מנות חיסון, ומאחר שלמחלימים חסינות מסוימת בעקבות חשיפתם לנגיף. מחקרים שהתפרסמו בחודשים האחרונים האחרונים מראים שהתגובה החיסונית לחיסון טובה יותר מ"חשיפה טבעית" ועל כן כיום מאפשרים למחלימים לקבל מנת חיסון אחת כדי "לשדרג" את ההגנה שלהם ולהעלותה לרמה דומה לשל מחוסנים. 

זה נכון שהחיסון עלול לגרום ל-ADE?

במחלות מסוימות חשיפה שנייה לגורם המחלה מובילה דווקא למחלה קשה יותר, בעקבות מנגנון הקרוי "הגברה תלוית נוגדנים" (ADE). התופעה מאפיינת נגיפים שתוקפים תאים מסוימים במערכת החיסון. נוגדנים נגד נגיפים אלו עלולים דווקא לסייע להם לפלוש לתוך תאי מערכת החיסון. תופעה זו לא מתרחשת בעקבות חיסון נגד קורונה: היא לא זוהתה בניסויים הטרום קליניים בבעלי חיים או בניסויים הקליניים בבני אדם. יתרה מכך, היא לא זוהתה גם בקרב חולי קורונה שנחשפו בפעם השניה לנגיף. כמו כן, נגיף הקורונה SARS-CoV-2 אינו מתרבה בתוך תאי מערכת החיסון הרלוונטיים כך שנראה שאין סיבה לחשוש מ-ADE. למידע נוסף

שמעתי שיש אנשים שלקו בשיתוק בחצי פנים לאחר החיסון, זה נכון?

תופעת Bell's palsy היא תופעה נוירולוגית חולפת בה חצי מהפנים משותקות. הסיבות לתופעה הזאת לא לגמרי ידועות אבל היא לא מאוד נדירה. שיעור היארעות שלה הוא כ-13-20 מקרים לכל מאה אלף בני אדם. בקרב 4.7 מיליון המחוסנים הראשונים זוהו 73 מקרים שהם כ-0.002 אחוז מהמתחסנים. זהו שיעור נמוך מהיארעות התופעה באוכלוסייה כך שככל הנראה היא לא נגרמה בגלל החיסון.

 

93 תגובות

  • אריק יקיר

    בקריאה לאחור, טעיתם בכמעט הכל

    אז מה שווה לקרוא את מה שאתם אומרים? אתם טועים ומטעים

  • דר. אהרן ויסמן

    מרכיבים כימיים

    מהם המרכיבים הכימיים בזריקת החיסון של פייזר?

  • א

    ניגודי אינטרסים אפשריים

    Stephen Hahnn היה ראש ה FDA בין דצמבר 2019 לינואר 2021 ואח"כ עבר לעבוד בחברה שממנה יצאה מודרנה.James C. Smith מנהל סוכנות הידיעות רויטרס וגם יושב בחבר המנהלים של פייזר (קשר תקשורת - חברת תרופות).ל- NIH יש (ככל הנראה) בעלות חלקית על החיסון של מודרנה.תבדקו את הלינקים. https://www.pfizer.com/people/leadership/board-of-directors/james_smithh...
    הודאה רשמית ראשונה מאז פרץ נגיף הקורונה החדש מסין לשאר העולם, מודה בכיר במשרד הבריאות האמריקאי כי המשרד אכן מימן מחקר שערכה המעבדה הסינית בווהאן בהינדוס נגיפי קורונה והפיכתם למדבקים לבני-אדם.
    https://rotter.net/forum/scoops1/719262.shtml?utm_source=rotter.net&utm_... בעקבות ההודאה, שמתווספת לגילויים הנוספים בדבר אחריותו של ד"ר פאוצ'י למימון ועריכת המחקרים שעסקו בהינדוס נגיפי קורונה בווהאן, וכן למה שמסתמן כעת כעדות שקר שאותה מסר ד"ר פאוצ'י בפני הקונגרס - בכירים במפלגה הרפובליקנית דורשים כעת להדיחו לאלתר. 

  • א

    לינקים

    https://tinyurl.com/297wv5xw
    https://tinyurl.com/s4z5v9b
    https://tinyurl.com/3c6frvu5

  • א

    טופס דווח של משרד הבריאות על תופעות מהחיסון

    במידה ויש תופעות לוואי לשוב למלא טופס דווח של משרד הבריאות
    חשו בלמלא בצורה מדויקת ונכונה
    https://www.gov.il/he/service/covid-vaccination-side-effects-report

  • א

    ניגוד אינטרסים במשרד הבריאות שמפריע לבקרה על החיסון של פי

    המטרה של משרד הבריאות זה להגן עלינו לבדוק שהחיסון של פייזר לא מזיק.  לפיכך, אסור לדעתי שיהיה איזשהו רווח למישהו ממשרד הבריאות מהסכם עם פייזר.  לפי סעיף 9 של ההסכם עם פייזר אנשי משרד הבריאות ופייזר יפרסמו ביחד. ואכן יש מס' פרסומים של פייזר וחברה ממשרד הבריאות ביחד (למטה). מי שלא מהתחום צריך להבין פרסומים בעיתונים מאוד מכובדים יכולים להקפיץ קריירה של כל מדען וגם רופא או למצוא מקום עבודה טוב יותר. זה יכול להתרגם ממש לרווח כספי. 
    tinyurl.com/Infection-vaccination
    tinyurl.com/Nationwide-Vaccination
    tinyurl.com/Infections-Hospitalizations

  • אריק יקיר

    למרבה הצער אתה צודק. ועדיין

    למרבה הצער אתה צודק. ועדיין לאף אחד לא מפריע ששרון אלרועי פרייס נושאת בתפקיד ציבורי בכיר בעל השפעה על מדיניות משרד הבריאות במקביל להיותה בעלת אינטרס בכמה מישורים בחיזוק המעמד וההשפעה של פייזר על הציבור

  • א

    מטרת ההסכם עם פייזר להגיע לחיסון עדר

    עוד הערה כללית אבל חשובה:
    בהתחשב בזה שמטרת ההסכם עם פייזר היא להגיע לחיסון עדר כנראה שנקבל עוד הרבה בוסטרים וגם יהיה עוד תו ירוק והרבה לחץ על הלא מחוסנים.
    "...to determine weather herd immunity is achieved after reaching a certain percentage of vaccination coverage in Israel"
    ראו סעיף 2.1 בהסכם של ישראל ופייזר שנמצא למצוא בלינק הזה https://www.gov.il/en/departments/news/17012021-02
    לגלול למטה וללחוץ על The Agreement.

  • א

    מי לוקח אחריות על אלו שנפגעים מהחיסון? החלק המושחר!

    יש בהסכם עם פייזר חלק מושחר שקשור למי נושא באחריות במקרה של נזקים.
    אם פייזר היו לוקחים אחריות מלאה קשה לי להאמין שהיו משחירים את האזור. בהתחשב בכך, אני חושש שמערכת הבריאות "לא תתאמץ" (אולי הרבה פחות מזה) לאסוף מידע שקשור לתופעות לוואי חמורות. ראו סעיף 6 בהסכם בן ישראל לפייזר בלינק הזה https://www.gov.il/en/departments/news/17012021-02
    צריך לגלול למטה וללחוץ על The Agreement.

  • א

    התחייבנו לפייזר לחסן אחוז גבוה מהציבור

    בהתחשב בזה שמטרת ההסכם עם פייזר היא להגיע לחיסון עדר כנראה שנקבל עוד הרבה בוסטרים
    וגם יהיה עוד תו ירוק והרבה לחץ על הלא מחוסנים.
    ראו סעיף 2.1 בהסכם של ישראל ופייזר שנמצא למצוא בלינק הזה https://www.gov.il/en/departments/news/17012021-02
    לגלול למטה וללחוץ על The Agreement.

  • ליז

    כתבה לא מקצועית, פשוט העתק הדבק מהאתר של פייזר!

    כתבה לא מקצועית וחסרת כל ידע אמין . חשבתי שהיה תוכן איכותי אבל לצערי לא.
    אני רוצה לראות את המרכיבים של החיסון ושיטת הפיתוח ולא העתק הדבק מהאתר של פייזר!!!

