החברה האנושית מספרת על היווצרות העולם ועל סופו כבר אלפי שנים. מה יש לאסטרופיזיקה להגיד על כך?

משחר ימי האנושות העסיקו אותנו שתי שאלות קיומיות, מטרידות וגדולות מהחיים: מאין באנו? לאן אנחנו הולכים? ובמילים אחרות, איך נוצר היקום ומה צפוי לו?

בטרם התגבשה ערכת הכלים שאנחנו מכנים מדע, ניסו רבים להיעזר בהסברים ובתרחישים שלקוחים מעולמות הדת והאמונה. במסורת היהודית, למשל, מספר ספר בראשית על התוהו ובוהו ששרר לפני בריאת העולם ועל ההבדלה בין אור לחושך, ומסכת סנהדרין שבתלמוד מתארת את חורבן העולם בימות המשיח. תיאורים נוספים קיימים במיתוסים בבליים, מצריים, נורדיים, הודיים, סיניים ועוד.

כבר בימי קדם נודע קיומו של שביל החלב, הלא הוא הגלקסיה שלנו, אך ההבנה כי הוא מורכב מכוכבים הגיעה מאוחר יותר: ב-1610 צפה גלילאו גליליי בפס האור הבוהק בשמיים באמצעות הטלסקופ שלו, וקבע כי מדובר במקבץ אדיר של גופים שמימיים. ב-1785 ניסה האסטרונום ויליאם הרשל (Herschel) לשרטט את צורתו המשוערת של הצביר, ואף העריך את מיקומה של השמש שלנו ביחס אליו. עוד קבע הרשל כי השמש שלנו נעה, בדומה לשאר הכוכבים וכוכבי הלכת, ולכן השמיים נראים בתנועה מתמדת.

במשך למעלה ממאה שנה לא ערער איש על מסקנותיו של הרשל. אך בראשית המאה ה-20, עם התפתחותם של אמצעים מתקדמים יותר לתצפיות אסטרונומיות, צצו רעיונות חדשים. ב-1920 נערך דיון פומבי מפורסם, שכונה "הוויכוח הגדול", בין האסטרונומים הרלו שייפלי (Shapley) והבר קרטיס (Curtis): הראשון טען שהיקום מורכב ברובו משביל החלב, ואילו השני גרס כי היקום גדול הרבה יותר ויש בו גלקסיות רבות. ארבע שנים מאוחר יותר גילה אדווין האבל (Hubble) את גלקסיית אנדרומדה – וסיפק הוכחה ניצחת לטענתו של קרטיס.


הייתה במוקד "הוויכוח הגדול". גלקסיית שביל החלב | Eckhard Slawik, Science Photo Library

נקודת ההתחלה

בשנים ההן החלה להתגבש ההבנה שהיקום מתרחב ומתפשט כל העת. מכאן נולדה שאלה מעניינת נוספת: אם היקום מתרחב ככל שהזמן חולף, האם הייתה נקודה מסוימת בזמן שבה הכול התחיל?

לטענת הפיזיקאי והכומר הקתולי ז'ורז' למטר (Lemaître), התשובה החד-משמעית לשאלה הזו היא "כן". לפי המודל שהוא פיתח, בראשית היקום התרכז כל החומר בנקודה אחת צפופה, לוהטת ומלאה אנרגיה, שאותה כינה "האטום הקדמוני". הרעיון הזה לא התקבל בקלות בקהילה המדעית: מתנגדיו של למטר טענו שהתיאוריה שלו מכניסה אלמנטים דתיים לתוך הפיזיקה, כי משתמע ממנה שהנקודה ההתחלתית בזמן ובמרחב מקורה בבורא כל-יכול.

