האלון (Quercus) הוא עץ בעל מינים רבים ש-6 מתוכם מצויים בארץ: אלון מצוי, התבור, התולע, חרמוני, שסוע והלבנון (שלושת האחרונים מצויים רק באזור החרמון וצפונה בואכה לבנון). לאלון היו שימושים רבים בעבר וגם כיום (בנייה, חימום, חביות ליישון יין ולמזון [בלוטים]).
מקור התמונה מויקיפדיה.
האלון, כמו צמחים נוספים (לדוגמא- גפן, רימון, אפרסמון ושיח התה) מייצר טאנינים (Tannin) שהם חומרים בעלי טעם מר ודוחה הגורם לבעלי חיים להימנע מאכילתו. הטאנינים הם פולימרים ממשפחת הפולי-פנולים המשמשים בין השאר גם לעיבוד עורות ולהכנת יין. הטאנינים מצויים גם בפירות בוסר והם המקור לטעם המר ולעפיצות הגורמת לתחושת יובש בפה.
שני סוגי טאנינים צמחיים (ויקיפדיה).
לטאנינים יש יכולות קשירה ליונים מתכתיים ובכך למנוע את ספיגתם ולכן צריכה של כמות טאנינים רבה לזמן ארוך יכולה להוביל בטווח הארוך לאנמיה של מחסור בברזל (מאמר בנושא). הוספת מיץ לימון או מזונות עתירי ויטמין C עוזרים בנטרול השפעות הטאנינים. לטאנינים יש גם יכולת לגרום לגירוי המעי והקיבה ולהשפיע על פעילותם (כאבים, גזים, תדירות היציאות). בבעלי חיים אוכלי עשב יש עדויות על מחלות ואף מוות לאחר צריכה מוגברת של צמחים המכילים טאנינים. הטאנינים לא מתפרקים באופן מיידי כאשר העלה או הפרי נושר.
- קישור לאתר של האוניברסיטה העברית הנותן עושר מידע על סוגי האלון השונים המצויים בארץ (כדי להגיע למידע יש ללחוץ על התמונה של העץ הרצוי).
- מאמר על עץ האלון באתר סנונית.
- מידע רב על האלון המצוי.
- מסמך מקיף (אנגלית) על טאנינים והשפעתם.
מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.