  • מיכל

    לדעתי יש תופעות ארוכות טווח לחיסון

    לדעתי לא בדקו מספיק תופעות לטווח ארוך, אני בטוחה שמאז החיסון השני אני סובלת ממיגרנות ושזה לא מיקרי שאף פעם בחיי לא היו לי מיגרנות ופתאום בגיל 36 אני חוטפת אחת קשה פעם בחודש סביב הוסת.... אף אחד לא עושה את ההיקש בין תופעות מסויימות כמו מיגרנות/סחרחורות/עייפות וכדומה כתופעות ארוכות טווח לחיסון השני של הקורונה... וזה עוד לפני שבכלל חשבתי לקבל מנה שלישית.

  • ליז

    מיכל גם אני, יש לי מיגרנות וכל הזמן תשישות.

    עשיתי חיסונים ולזה תופעות לוואי בלתי רצויות.

  • THE WAVE

    הנחשול

    1. מתי חיסון רביעי? (מה בסוף. חיסון יומי?)
    2. מדוע להמשיך לחסן אם יש וריאנטים?
    3. אם ההדבקה זהה במחוסנים ולא - מה עניין תו ירוק?
    4. מה הקשר בין החיסון למיוקרדיטיס?

  • אורי חבל

    חיסון קורונה לנציג מחול

    צריך להגיע לחברתנו נציג מחו"ל ,מהוא סוג החיסון נגד קורונה המקובל על משרד הבריאות (פייזר ,מודרנה ...)?
    אודה לתשובתכם
    בברכה
    אורי חבל

  • א

    לפי ה FDA: תופעות לוואי חמורות 1 ל 180

    לפי מסמך שהוגש ל FDA ע"י פייזר ב 10 לדצבר 2020 - בערך 1 ל-180 מהנבדקים סובלים מ תופעות לוואי חמורות.
    מעניין לציין שכבר אז ראו שתופעת לוואי בולטת היא פגיעה בפעילות הלב:
    The most frequently reported SAEs were in the Cardiac Disorders SOC (0.1%
    לפי הנתונים בקצת פחות מ 1 לאלף מחוסנים.
    כלומר כבר אז ראו שיש תופעת לוואי הפוגעת בפעילות הלב ב ראו עמוד 46 ב: https://www.fda.gov/media/144246/download
    PFIZER-BIONTECH COVID-19 VACCINE (BNT162, PF-07302048)
    יש שני סוגים: serious adverse event ו- adverse event leading to withdrawa

  • א

    עשיתי כאן טעות- יש 163 עם

    עשיתי כאן טעות- יש 163 עם תופעות לוואי חמורות על כל 21621 מחוסנים שזה בערך 1 ל 1200 ולא 1 ל 180 כפי שכתבתי. ראו עמוד 46 במסמך:
    https://www.fda.gov/media/144246/download

  • א

    ה- FDA נתן אישור חרום בתהליך מזורז

    זה בהחלט מתאים לכך שה- FDA הגדיר את האשור לחישון כאשור מיחוד שניתן בחרום. The U.S. Food and Drug Administration (FDA) has issued an Emergency Use
    Authorization (EUA) to permit the emergency use of the unapproved product,
    Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine, for active immunization to prevent
    COVID-19 in individuals 12 years of age and older.
    https://www.fda.gov/emergency-preparedness-and-response/coronavirus-dise...

  • א

    תופעות לוואי: לפי ה CDC ו ה

    תופעות לוואי: לפי ה CDC ו ה FDA יש שעור נמוך של מיוקרדיטיס ויותר באוכלוסיה צעירה.
    אישית שמעתי על שני מקרים של הפרעות בקצב לב ובפעילות לב כמה ימים לאחר מתן החיסון.
    אף אחד לא מנסה לקשר אותם לחיסון- כלומר אף אחד לא אסף את הסטטיסטיקה במקרים הללו. את האזהרה הם הוסיפו ב 25 ליוני.
    הנה ךלשון ההודעה:
    the FDA is announcing revisions to the patient and provider fact sheets for the Moderna and Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccines regarding the suggested increased risks of myocarditis (inflammation of the heart muscle) and pericarditis (inflammation of the tissue surrounding the heart) following vaccination the FDA is announcing revisions to the patient and provider fact sheets for the Moderna and Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccines regarding the suggested increased risks of myocarditis (inflammation of the heart muscle) and pericarditis (inflammation of the tissue surrounding the heart) following vaccination https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19...
    https://www.cnbc.com/2021/06/26/fda-adds-warning-of-rare-heart-inflammat...