מדען בולט נוסף בן אותה תקופה שעסק בשאלות קוסמולוגיות היה אלברט איינשטיין. תורת היחסות הכללית שפיתח ניסתה לענות על חלקן, אך אף על פי שהייתה חדשנית ופורצת דרך לתקופתה, גם תורת היחסות הכללית אינה מסבירה את סוגיית התפשטות היקום. איינשטיין סירב במשך שנים לקבל את הרעיון שהיקום מתפשט בהתמדה וסבר שגודל היקום קבוע ואינו משתנה. כדי לשלול את הטענה שהיקום מתפשט הוא הוסיף לתיאוריה שלו את "הקבוע הקוסמולוגי" – מרכיב נוסף במשוואות, שמתאר כוח אנטי-כבידתי שמאזן את הכוחות המונעים מן היקום להתכווץ.

ב-1927 נפגשו איינשטיין ולמטר בכנס סולווה (Solvay) החמישי, שהיה כנראה הכנס המדעי החשוב ביותר בתולדות המדע המודרני: שבעה עשר מתוך עשרים ותשעת המשתתפים בו נמנו עם הזוכים בפרס נובל לאורך השנים. איינשטיין טען בפני למטר שהחישובים שלו נכונים, אך הפיזיקה סביבם "איומה". באותה הזדמנות הוא גם סיפר לעמיתו על חישובים נוספים שערך מתמטיקאי יהודי-סובייטי בשם אלכסנדר פרידמן (Friedmann), וגם לפיהם היקום מתפשט; כיום מוכרות המסקנות המתמטיות הללו בשם "משוואות פרידמן".

עברו שנים אחדות, ואיינשטיין נמלך בדעתו ונסוג לחלוטין מרעיון הקבוע הקוסמולוגי. הוא מחק אותו ממשוואותיו וטען לימים כי הייתה זו "הטעות הגסה ביותר שעשה בימיו". בצעד קולגיאלי הוא אף הצטרף ללמטר במסע הרצאותיו בארצות הברית.


הפגיש בין למטר ואיינשטיין. כנס סולווה, בריסל 1927 | Emilio Segre Visual Archives / American Institute Of Physics / Science Photo Library

מבוא למפץ הגדול

שנים לאחר לאחר מכן קיבלה התיאוריה של למטר שמות ופנים נוספים, כשרוג'ר פנרוז (Penrose) וסטיבן הוקינג (Hawking) הבינו שאותה נקודת התחלה הייתה סינגולריות (ובעברית: ייחודיות) כבידתית, כלומר נקודה שבה צפיפות החומר היא אינסופית. הנקודה הזו הייתה ראשית הזמן והמרחב, וכל מה שקדם לה או התחולל בתוכה משולל משמעות פיזיקלית כלשהי. מכל בחינה מעשית לא היה דבר לפני שהנקודה הזאת "התפוצצה" ויצרה את היקום כולו.

לפי ההערכות, הסינגולריות חדלה להתקיים לפני 13.8 מיליארד שנה. בשלב הראשון, שנקרא אינפלציה קוסמית, התרחב היקום שלנו כולו מנקודה אחת ויחידה לגודל של גלקסיה בינונית שהכילה חלקיקים כמו פוטונים, אלקטרונים, פרוטונים וניטרונים, וכל זאת בשבריר שנייה.

ככל שהחלקיקים התרחקו אלה מאלה ירדה הטמפרטורה ביקום בשיעור דרמטי. בעודם מאיטים, התנגשו הפרוטונים והניטרונים אלה באלה בהשפעת הכוח הגרעיני החזק ויצרו את גרעיני האטומים הקלים – בעיקר מימן והליום. בשלב הבא, האטומים החלו להיקשר בהשפעת כוח הכבידה, ויצרו ענני גז, כוכבים וגלקסיות.

זוהי, על קצה המזלג, תיאוריית המפץ הגדול, שבימיו של למטר עוד לא נקראה כך. הצעתו, כאמור, לא התקבלה באהדה למרות התמיכה של איינשטיין, ובשנות השלושים של המאה הקודמת החלו לצוץ שלל תיאוריות מתחרות שלא חייבו נקודת התחלה כלשהי בזמן – ברוח רעיונותיו של אריסטו על אודות נצחיות החומר. אחת מהתיאוריות האלה מקורה בחישוביו של פרידמן, שטען כי היקום מתרחב ומתכווץ במחזורים של מיליארדי שנים, אך היא נזנחה תוך זמן קצר, מסיבות שיובהרו בהמשך.

