לקריאת הכתבה

האברונים שבתא

התא הוא יחידת החיים הבסיסית ביותר: כל יצור חי בעולם מורכב מתא אחד לפחות. התא מכיל מדורים ואברונים רבים שממלאים תפקידים אבים בקיום התא ובתפקודו. הסרטון שלפנינו מציג את האברונים המרכזיים של התא. בהמשך העמוד תמצאו הסבר מפורט יותר על האברונים השונים ועל תפקידיהם העיקריים.
 

הסרטון הופק בידי Hirofumi Seo. תורגם בידי צוות דוידסון אונליין
We would like to thank Hirofumi Seo for his help.

יצורים רב-תאיים וחלק מהיצורים החד-תאיים מורכבים מתאים אאוקריוטיים (בעלי גרעין), שלא כמו התאים הפרוקריוטיים (חסרי גרעין) שיש בעיקר לחיידקים. התאים מכילים מגוון רב של אברונים שצפים בנוזל התוך תאי (ציטופלסמה) ומוקפים בקרום על בסיס שומנים בשם ליפידים שנקרא ממברנה. הממברנה מפרידה בין תכולת האברון לציטופלסמה ומאפשרת ליצור בתוכו סביבה שונה עם הבדלים ברמת החומציות, הרכב המלחים, החלבונים ועוד').

ישנם שישה אברונים מרכזיים בתא, ואציג אותם לפי סדר הופעתם בסרטון:

ליזוזום תפקיד הליזוזום הוא למחזר את הפסולת בתא. אברונים שהזדקנו וחלבונים לא פעילים או שלא התקפלו כראוי מגיעים לליזוזום, שם אנזימים מיוחדים בשם פרוטאזות מפרקים אותם לחלקי היסוד שלהם, חומצות אמינו, לשימוש חוזר. הליזוזום ממלא תפקיד נוסף גם בפירוק חומרים זרים שנכנסים לגוף, כולל רעלנים.

אברון גולג'י תפקידו של אברון גולג'י הוא להמשיך את עיבוד החלבונים שנוצרו ברשת האנדופלסמטית (ראו למטה), למיין אותם לפי אברון היעד ולשלוח אותם אליו.

הרשת האנדופלסמטית הרשת האנדופלסמטית היא המקום שבו מתחיל תהליך העיבוד של חלבונים שאינם מיועדים לציטופלסמה. החלבונים הללו מתורגמים ישירות לתוך הרשת האנדופלסמטית, עוברים שם קיפול ועיבוד ראשוני וממשיכים הלאה לאברון גולג'י. הרשת האנדופלסמטית נמצאת ליד הגרעין ועוטפת אותו, כדי לאפשר לתא תרגום כמה שיותר מהיר של RNA אחרי השעתוק שלו בגרעין התא.

הגרעין הגרעין הוא הספרייה של התא. שם נמצא הדנ"א, שהוא החומר התורשתי של הגוף. המידע ששמור בו הוא כל מה שהתא צריך כדי לבצע את תפקידו כהלכה. המידע הזה מועתק לשרשראות של RNA בתהליך שנקרא "שעתוק". לאחר מכן ה-RNA יוצא החוצה ומתורגם לחלבונים הרלוונטיים.

מיטוכונדריה למיטוכונדריה יש תפקידים רבים, שהמוכר ביותר ביניהם הוא ייצור ה-ATP מטבע האנרגיה של התא. המיטוכונדריה גם ממלאת תפקיד מרכזי באפופטוזיס תהליך המוות המתוכנן של התא, בחילוף החומרים ועוד. יש הטוענים שהמיטוכונדריה היא שריד של אצה חד-תאית שנבלעה על ידי תא גדול יותר ונשארה שלמה. עם הזמן התפתחה ביניהם תלות הדדית סימביוזה – והמיטוכונדריה הפכה לחלק בלתי נפרד מהתא. התיאוריה הזו נקראת "התיאוריה האנדוסימביונטית".