איך זה שאפילו כוס אחת של יין אדום גורמת לאנשים מסוימים להרגיש רע? עדיין לא ברור איזה חומר בדיוק אחראי לתופעה
אחרי לילה הכולל שתייה מרובה של אלכוהול, רובנו נחוש רע ונתעורר בבוקר עם תחושת חמרמורת (הנגאובר), המלווה בדרך כלל גם בכאב ראש. אולם יש אנשים שיחוו כאב ראש דומה גם אם שתו רק כוסית קטנה של יין אדום.
בעבר סברו כי כאב הראש נובע מקיומם של סולפטים ביין. סולפטים הם תוצרי לוואי של תהליך תסיסת היין, ויש יקבים שמוסיפים אותם למשקה גם כדי לשמר אותו זמן ארוך יותר. אולם אפילו אז, כמות הסולפט ביין נמוכה לעומת מזונות שאינם גורמים לכאבי ראש. מעבר לכך, מוסיפים סולפטים גם ליין לבן, ורגישות להם מתאפיינת בדרך כלל בקשיי נשימה, לא בכאבי ראש.
החשד העיקרי כיום מופנה לעבר מולקולות הטאנינים הנמצאות ביין האדום. טאנינים הם חומרים הקיימים בפירות בוסר ובקליפות הענבים, ולכן אינם נמצאים ביין לבן, המופק בלי הקליפות. הם האחראים לתחושת העפיצות (התחושה שהלשון נדבקת לחיך) שמאפיינת חלק מסוגי היין האדום. הטאנינים מעניקים ליין האדום את טעמו האופייני, ומשפיעים גם על הצבע והמרקם שלו.
אולם יש ממצאים שמראים כי הצטברות של טאנינים בדם מפעילה מסלולי העברת אותות שמובילים בתורם להפרשת המוליך העצבי סרוטונין ולכן להתכווצות של כלי דם. אנשים שונים מגיבים אחרת לרמות שונות של סרוטונין. אצל הרגישים ביותר, העלייה בריכוזי הסרוטונין אחרי שתיית יין אדום תעורר כאב ראש דמוי מיגרנה.
יין מעורר אלרגיה
גורם אפשרי נוסף לכאב הראש שמחולל היין האדום הוא מולקולות היסטמין שנוצרות בתהליך תסיסת היין, ולכן יין אדום מכיל פי 200-20 יותר היסטמין מאשר היין הלבן. באופן טבעי, היסטמין מופרש בגוף מתאים של מערכת החיסון, במענה למפגש עם גורם מעורר מחלה כלשהו או אלרגן. ההיסטמין מוביל בין השאר להרפיית שרירים ולהרחבה של כלי דם.
היסטמין נמצא ברמות שונות במזונות רבים, ובדרך כלל נשמר בגוף שיווי משקל בין הצריכה שלו במזון לבין פירוקו על ידי האנזים דיאמין אוקסידאז (Diamine oxidase). אצל אנשים מסוימים פעילות האנזים נמוכה יותר ולכן יש מי שמשערים שהם רגישים יותר לצריכה של היסטמין במזון.
טאנין או היסטמין מעוררים כאבי ראש בעקבות השתייה. יין אדום. צילום אילוסטרציה: Science Photo Library
פעילות מועטת של הדיאמין אוקסידאז מובילה לתופעות דמויות אלרגיה שכוללות בין השאר הפרעות עיכול, כאבי ראש ופריחה. נוסף על ריכוזי ההיסטמין הגבוהים יחסית ביין אדום, אלכוהול מעכב את פעילות האנזים המפרק אותו ולכן ההיסטמין נוטה להצטבר יותר, מרחיב את כלי הדם וכך מעורר כאב ראש. החדשות הטובות הן שכיום עובדים על פיתוח יינות אדומים שריכוזי ההיסטמין בהם נמוכים. מכיוון שההיסטמין הוא תוצר לוואי של תהליך תסיסת היין, יקבים מנסים טכניקות שונות לשליטה בתהליך התסיסה, במטרה לייצר יינות המכילים ריכוז נמוך של היסטמין.
יינות אדומים שונים מכילים כמויות שונות של טאנינים והיסטמין. מי שנוטים לסבול מכאבי ראש אחרי שתיית יין אדום ואינם מעוניינים לוותר עליו לחלוטין ולעבור למשקאות אחרים,ייתכן שהפתרון עבורם הוא לנסות לשתות כמויות קטנות של יינות אדומים מסוגים שונים, ולבחון את השפעתם.