לאחר מלחמת העולם השנייה הובילו את השיח הקוסמולוגי שתי תיאוריות: הראשונה היא התיאוריה של למטר, שבינתיים זכתה לחיזוק משמעותי ממאמרם המפורסם של רלף אלפר (Alpher), הנס בתה (Bethe) וג'ורג' גאמוב (Gamow) על מקור היסודות ביקום והמכונה "תיאוריית אלפא-בטא-גמא"; התיאוריה השנייה, של פרד הויל (Hoyle), מכונה "תיאוריית המצב היציב".

לפי תיאוריית אלפא-בטא-גמא, היסודות ביקום נוצרו בתהליך המכונה "נוקלאוסינתזה". תחילה היה היקום חם כל כך שאף חלקיק לא יכול היה לחבור לאחרים, פשוט כי אנרגיית החום הייתה מפרקת אותם חזרה. אולם עם רדת הטמפרטורה החל הכוח הגרעיני החזק לחבר חלקיקים זה לזה. ראשית נוצר אטום הדאוטריום, שמורכב משני חלקיקים בלבד – פרוטון וניטרון, ולאחר מכן נוצרו יסודות כבדים יותר. מאוחר יותר התברר שהתיאוריה הזו אינה מצליחה להסביר את קיומם של חלק מהיסודות, כמו בורון או חמצן.

מנגד, לפי "תיאוריית המצב היציב" של הויל, ביקום נוצר חומר כל הזמן, ולכן הוא מתפשט בצורה קבועה. הויל שלל נחרצות את התיאוריה המתחרה, אך באופן אירוני הוא גם טבע את שמה, כשקרא לה בלעג "המפץ הגדול". רעיון המצב היציב נשלל ב-1964, עם גילויה של קרינת הרקע הקוסמית – קרינה אלקטרומגנטית קדמונית שאפשרית רק אם מקבלים את מודל המפץ הגדול. כך, מאז ועד היום, המפץ הגדול הוא ההסבר המקובל לתיאור לידת היקום.

ומה לגבי מקורם של היסודות? מקובל להסביר אותו כיום באמצעות תיאוריה אחרת, שפיתח בתה יחד עם סוברהמניאן צ'נדראסקאר (Chandrasekhar) וויליאם פולר (Fowler), ולפיה היסודות נוצרו בכלל בליבות של כוכבים.


ההסבר המקובל כיום לתיאור לידת היקום. המפץ הגדול | Alfred Pasieka, Science Photo Library

האם יהיה להתפשטות סוף?

ב-1998 הופיעו לראשונה מחקרים שטענו כי לא זו בלבד שהיקום מתפשט, אלא שקצב התפשטותו גדל אף הוא. כדי להסביר את ההאצה הזאת, אותו קבוע קוסמולוגי שאיינשטיין תיעב כל כך הושב למשוואות תורת היחסות – אך הפעם הוא יוחס למושג מסתורי אחר, האנרגיה האפלה: אנרגיה תיאורטית שטרם נמדדה, אך המצדדים בקיומה מייחסים לה כ-68 אחוז מכלל האנרגיה ביקום. 

כאן נשאלת השאלה הבאה: האם צפוי היקום להתפשט כך עוד ועוד, עד אינסוף? התשובה אינה ודאית, וגם כאן כמה הצעות מתחרות על הבכורה.

לפי מודל אחד, שידוע בתור "הקריעה הגדולה", האנרגיה האפלה תשרה לחץ וכוח שיגברו על יתר כוחות היסוד, ובפרט על כוח הכבידה. כתוצאה מכך כל החלקיקים ייקרעו זה מזה, החומר לא יוכל עוד להחזיק מעמד, ולאחר מכן יופץ לכל עבר במהירות גדולה ממהירות האור – בלי אפשרות להתחבר מחדש, ולו לחלקיק אחד.

