אפופטוזיס הוא תהליך של מוות תאי מתוכנן, שבו התא מפרק את עצמו בצורה מבוקרת. תהליך זה חשוב לסילוק תאים פגומים ולשמירה על בריאות מערכות הגוף

אפופטוזיס הוא תהליך המוות המתוכנן של תא. מדובר בתהליך חשוב מאוד שממלא תפקיד חיוני במנגנונים רבים של הגוף.

האפופטוזיס מאפשר התפתחות איברים תקינה בשלב ההתפתחות העוברית, והוא ואחראי לסלקציה של תאי דם לבנים, להרג תאים סרטניים או חולים ולהרג של תאים זקנים. תהליך האפופטוזיס יכול להיות עצמאי או מופעל בידי תאי דם לבנים מסוג T.

הסרטון מתאר אפופטוזיס שהופעל בידי תא T:

מוות תאי מתוכנן היטב

אפופטוזיס הוא התהליך שבו תא ממית את עצמו באופן מתוכנן ומסודר. במסגרת התהליך הזה, התא עצמו, או תא דם לבן מסוג Killer T cell, מפעיל סדרה של אותות שמובילים לפירוק החלבונים וה-DNA של התא. בעקבות זאת, התא מתכווץ ומפורק, ולבסוף השאריות שלו נבלעות על ידי תאי מקרופאג

הסרטון שראינו מציג תרחיש שבו תא חולה עובר אפופטוזיס. במקרה הזה המוות התאי הופעל בידי תא T שזיהה תא חולה. תחילה תא ה-T נצמד לתא החולה, שמוצג בסרטון כצהבהב. בשלב הבא אנו רואים את הממברנות של שני התאים - תא T מוצג בוורוד, ותא חולה בלבן. בממברנה של תא ה-T יש חלבון שנקרא "אות מוות", וקולטנים מיוחדים על ממברנת התא החולה נקשרים לחלבון הזה ומתחילים תגובת שרשרת תוך-תאית. הקולטנים האלו נקראים קולטני מוות.

לאזור התוך-תאי של קולטני המוות נקשרים חלבונים מתווכים שקושרים אליהם חלבון נוסף, שתפקידו לחתוך חלבונים אחרים - זהו הפרוקספאז 8. בהתחלה, חלבון פרואספאז 8 לא פעיל, ואינו יכול להתחיל בחיתוך. אך כששני חלבוני פרוקספאז 8 נקשרים זה לזה הם והופכים יחד לקספאז (caspase) - אנזים פעיל שחותך חלבונים.

קספאז 8 מסתובב בנוזל התאי, וגורם לחיתוך והפעלה של חלבוני חיתוך נוספים, כמו פרוקספאז 3. לאחר החיתוך, הקספאז 3 מסתובב בתא וחותך חלבונים רבים בתא. התגובה הזאת הולכת ומתקדמת עד שחלקים נרחבים מהתא מפורקים בידי הקספאזות.

מספר חלבונים חוברים יחד ויוצרים קומפלקס חלבונים גדול בשם אפופוטוזום. האפופטוזום מפעיל חלבוני חיתוך נוספים | מקור: Laguna design, Science Photo Library

האפופטוזום: אין דרך חזרה

במקביל, חומר בשם ציטוכרום C משתחרר ממבני המיטוכונדיה, ונקשר לחלבון בשם Apaf-1. כמה עותקים של Apaf-1 מתחברים זה לזה, ויחד עם הציטוכרום C וקספאז 9 יוצרים קומפלקס חלבונים גדול: האפופטוזום. האפופטוזום מביא להפעלה של עוד עותקים רבים של קספאז 3, ואלו ממשיכים לפרק את החלבונים בתא, ובין היתר את חלבוני שלד התא. התא הולך ומאבד את צורתו, מתכווץ, ולבסוף מתפורר לבועיות קטנות שנאכלות בידי תאי מקרופאג' שמגיעים לאזור. חלק חשוב בתהליך ושאינו מוצג בסרטון הוא עיכול ה-DNA ופירוקו על ידי אנזימים שחותכים DNA - הדנאזות (Dnase).

האפופטוזיס הוא תהליך מורכב ומבוקר היטב שלא מופעל ללא סיבה. יש גורמים רבים שיכולים להפעיל את תהליך האפופטוזיס, כמו נזקים רבים ל-DNA, תנאי עקה של לחץ רגשי ופיזי, הדבקה בנגיף, הזדקנות התא, טרנספורמציה סרטנית ועוד. כמו כן, האפופטוזיס דרוש למספר רב של תהליכים בגוף, כמו במהלך ההתפתחות העוברית, שמירה על המערכת החיסונית והרגית תאי דם לבנים שעלולים לתקוף את הגוף עצמו, או במהלך התחזוק השוטף של הגוף והרקמות בו.

8 תגובות

  • דוד

    זה קורה גם בפצעים?

  • אנונימי

    שלום

  • אנונימי

    הרצפטור מוות הזה הוא fas r

  • מורן

    תהליך תוך תאי

    ההסברים קצת קשים להבנה,ולא הצלחתי להבין מה קורה בתהליך התוך תאי , כאשר תהליך האפופטוזיס מתחיל.

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    הבהרה

    שלום מורן
    תהליך האפופטוזיס הוא תהליך ארוך ומסובך המכיל מסלולים ביוכימיים רבים ושחקנים רבים. למען האמת, על אף שיודעים הרבה על התהליך, אי אפשר לומר שמבינים אותו לחלוטין. התהליך המתואר בסרטון הינו זיהוי תא חולה ע"י תא דם לבן מסוג Killer T, תא הדם הלבן משדר לתא החולה סיגנל מוות דרך קולטן מתאים. כאשר הקולטן מופעל מתחילה שרשרת תגובות הכוללת הולכת הסיגנל והעצמתו כמו בתהליכים תאיים רבים, וביחד עם זאת הפעלה של אנזימים אשר תפקידם לפרק חלבונים. אותם אנזימים מפרקים את תכולת התא, ומפעילים אנזימים כמוהם אשר מעצימים את מלאכת הפירוק. במסגרת התהליך המיטוכונדריה מושבתות (ויחד איתן תהליך ייצור האנרגיה בתא), ופולטות את נשא האלקטרונים ציטוכורום C אשר אשר מביא ליצירת קומפלקס החיתוך העצום האפופטוזום. במקביל מופעלים גם אנזימים מפרקי DNA (נוקלאזות) ולמעשה התא הולך ומתפרק מבפנים באופן שיטתי ומסודר, ומאבד את צורתו (בייחוד בשל פירוק שלד התא) ותכולתו נבלעת בידי תאים שכנים.

    אם יש לך שאלות נוספות, אשמח לענות
    כל טוב
    ארז

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    שלום אריק
    משך האפופטוזיס משתנה מתא לתא, אבל מדובר בסדר גודל של בין 10-20 שעות מסטימולציה ועד לפירוק התא.
    ארז

  • אנונימי

    ארז שלום,

    ארז שלום,
    רשמת שמדובר על סדר גודל של בין 10-20 שעות. במאמר של פרופ' עדי קמחי (מפת הדרכים למוות תאי מתוכנת: מוות למען החיים https://www.academy.ac.il/SystemFiles/23131.pdf)
    רשמה קמחי כי מדובר על תהליך של דקות או שעות אחדות.
    אודה להבהרה

  • אריק

    כמה זמן לוקח כל התהליך?

    כמה זמן לוקח כל התהליך(מרגע הגעת הקולטן ועד לסיום ההתאבדות)