  • א

    הכוונה לדלקת בשריר של הלב או

    הכוונה לדלקת בשריר של הלב או ברקמה של הלב.
    חשוב לשים לב לכך שמדובר שאישור חרום שה- FDA נתן לתרופות, כלומר החיסונים לא עברו את אותן הבדיקות שבד"כ נעשות ולכן יש בהחלט סיכוי לנזקים לטווח ארוך שלא אותרו. כמו דלקת בשריר הלב שגילו בחודשים האחרונים.
    חשוב גם לשים לב לכך שתופעות הלוואי בכלל האוכלוסיה לא באמת מנוטרות, אי מעקב אחרי כלל האוכלוסיה אלא רק אחרי קבוצה שנבחרה.

  • אנונימי

    תופעות לוואי לחיסון 3

    אני בן 70. קיבלתי חיסון שלישי ביום השני היה לי חום של 39 וביום השלישי חום של 38.9 וביום הרביעי היום יש לי כבר חום של 38 מעלות. נאמר שתופעות לוואי מפסיקות אחרי 3 ימים

  • גליה רהב

    פייק ניוז

    מחקרים שהתפרסמו בחודשים האחרונים האחרונים מראים שהתגובה החיסונית לחיסון טובה יותר מ"חשיפה טבעית".
    זהו פייק ניוז שמפיץ המכון.
    פרופ' גליה רהב משיבא אומרת שלמחלימים יש נוגדנים הרבה יותר טובים. מי שחלה בקורונה לא ייחלה שוב.
    לעומת מי שחוסן, שהוא יחלה ועוד איך

  • אורן

    למי שלא הבין מה זה זן ההודי

    למי שלא הבין מה זה זן ההודי
    הרבה מחוסנים פיתחו את תופעת ADE שהרב אשרוב ניסה להזהיר ממנה לפני שנצלב על ידי הרשע גיא זוהר.
    המציאו לכם את הזן ההודי כי הרבה יותר נכון להאשים זן חדש ולהמשיך ולחסן מאשר להגיד לכם "פיתחנו לכם מחלה עם חיסון" ולהפסיק לחסן

  • Miro

    אין באפשרותי לקבל חיסון כי

    אין באפשרותי לקבל חיסון כי חזרתי מחול.איפה אפשר לקבל חיסון בגוף פרטי מי יודע מי שמע

  • מיכל

    קונספירציות

    זאת חתיכת תיאוריית קונספירציה מה שאתה מעלה כאן!!! כל העולם כולו המציא את זן הדלתא כדי לשכנע את האנשים להתחסן... נו באמת.

  • ענת

    האם נכון ש'לא מחוסנים' סובלים מתגובות לוואי כמו בעישון פאסיבי

    שמעתי שיש מסמך של פייזר שבדק בזמן הניסוי הקליני אם אנשים בסביביתם של מחוסנים החלו לסבול בעצמם מתופאות לוואי ידועות של החיסון. אשמח לשמוע עוד בנושא...

  • אלישע

    שלבקת חוגרת

    שלום לצוות, אנא התייחסו לשאלות. הרבה אנשים, לא בורים ולא דוגלים בקונספירציה עוסקים בשאלה של תופעות לוואי. כעת עולה השאלה על התפרצות של שלבקת חוגרת אחרי החיסון. מה לדעתכם יכול להיות המנגנון המסביר האפשרי? איך זה קשור לתופעות לוואי אחרות?

