אנו שומעים כיום רבות על שיטות שונות לזיהוי באמצעות DNA. ה-DNA מהווה את אמצעי הזיהוי הכמעט מושלם, משום שלא קיימים שני בני אדם עם אותו מטען גנטי (למעט תאומים זהים). ניתן לקבל דוגמת DNA כמעט מכל תא בגוף (למעט כדוריות דם אדומות וטסיות דם), כלומר מספיקה שערה שנשרה מראשנו או מעט רוק על מנת לקבל פרופיל גנטי מלא, והמעבדה לזיהוי פלילי משתמשת בעובדה זו היטב. ניתן להשתמש בדנ"א גם על מנת לקבוע הורות (אם יש התאמה של 50%). הסרטון שלפנינו מדגים את אחד השלבים באפיון הגנטי - הפרדת ה-DNA על ג'ל באמצעות אלקטרופורזה.
הסרטון הופק בידי cassiopeia project,
ותורגם על-ידי צוות אתר דוידסון אונליין.
הרכבת פרופיל גנטי לזיהוי הינו תהליך בן ארבעה שלבים: הפקת ה-DNA מדוגמא, הגברת ה-DNA באמצעות PCR, חיתוך ה-DNA המוגבר בעזרת אנזימי חיתוך מתאימים והפרדה על ג'ל אגרוז.
היות ולכל אדם יש פרופיל גנטי שונה, חיתוך ה-DNA באנזימי חיתוך, יתן מקטעים בגדלים שונים בין אדם לאדם, ובדיוק על עקרון זה שיטת הפרדת ה-DNA מתבססת.
הסרטון מדגים את הפרדת ה-DNA בעזרת אלקטרופורזה. בשיטה זו יוצרים ג'ל צפוף וטוענים עליו את דגימת ה-DNA החתוך לחתיכות בגדלים שונים. כאשר מפעילים שדה חשמלי על הדוגמאות הן מתחילות לנוע לכיוון הקוטב החיובי (דנ"א בעל מטען שלילי). הדוגמאות נעות במהירות שונה לפי גודלן, הגדולות נעות לאט יותר והקטנות מהר יותר, וזאת בשל החיכוך עם הג'ל. ככל שהג'ל דחוס יותר מהירות הדוגמאות קטנה, וניתן להריץ חתיכות DNA קטנות יותר מבלי ש"יברחו". היות ו-DNA אינו חומר הנראה לעין, צובעים אותו בעזרת חומר פלורסנטי (מסרטן) הנקרא אתידיום ברומיד. חומר זה זוהר בתאורת אולטרא סגול, ועל כן קל לראות את קווי הדנ"א בג'ל ולצייר פרופיל גנטי.
מאת: ארז גרטי
ההמחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.