שלום חגית,

הכנסת מים לשמן רותח היא אחד הדברים המסוכנים שאנו נתקלים בהם במטבח: השמן מיד מתחיל לקפוץ ולהינתז לכל עבר ועלול לגרום לנו לכוויות. בנוסף, נתזי השמן הקטנים שקופצים וניתזים מהמחבת דליקים מאוד ועלולים לגרום למחבת כולה לעלות באש. שריפה כזאת של שמן אסור לכבות במים בדיוק בגלל התופעה שגרמה לה מלכתחילה: המים רק יגרמו לעוד שמן לקפוץ וילבו את האש.


שמן רותח | צילום: שאטרסטוק (ההעתקה אסורה)

אז באמת למה זה מתרחש?

הסיבה היא ההבדלים בטמפרטורת הרתיחה של מים ושמן. מים, כידוע, רותחים בטמפרטורה של 100 מעלות צלזיוס, כלומר בטמפרטורה הזאת הם כולם הופכים לגז. שמן, לעומת זו, רותח בטמפרטורה גבוהה יותר. הטמפרטורה הספציפית תלויה בסוג השמן ויכולה להגיע עד ל-300 מעלות. כשאנחנו מטגנים, הטמפרטורה לא מגיעה בדרך כלל עד לנקודת הרתיחה (כשהשמן מעלה עשן), אלא מסתפקים בכ-180 מעלות.

אז קורה לטיפת מים שנופלת לתוך שמן בטמפרטורה של 180 מעלות? הטיפה מתחממת תוך חלקיק שנייה ועוברת את טמפרטורת הרתיחה שלה, ולכן היא רותחת בתוך השמן והופכת לקיטור, כלומר אדי מים בלחץ גבוה. הקיטור מתפשט מיד לסביבה ומתיז לכל עבר את טיפות הנוזל הצמודות לו, ולכן השמן ניתז ומשפריץ. כלומר לא השמן עצמו הוא מה שניתז, אלא המים שהופכים לגז מתיזים את השמן יחד איתם. אפשר לומר שהכנסת מים לשמן מזכירה הכנסה של קשית לתוך השמן ונשיפה פנימה.

דרך אגב, גם הבועות שאנחנו רואים מסביב לדברים שמטגנים הן למעשה בועות של אדי מים שרותחים מתוך המאכל שאנחנו מטגנים.


צ'יפס בשמן רותח | צילום: Hayford Peirce, ויקיפדיה

יש לציין שלא חייבים לטפטף טיפת מים לשמן רותח כדי שזה יקרה, אלא מספיק שהמחבת או סיר הטיגון יהיו רטובים טיפה בלי ששמנו לב. תופעת השמן שניתז לכל עבר תתרחש בכל מקרה ברגע שהטמפרטורה של השמן במחבת תעבור את ה-100 מעלות והמים שבתוכו ירתחו.

לכן חשוב להקפיד שהמחבת או סיר הטיגון יהיו יבשים לגמרי לפני שאנחנו יוצקים את השמן לתוכם, וכשמטגנים משהו מומלץ לנגב אותו מראש מטיפות מים בנייר סופג או במגבת לפני שמכניסים אותו לשמן. אם רוחצים ידיים לפני או בזמן הטיגון, חשוב לנגב גם אותם היטב כשחוזרים לכיריים. וכמובן, אל תעמדו קרוב לסיר שמן בזמן הטיגון וגם אל תתנו לילדים קטנים לעמוד מתחת לכיריים.

ואיך מכבים שריפה של שמן? כאמור לא במים! יש מטפי כיבוי עם חומרים ייעודיים שאפשר לקנות לבית, ואפשר פשוט להניח מכסה על המחבת או הסיר הבוער. המכסה יקטע את אספקת החמצן לאש ("יחנוק את האש") וכך ישבור את 'משולש האש' – והאש תכבה. כפי שאפשר לראות בסרטון הבא:

ד"ר אבי סאייג
מכון דוידסון לחינוך מדעי
מכון ויצמן למדע


הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בתגובה לכתבה זו ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

