כאשר אנחנו מוסיפים למים מלח, המלח נעלם. אבל אם נמשיך ונוסיף עוד ועוד מלח, וכמובן נערבב, נגלה שבשלב מסוים הוא יתחיל בכל זאת להצטבר על קרקעית הכלי. מה גורם לתופעה הזאת להתרחש? מדוע המלח נעלם במים? מה קורה למלח כשהוא מתמוסס? בשאלות אלו ועוד נדון ביישומון שלפנינו. לצפייה ביישומון לחצו על התמונה ופתחו את הקובץ המקושר (יישומון ג'אווה).


היישומון הופק במסגרת פרויקט PhET של אוניברסיטת קולורדו
להורדת היישומון ולהרצתו על המחשב 
לחצו כאן
אם אינכם מצליחים להעלות את היישומון, התקינו את תוכנת Javaweb. לחצו כאן והתקינו לפי ההוראות.

היישומון מחולק לשלושה חלקים.

1. מלח קל תמס: מלח הבישול, שמוכר גם בשמו הכימי נתרן כלורי (NaCl). מדובר במלח נפוץ מאוד ומסיס מאוד. ביישומון הזה נוסיף מולקולות מלח למים ונראה שכאשר המלח נכנס למים הוא מתפרק ליונים נתרן וכלור המרכיבים אותו. להסבר מפורט איך זה קורה אתם מוזמנים לצפות בסרטון איך מתמוסס מלח? וביישומון תנועת חלקיקים והמסה

שימו לב שאם תוסיפו כמות גדולה של מלח הוא יתחיל להצטבר על הקרקעית כמולקולות לא מומסות ולא יתפרק יותר ליונים. הנקודה שבה הוא מפסיק להתמוסס נקראת "סף המסיסות", וממנה והלאה התמיסה רוויה וריכוז המלח המומס בה יישאר קבוע בלי קשר לכמות המלח שתוסיפו לה. נסו לחשב כמה מלח דרוש כדי להגיע לסף המסיסות. שימו לב שכאשר תוסיפו מלח מעבר לכך, כמות היונים המומסת תישאר קבועה ואילו כמות המלח השקועה תעלה. נסו לחזור על המדידות עם כמות שונה של מים (היעזרו בברזים). איך זה משפיע על סף המסיסות?

2. מלח קשה תמס: בחלק הזה של היישומון תוכלו לבחור בין כמה מלחים. שימו לב שכעת תגיעו לסף המסיסות מהר יותר מאשר עם מלח שולחן. נסו לראות איך גודל המולקולות, או מטען היונים המרכיבים אותן, (אפשר לראות גם את היחס בין היונים במולקולה) משפיע על מסיסות המלח. 

3. עשה זאת בעצמך: כאן תרכיבו מלח דמיוני ותראו איך מאפייניו משפיעים על מסיסותו. נסו לשחק במטען היונים או בקבוע המסיסות (ksp) וראו אם מסקנותיכם מהחלק הקודם עומדות במבחן המלח הדמיוני.

סף המסיסות נמדד כריכוז המלח בתמיסה רוויה (גרם, לליטר או מול לליטר). בהתבסס על הקביעה הזאת, מה משפיע על הסף הזה?

שאלות לדיון מדעי: אילו גורמים פיסיקליים נוספים ישפיעו לדעתכם על סף המסיסות? מדוע מלח מצטבר על הקרקעית כששופכים מלח לכוס מים בכמות נמוכה יותר מסף המסיסות?

ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע



הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

3 תגובות

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    חידוד נוסף לתשובה שלמעלה

    ישנם מצבים בהם תוספת של יונים אינה מעלה את המליחות. מלח מורכב מיונים של מתכת ואל מתכת. אם נוסיף חומר המתפרק ליונים אך אינו מלח כמו אמוניום כלוריד או חומצה אצטית, מספר היונים בתמיסה יגדל, אולם המליחות תשאר זהה (יתכן והחומציות תעלה או תרד אך הדבר לא ישפיע על המליחות).

  • יפה

    מסיסות מלח NaCl

    האם היונים שומרים על תכונת המליחות של המים

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    שלום יפה
    מליחות מוגדרת כמידת (או ריכוז) המלח המומס במים. היונים המצויים בתמיסה מקורם במלח שהוסף לה. על כן ככל שיהיו יותר יונים בתמיסה, פירוש הדבר שהוסף לה יותר מלח ועל כן המליחות שלה תהיה יותר גבוהה.
    מקווה שעזרתי
    ארז