כאשר מוסיפים כפית מלח לכוס מים ומערבבים, המלח נעלם בתוך שניות. כיצד הוא מתמוסס? הסרטון שלפנינו מציג כיצד המלח מתמוסס במים. הסרטון מלווה בדיבוב לאנגלית על כן הוספתי תרגום לעברית בהמשך העמוד.
סרטון זה הופק בידי kemsolution
חומר יוני מוצק מתמוסס במים בגלל אופיו הקוטבי. שימו לב כיצד מולקולות מים נקשרות לגביש נתרן כלורי (מלח) בתהליך שנקרא מיום (הידרציה). יוני נתרן הטעונים חיובית, מושכים את החמצן הטעון שלילית במים. תהליך דומה מתרחש בין הכלור הטעון שלילית למימנים אשר להם מטען חיובי חלקי. תגובות אלו מרופפות את הקשרים בין היונים בגביש ומפרקים אותם ממנו. מולקולות מים נוספות מקיפות את היונים ומונעים מהם להקשר ליונים אחרים.
מלח הינה תרכובת גבישית המכילה יונים מתכתיים חיוביים ואל מתכתיים שליליים המאזנים אלו את אלו במטענם ויצרים בינהם קשר יוני או אלקטרוסטטי. מים היא מולקולה דו קוטבית בעלת קוטב אחד חיובי (שני מימנים) ואחת שלילית (חמצן). כאשר מניחים גביש מלח בכוס מים, המים נמשכים אל היונים ויוצרים סביבם שכבת מיום. הקוטבים החיוביים של המים (המימנים) מסתדרים סביב היונים השליליים (כלור), והקטבים השליליים של המים מסתדרים סביב היון החיובי (נתרן). בצורה זו המים מפרקים את הגביש והמלח מתמוסס.
אם נמשיך ונוסיף מלח לתמיסה, בשלב מסויים יתחיל להיווצר משקע מלח. משקע זה נוצר עקב התגברות המשיכה בין היונים הרבים העולה על זו של המים. המלח מתחיל לשקוע בנקודת הרוויה בה עוצמת המשיכה הכוללת של היונים זה לזה שווה לעוצמת המשיכה הכוללת של המים אל היונים.