הסוכרים והחלבונים הם תרכובות אורגניות המכילות תמיד אטומי פחמן ומימן:

הסוכרים, או בעברית פחמימות (carbohydrate) הן תרכובות אורגניות המכילות פחמן, מימן ולרוב גם חמצן; הן התרכובות האורגניות הנפוצות ביותר והן חיוניות לקיומם של היצורים החיים על פני כדור הארץ.
יש להם מספר תפקידים חשובים בגוף:
(1) גלוקוזה (חד סוכר, הפחמימה הנפוצה ביותר) חיונית להפקת אנרגיה (גליקוליזה) ברוב צורות החיים.

(2) הסוכר ריבוז מהווה חלק מחומצות הגרעין של התא.

(3) פחמימות מורכבות הן אבני בניין למבנים מורכבים רבים בעולם החי, כמו למשל תאית (צלולוז).


מולקולת גלוקוז        

החלבונים (proteins) הם מבנים מולקולריים גדולים בעלי מבנה תלת מימדי מורכב הבנויים משרשרת של אבני בניין בשם חומצות אמינו (Amino acids). ישנן 20 חומצות אמינו בשימוש החלבונים, והן מורכבות מפחמן, מימן, חמצן וחנקן.

החלבונים הם מרכיב חיוני במבנים ומנגנונים רבים בגוף, בין השאר:
(1). חלבוני מבנה כמו קולגן וקראטין.

(2). מצויים בקרומי התאים ומהווים משאבות, תעלות ונשאים של מולקולות מתוך התא החוצה ומחוץ התא פנימה.
(3). בונים את השריר.
(4). חלק ממרכיבי מערכת החיסון.
(5). אנזימים ועוד.

המבנה התלת מימד המורכב של חלבון המיוגלובין     

 לעיתים קרובות, מוצמדת מולקולת סוכר לחלבון בתהליך הנקרא גליקוזילציה (Glycosilation), לרב באברוני הגולג'י בתא. "חלבון מסוכר" מעין זה נקרא גליקופרוטאין (Glycoprotein). השייר הסוכרי המוסף לחלבון עשוי קטן ופשוט, או לחלופין, להיות מורכב ומסועף ביותר. בין הגליקופרוטאינים המוכרים ניתן למנות את הנוגדנים וכן את הקולטנים (רצפטורים,Receptors) המצויים על קרום התא (Membrane).

 
תרשים סכמטי של שייר סוכרי מחובר לבסיס חלבוני. השייר הסוכרי מסועף ומורכב מ-11 חד-סוכרים (כל צורה גיאומטרית מייצגת חד-סוכר אחר). התמונות באדיבות אתר ויקיפדיה


 מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

3 תגובות

  • אהרון לב הארי

    מה התהליך המתרחש בפרי בסר עד להבשלתו

    שלום רב
    מה התהליך המתרחש בפרי בסר עד שנהפך לפרי אכיל ומתוק.
    מעמילן לגלוקוז
    מדוע לא נכון לקטוף אותו לפני הזמן

  • פנינה יונה בר-יוסף

    הקשר בין חלבונים לסוכרים

    שלום רב
    הדיאטנית אמרה לי שאם אני אוכלת יום אחד רק חלבונים, אז יש להימנע מאכילת פרות ודברי מתיקה. (כמובן בלי לחם שזה פחמימות). קראתי או שמעתי באיזה מקום שבלי פחמימות ייתכן והערך סוכר יעלה בדם. על זה אני מבקשת הסבר. תודה רבה. פנינה

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    עדיף

    שלום פנינה - כדאי שתשאלי את הדיאטנית לגבי היתרונות והחסרונות של ההמלצות שהיא נותנת לך.
    בקשר לשאלה ששאלת - יש כאן תשובה כיצד מצב זה אפשרי:
    http://www.youtube.com/watch?v=AqV5bUpbCpY
    (באנגלית)
    בקצרה: בעקבות ירידת הגלוקוז בדם (עקב חסר בפחמימות) יתכן מצב שהמוח, שצריך גלוקוז בכמות גדולה, ישחרר לדם הורמונים שמאפשרים (נותנים פקודה לתאים) ליצר גלוקוז מחלבונים (בעיקר ע"י פירוק שרירים) - מה שיעלה את רמת הגלוקוז בדם, למרות שלא אוכלים פחמימות.
    אין לראות בתשובה זו המלצה או אי המלצה לדיאטה או כלשהי - ובעניינים רפואיים יש לשמוע, כמובן, רק לעצתו של רופא מומחה.
    ד"ר אבי סאייג