  • שי

    שאלה נוספת

    אני חוזר על שאלה ששאלתי בדיונים אחרים באתר זה. למרות שכותבי המאמרים (ד"ר גל חיימוביץ' וקולו אור) הגיבו לשאלתי, נראה שהם לא הכירו את הנתונים ולא ממש ידעו איך לענות. אנסה לנסח אותה באופן מפורט ומלא יותר, בתקווה שיענו עליה כאן.
    .
    השאלה היא לגבי הטענה כי המחקר הקליני של פייזר הראה כי החיסון בטוח לשימוש. הסתכלתי על הנתונים שפורסמו, ואני לא מבין איך אפשר להסיק את המסקנה הזו מנתונים אלו.
    .
    לינק למאמר ב-NEJM:
    https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2034577
    .
    לינק למסמכים שהוגשו ל-FDA:
    https://www.fda.gov/media/144246/download
    .
    במסמך ל-FDA מפורסמים נתוני תופעות הלוואי על מה שהוגדר כ-safety population (טבלה 6, עמ' 43). אוכלוסיה זו כללה כ-3800 משתתפים שגויסו עד ה-9 לאוקטובר, ובזמן ביצוע האנליזות (14 בנובמבר) היה מעקב של לפחות 8 שבועות לאחר המנה השנייה (של חיסון או פלצבו) אחרי לפחות חצי מהאוכלוסיה הנ"ל. הטבלה מראה את מספרי תופעות הלוואי השונות שנצפו החל מתחילת הניסוי (מתן מנת החיסון\פלצבו הראשונה) ועד חודש לאחר מתן המנה השנייה. בטבלה ניתן לראות כי מספר המשתתפים שחוו תופעות לוואי רציניות (serious adverse events, הדרגה הגבוהה ביותר של תופעות לוואי לפי פרוטוקול המחקר) באוכלוסיה זו היה 103 מקרב מקבלי החיסון, ו-81 מקרב קבוצת הביקורת. כשעושים בדיקת השערות לשוני פרופורציות בין שתי האוכלוסיות (פרטים לגבי החישוב בסוף), מקבלים שהסיכוי שההפרש הזה הוא מקרי הוא 0.053, כלומר יש 94.7% שהחיסון אכן גורם לתופעות לוואי רציניות. גם בטבלה 8 אשר מסכמת את מספרי תופעות הלוואי בכלל הניסוי (כולל אנשים שגויסו אחרי ה-9 באוקטובר, ובלי הגבלת תקופת המעקב לחודש בדיוק) ישנו גידול משמעותי, אם כי פחות מובהק סטטיסטית, בתופעות הלוואי הרציניות בקרב המחוסנים - 126 לעומת 111 בקרב הלא מחוסנים. בשני המקרים, הגידול בתופעות הלוואי הרציניות גדול יותר מהפרש מקרי הקורונה החמורים בין שתי הקבוצות שהיה 8 (מקרה אחד בקבוצת החיסון ו-9 בקבוצת הביקורת).
    .
    איך שלא מסתכלים על הנתונים, מצב המחוסנים בניסוי היה פחות טוב ממצב הלא מחוסנים במה שקשור לבעיות בריאותיות קשות, ויש חשש גדול שהחיסון אכן גורם לתופעות לוואי רציניות. אגב אם בודקים את הנתונים עבור severe adverse events המובהקות הסטטיסטית לכך שהחיסון גורם לכאלה תופעות היא חד משמעית, אבל אין הגדרה ברורה בפרוטוקול לקריטריונים של סיווג תופעת לוואי כ-severe.
    .
    אז לשאלה - האם באמת המסקנה מהנתונים הללו היא כי החיסון מועיל יותר מאשר הוא מזיק? אם כן, אשמח להסבר כיצד. אם לא, האם למרות הנתונים האלו קיימים מחקרים אמינים יותר, אשר מבטלים את התוצאה הזו ומראים כי החיסון מועיל יותר מאשר מזיק? האופן בו בצעתי את המבחן הסטטי: עשיתי בדיקת השערות חד-צדדית לבדיקת שוני פרופורציות בין שתי אוכלוסיות בעזרת z-score (אפשר לקרוא על זה כאן: https://bit.ly/3ehIWSj). הבדיקה היא חד-צדדית, כי רוצים לבחון את ההשערה כי החיסון מעלה את שכיחות תופעות הלוואי. הערכים לקוחים מטבלה 6: k1 = 103, n1 = 18801, k2 = 81, n2 = 18785. אפשר להשתמש במחשבון אונליין לחישוב הערכים: https://www.socscistatistics.com/tests/ztest/default2.aspx
    .
    תודה, שי

  • א

    מדובר באישור מיחוד שניתן לתרופה- אשור בחרום שקבל הארכה לא מזמן

    זה בהחלט מתאים לכך שה- FDA הגדיר את האשור לחיסון כאשור מיחוד שניתן בחרום. The U.S. Food and Drug Administration (FDA) has issued an Emergency Use
    Authorization (EUA) to permit the emergency use of the unapproved product,
    Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine, for active immunization to prevent
    COVID-19 in individuals 12 years of age and older.
    https://www.fda.gov/emergency-preparedness-and-response/coronavirus-dise...