10 תגובות

  • יובל חדד

    חסר לי פרט

    למה בעצם כששופכים מים לשמן, לנסות בטעות לקרר אותם עולה להבה?
    האם זה בגלל שטיפות השמן ניתזות, כפי שאמרתם ואז הן בוערות מהכיריים הדלוקים? אם האש מתחת לסיר עם השמן הרותח תהיה כבויה אז לא תעלה להבה?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    הבנת נכון

    היי יובל

    הבנת נכון - השמן מתלקח בגלל האש בכיריים שמדליקה את הנתזים. אם אין אש או כיריים לוהטות שיכולות להדליק אש, אז יהיו רק נתזים של שמן.

    בברכה

    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • רנה זלוטניק

    כיצד מושפעת טמפרטורת רתיחת המים כאשר מוסיפים להם שמן

    בבקשה תענו לי

  • רנה זלוטניק

    מה קורה לטמפרטורת הרתיחה של מים כשמבשלים אותם עם שמן ומדוע

    האם יש השפעה לכמות השמן המוכנסת למים

  • אנו נימי

    האם כשמשתמשים באלכוהול במקום

    האם כשמשתמשים באלכוהול במקום במים התגובה לשמן תשתנה? ואם כן אז השמן יותר או פחות יקפוץ?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    סכנת נפשות

    אלכוהול הוא חומר מאוד דליק, כך שהוספה שלו לסיר שמן רותח, כשמתחת יש אש בוערת עלולה לגרום להתלקחות מיידית.
    בנוסף אלכוהול רותח בטמפרטורה נמוכה יותר אפילו ממים - הוא רותח ב78 מעלות, כך שברגע שרק יגע בפני השמן הוא יתחיל לרתוח. נקודה אחת 'לטובתו' היא שהוא פחות צפוף מהשמן, ובניגוד למים הוא יטה להשאר על פני השמן ולא לשקוע, אבל מצד שני הוא גם מתמוסס בשמן במידה מסויימת ואז כן יכול להגיע גם לתוך הסיר ולגרום לשמן לקפוץ. בכל אופן סכנת נפשות.

    בברכה
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • משה

    למה הסיר נדלק?

    אמרו לי פעם שהאש מתפשטת כתוצאה מזה שהמים מתאדים והמימן שמתפרק הוא הדליק והוא זה שיוצר את הלהבה, זה נכון?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    לא נכון

    כשמים מתאדים הם פשוט הופכים לאדים, אבל המולקולה של המים לא מתפרקת למימן (כדי שזה יקרה צריך סדר גודל של אלפי מעלות, לא מאות כמו בסיר שמן).
    הסיר נדלק כי נתזים קטנים של שמן, טיפות קטנות של שמן פוגעות באש ועולות בלהבה. שמן הוא חומר דליק.
    פיזור חומר דליק לחלקיקים קטנים באוויר מגדיל את שטח פניו, כלומר את שטח המגע שלו עם חמצן, כך שהתלקחות שלו היא מיידית ורבת עוצמה. - ראה שתי כתבות שלנו:
    איך פיזור של קמח הופך אותו לדליק
    https://davidson.weizmann.ac.il/online/sciencelab/%D7%A0%D7%9B%D7%A0%D7%...
    וגם איך לכבות סיר שמן בוער, אם כבר נדלק
    https://davidson.weizmann.ac.il/online/sciencelab/%D7%9B%D7%99%D7%A6%D7%...

    בברכה
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • אנונימי

    שאלה, האם האדים שנוצרים בסיר

    שאלה, האם האדים שנוצרים בסיר שמן הם של מים או שמן שרתח?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    תלוי במה מדובר

    תלוי במה מדובר:

    אם מדובר בסיר של שמן 'נקי' - ללא מים, ומחממים אותו ועולים ממנו אדים, אז מדובר באדים של שמן, או יותר במדוייק אדים של שמן שמתחיל להתפרק בחום.

    אם מדובר בסיר שמן שיש בו קצת מים - אז האדים העולים ממנו הם אדי מים, בשילוב נתזי שמן קטנים שעפים לכל עבר.

     

    בברכה

    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע