לאחר הצלחה בניסוי קטן בסין, ניסוי רחב יותר ייפתח בבתי חולים בניו-יורק. בקרוב: טיפול ניסיוני גם בישראל
מחלת COVID-19 מתפשטת בעולם ועד כה גרמה למותם של עשרות אלפי אנשים. חוקרים ורופאים רבים מסביב לעולם מנסים למצוא טיפולים למחלה וחיסון נגד נגיף SARS-CoV-2. מלבד טיפול בתסמיני המחלה, עד כה לא נמצא טיפול תרופתי יעיל נגד נגיף הקורונה. בימים האחרונים עלה לכותרות ניסיון נוסף לטיפול בנגיף.
רופאים מבית חולים בניו-יורק מתכננים לבדוק את האפשרות של טיפול בחולי קורונה עם פלזמה של מטופלים שהחלימו מהמחלה, כלומר נוזל הדם עצמו, בלי התאים האדומים והלבנים. טיפול כזה מתוכנן להתחיל בקרוב גם בארץ, ומגן דוד אדום החל באיסוף פלזמה מחולי קורונה שהבריאו, לאחר שמינהל המזון והתרופות האמריקאי, FDA, אישר את הטיפול בארצות הברית. כמו כן, החברה הישראלית קמהדע מתכננת לתרום למאבק בנגיף באמצעות טיהור וניקוי פלזמה מחולים שהבריאו והפקת פלזמה מועשרת ברמה גבוהה של נוגדנים נגד הנגיף.
טיפול במחלה נגיפית באמצעות פלזמה של חולים שהחלימו אינו חדש. נעשה בו שימוש בחולי שפעת החזירים ובחולי אבולה. במחקר שראה אור בימים האחרונים בפרסום מקדים, הראו חוקרים מסין שהגוף מייצר נוגדנים נגד נגיף הקורונה. הפלזמה של אנשים שהבריאו ממחלת הקורונה עשירה בנוגדנים ובחלבונים אחרים שמערכת החיסון מייצרת כדי למגר את הנגיף. נוכחותם בפלזמה היא יתרון גדול, משום שאפשר לתרום נפח גדול של פלזמה ובתדירות גבוהה יותר מתרומת דם רגילה.
תרומת פלזמה נעשית בתהליך שנקרא אַפֶרֶזָה (apheresis), שבו התורם מחובר למכונה מעגלית ששואבת את הדם, מפרידה אותו למרכיביו (תאי דם אדומים, תאי דם לבנים, טסיות דם ופלזמה) ומחזירה בעירוי את מרכיבי הדם שאינם נדרשים לתרומה. לתורמי הפלזמה יש מספיק נוגדנים בדם כך שהם יכולים לתרום בלי לפגוע ביכולת של הגוף להגן על עצמו.
בתרומת פלזמה האוניברסליות של סוגי הדם מתהפכת, בניגוד לתרומת דם רגילה אנשים בעלי סוג דם O לא יכולים לתרום לכולם אלא יכולים לקבל מכולם. בעלי סוג דם AB יכולים לתרום לכולם ולקבל תרומה רק מבעלי סוג דם זהה. ההיפוך נובע מכך שבפלזמה יש נוגדנים נגד סוגי הדם האחרים.
שיטה מבטיחה. נוגדנים בפלזמה (בצורת Y) תוקפים נגיפי קורונה | איור: SERGII IAREMENKO / SCIENCE PHOTO LIBRARY
הצלחה ראשונית בסין
טיפול בחולי קורונה בעזרת פלזמה של חולים שהבריאו התבצע לראשונה בסין. מתן של פלזמה מחולי קורונה שהבריאו לחמישה חולים שסבלו ממצוקה נשימתית הביא לשיפור בתסמינים הנשימתיים של המטופלים. החולים קיבלו את הפלזמה העשירה בנוגדנים לאחר 22-10 ימים מאשפוזם. כולם קיבלו את הפלזמה בעת שהיו מונשמים ולאחר טיפול בתרופות נגד נגיפים ובתרופות המדכאות את מערכת החיסון, כדי להפחית את התהליך הדלקתי בגופם. 4-3 ימים לאחר מתן הפלזמה, נמדדה ירידה בחום גופם של ארבעה מחמשת המטופלים, רמות הנגיף בדמם ירדו אל מתחת לסף הזיהוי, ורמת הנוגדנים נגד הנגיף עלתה. שלושה מהמטופלים שוחררו מבית החולים ושני האחרים מאושפזים במצב יציב. ההצלחה עם חמשת החולים בניסוי הקטן ממחישה את הפוטנציאל של הטיפול. עם זאת, דרושים ניסויים קליניים נוספים כדי להוכיח את שהטיפול אכן מועיל ובטוח.
"קשה לדעת מה הערך של טיפול בפלזמה מסוימת לכל מחלה לפני שבודקים. זאת לא ירייה באפילה אך עדיין אין לדעת אם זה יעזור", אמר ד"ר דיוויד רייך (Reich) מבית החולים מאונט סיני לעיתון ניו יורק טיימס. "הטיפול מתוכנן לאנשים במצב בריאותי מתון עם קשיי נשימה, ולא לאנשים במצב מתקדם מאוד של המחלה. הרעיון הוא להגיע למטופלים הנכונים בעיתוי הנכון".