  • אנונימי

    הנחשול

    זה נראה שיש % גבוה של תופעות לוואי שלכאורה (!) לא קשורות לחיסון, אולם אנשים מדווחים על כמות לא מבוטלת של בעיות שהתחילו להופיע מאז החיסון ובעיקר השני.

  • Rachel

    אני שואלת בעיקר על הערפול והתת דיווח

    אין דרך לדעת באחוזים את הסיכונים של החיסון - כי זה לא מתועד מספיק... ההיפך, זה מוכחש "לא הוכח קשר"...

  • Rachel

    התגובה שלי לחיסון - הראתה לי שהוא לא בריא

    כאב לי כל הגוף , הפרקים והשרירים, היו לי חרדות ולחץ נוראי, ואירוע לב קצר של כמה שניות (הלב יצא מסנכרון עם קצב הנשימה והדם, לדעתי היה יכול להיגמר אחרת..). איך זה אמור להיות חומר בטוח?
    בתור אחת שהלכה להתחסן ישר כשזה נפתח, ונסעתי רחוק, זאת לא תגובה פסיכוסומטית...אני שואלת באמת איך זה יכול להיות שהרופא ממליץ על מנה שניה, הרי יכולתי למות.
    אני שומעת על אנשים שקרו להם דברים והרופאים לא מדווחים הלאה ומכחישים שזה קרה מהחיסון...
    מצד שני באמת החיים מתחילים לחזור, דברים מתחילים להיפתח...אין ספק שהחיסון יעיל ותורם לנו כחברה ואני שמחה שאני לפחות חצי מחוסנת. השאלה היא - מה קורה כאן, איך אנחנו נותנים לכוח לרמוס את המקצוע של הרפואה, שבה תמיד שומרים על זהירות, אפילו בתופעות הלוואי הכי קלות, נזהרים שלא לתת כל דבר לכל אחד... להיות במעקב על הדברים וגם לתעד בעיות ותקלות. כאן זה נראה עניין מסחרי - אנחנו הפרסומת של פייזר, וההוכחה שכלום לא קורה. אפילו אם כן קורה !
    ושאלה נוספת - אם זה בטוח, למה בשאר העולם לא מחסנים? הרי בעולם עכשיו יש גל קורונה רביעי, גדול מקודמיו עם אלפי מתים...

  • נטע

    מדוע לא מכניסים תשובות על שאלות שעולות כאן מגולשים?

    אשמח לקרוא תגובות של צוות המכון. תודה

  • נטע

    במיוחד השאלה הטובה והמנוסחת

    במיוחד השאלה הטובה והמנוסחת היטב של טום.
    אני שומעת על אנשים שלפתע לאחר קבלת מנה ראשונה או מנה שניה של החיסון החלו לסבול ממחלות לב, ללא כל רקע קודם. זה מפחיד, אותי יותר מאשר הקורונה עצמה. מטריד שלא נותנים לזה במה ולגבי כל אירוע כזה אומרים "אין קשר לחיסון" בניגוד לכל מוות או "סיבוך" שמיד מקושר לקורונה אצל מי שנדבק. אודה להתיחסותכם לשאלה שלי ולשאלה של טום, ולעוד שאלות שלא זכו למענה. תודה מראש.

  • טום

    שאלות על חיסון ותו ירוק

    אם אני בקבוצת גילאי 20-29, בהם נפטרו 30 מתוך יותר מ-160,000 שזוהו עם הנגיף במהלך השנה הזו, ואני ללא מחלות רקע או גורמי סיכון כלשהם, למה שאסתכן ואקח את החיסון שאחריו כבר כמה אנשים נפטרו מדום לב ולא מזמן צעירה בת 22 נפטרה מדלקת בשריר הלב לאחר חיסון שני? כמובן שלא מוצאים קשר בין החיסון לתופעות, אבל גם לא שמעתי שמצאו שהחיסון לא קשור, משמע שלא מצאו כלום בגדול... מה בכלל הסיכוי לזהות קשר גם אם הוא ישנו? למה שאקח סיכון עם תופעות לוואי של החיסון כשעדיין אני רואה שאנשים שהתחסנו נדבקים בקורונה פשוט עם פחות תופעות, בתכשיר נסיוני מסוג (MRNA) שנעשה בו שימוש בפעם הראשונה מחוץ לניסויים והוא יוצר רק לפני כמה חודשים, שיחזיק כנראה רק חצי שנה או משהו בסגנון הזה, ולמה צריך לנדות אותי ממקומות ומהעבודה והלימודים (תו ירוק) אם אני לא רוצה לקחת אותו?

