בכל שנה לקראת החורף אנו חוששים מהנורא מכל: פגיעה במערכת הנשימה, כאבי ראש, גרון, נזלת, שיעול ועוד; לשפעת יש נגיפים שונים שמועברים אלינו במגע, התעטשות או שיעול. טיפות הרוק הקטנטנות הנגועות בווירוס חודרות לגופנו ומתחילות להתפשט תוך תכנון לוגיסטי מוקפד.
בסרטון הבא נוכל לצפות בתהליך ההדבקה וההתפשטות של הנגיף בגופנו ונלמד על שתי המערכות המתחרות שפועלות כדי להגן על עצמן: עם חדירתו נגיף השפעת מפעיל מערכת שמנסה ליצור דור המשך לנגיף ולהתפשט בתוך הגוף ומחוצה לו; במקביל, מערכת החיסון מנסה להגן על הגוף מפני הפולש החדש וליצור נוגדנים שיסייעו בנטרולו.
במהלך הצפייה בסרטון נכיר את נגיף השפעת מקרוב ונבחן את החלבונים האנטיגנים: ההמאגלוטינין (Hemagglutinin) וההנוראמינידאז (Neuraminidase), שמשמשים כמעין יתדות שבאות במגע עם התאים הבריאים שלנו, וכך מאפשרים לווירוס להיכנס לתוך התא ומשם לגרעין התא. כמו כן, נלמד על החיסונים האפשריים לשפעת (חיסון פעיל וחיסון סביל), על התרופות הקיימות, ואיך כל אלה עוזרים לנו במתקפת הנגד למען גוף בריא יותר.
הסרטון הופק בידי חברת Nucleus animations. תרגום: צוות דוידסון אונליין
למידע נוסף על נגיף השפעת אתם מוזמנים לצפות בכתבות ובסרטונים:
וירוס השפעת כמודל למערכת החיסונית
שיטה חדשנית למלחמה בשפעת
מדוע כשחולים בשפעת יש כאבי שרירים ופרקים?
נושא החודש נובמבר 2009 – שפעת החזירים
שלומי דגן
דוקטורנט, המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בתגובה לכתבה זו ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.