  • דוד בר ניב

    קבלתי טיטר נוגדנים 5833 מה

    קבלתי טיטר נוגדנים 5833 מה זה אומר מבחינת עוצמת החיסון

  • אמנון

    שאלה רפואית

    ראיתי סרטונים של רופאים שטוענים שאין שום אינדיקציה שלאחר קבלת חיסון הקורונה, מערכת החיסון לא תהייה מאולצת לייצר חלבוני ספייק ללא הפסקה (לעד), כי זה ברמת ה DNA, ולא חיסון קונבנציונאלי. ובשל כך המערכת החיסונית תהייה "מוצפת" כל הזמן בייצור חלבונים כאלו, דבר שיעמיס עליה ויוריד את יכולתה להילחם בפולשים אחרים.
    אשמח להבהרה בנושא, כי לא מעט רופאים מכובדים טוענים טענה זו.
    תודה מראש.

  • רפי

    הידבקות והדבקה

    איך החיסון משפיע על הסיכוי של אדם להידבק ולהדביק? (אני לא שואל על "לחלות" או "לחלות קשה")
    אם הסיכויים קטנים, אז פי כמה?

  • בת

    תופעת לוואי שלא עוברת

    שלום. אני בעד החיסונים ודחפתי את כל מי שאני מכירה להתחסן, אך מאז שהתחסנתי אני סובלת מכאבים בצלעות ובשריר בית החזה רק בצד שמאל- הצד בו התחסנתי. אני מפחדת שהחיסון גרם לי לנזק. מה ניתן לעשות? שלחו אותי למלא בדיקות והכל תקין. אני לוקחת ליריקה בעקבות המקרה וזה לא מזיז לגוף שלי. האם זו תופעה מוכרת ? לא מצאתי על כך שום כתבה.

  • אנונימי

    גם לי בדיוק אותו הדבר, אני שבועיים אחרי חיסון ראשון ומפחד

    האם הכאב עבר לך? אצלי זה בדיוק כך המצב כפי שאת מתארת.

  • חביבה

    האם נכון שאחרי חצי שנה קרה

    האם נכון שאחרי חצי שנה קרה לחיות שערכו עליהם את הניסוי של החיסון משהו

  • משה

    נוגדנים רבים מידי

    עשיתי בדיקה סרולוגית שבועיים אחרי החיסון השני, והתוצאה הייתה כ-30000, זה נורמלי? לא מפחיד?

  • James

    אתה חסין להכל. :)

  • שי

    למה יש חיסיון של 30 שנה על

    למה יש חיסיון של 30 שנה על קבינט הקורונה ולמה ההסכם עם פייזר לא גלוי לציבור?

  • אנונימית

    dissertation

    בעוד פחות משעה אני מקבלת חיסון שני לא נעים אבל אני משלשלת האם להדחות את החיסון או פשוט לקבל אותו לא מפריע ליעילות החיסון

  • אנונימי

    עשיתי את החיסון השני אך לא

    עשיתי את החיסון השני אך לא סבלתי מתופעות לוואי משמעותיות מלבד כאבים מקומיים בזרוע וקצת חוסר תאבון. האם זה מעיד על כך שמערכת החיסון שלי חלשה יותר ולכן לא הגיבה בעוצמה? תודה :)

  • אריה

    ADE וטענות אחרות

    שלום! תוכלו בבקשה להגיב לתכנים העולים מהסרטון הזה?
    https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001356373

  • אהרון

    שלושה ימים לאחר חיסון שני

    שלושה ימים לאחר חיסון שני נחשפתי לחולה קרונה מה עלי לעשות והאם אני יכול להידבק או להדביק

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    עקרונית כן, עדיף שתתייעץ עם מוקד משרד הבריאות

  • אירית שראל

    נוגדנים

    עשרה ימים אחרי החיסון השני, אם לא נמצאים נוגדנים בבדיקה סרולוגית, מה המשמעות

  • עמודים