מודל נוסף, שנקרא "הקיפאון הגדול", מעט יותר אינטואיטיבי: חִשבו על הכוכבים ועל כל גרמי השמיים ביקום כעל המון מכוניות שזקוקות לדלק. הדלק הזה הוא הגז שמרכיב את היקום, ובבוא היום הוא ייגמר. בשלב הזה לא ייווצרו עוד כוכבים, והכוכבים שכבר ישנם יפלטו פחות קרינה. כך היקום יהפוך למקום קר וחשוך יותר ויותר, עד שייוותרו ממנו רק חורים שחורים. גם החורים השחורים ידעכו אל מותם בהדרגה בגלל קרינת הוקינג – הקרינה שפולטים חורים שחורים – שתחסל אט אט את מלאי האנרגיה שלהם. באופן זה, האַיִן יתחיל להתרחב על חשבון היקום המוכר לנו, עד שלא יישאר ממנו דבר.


מודל "הקיפאון הגדול" שלפיו בסוף גם החורים השחורים ידעכו אל מותם. חור שחור פולט קרינת הוקינג | Victor De Schwanberg / Science Photo Library

מות החום של היקום 

תרחיש אחר, שדומה במידה מסוימת לקיפאון הגדול, נקרא "מות החום של היקום". כדי להבין את התרחיש הזה נדרשת היכרות עם מושג בשם אנטרופיה. מבחינה מתמטית, אנטרופיה היא מספר המצבים שמערכת יכולה להימצא בהם. למשל, האנטרופיה של מערכת המספרים (1,2,3) גדולה מהאנטרופיה של מערכת המספרים (1,2), כי יש יותר צירופים של שלושה מספרים מאשר של שניים. מבחינה פיזיקלית, אנטרופיה מתייחסת לכמות המצבים המיקרוסקופיים האפשריים, ולכן לאדי מים תהיה אנטרופיה גבוהה יותר מזו של קרח: הקרח בנוי ממולקולות מסודרות וצפופות שיכולות לנוע מעט מאוד, ואילו המולקולות שמרכיבות את אדי המים נעות לכל עבר ורחוקות זו מזו. במערכות רבות האנטרופיה היא מדד לאי-סדר.

לפי החוק השני של התרמודינמיקה, במערכת סגורה – כלומר, מערכת שלא מקיימת יחסי גומלין עם סביבתה – האנטרופיה חייבת לעלות ולשאוף למקסימום. במובלע, החוק הזה מגדיר את "חץ הזמן" של היקום שלנו: רוב חוקי הפיזיקה הם סימטריים, כלומר לא תלויים בזמן. אך לאנטרופיה יש כיוון – היא גדלה בהתמדה – ואת הכיוון שבו היא גדולה יותר אנחנו תופסים בתור "עתיד". בלי החוק הזה, לא הייתה סיבה אמיתית להתקדם דווקא מהעבר אל העתיד, אלא גם ההפך היה בא בחשבון. בהקשר של גורל היקום, אפשר לשער שבמועד מסוים, רחוק ככל שיהיה, האנטרופיה של היקום תגיע למקסימום. זאת כמובן בהנחה שהיקום נחשב למערכת סגורה, ולצורך הדיון נניח שהוא אכן כזה.

כעת חשוב להתעכב על הקשר שבין אנטרופיה ואנרגיה: ככל שמספר המצבים המיקרוסקופיים גדול יותר, גם האנרגיה שאצורה בכל המערכת יכולה להימצא ביותר מצבים, אם כי היא נמצאת במצב אחד ויחיד בכל רגע נתון. מכאן נובע שכשהאנטרופיה של היקום תגיע לשיאה, כמות המצבים האפשריים בו תהיה מרבית ולא תיוותר בו אנרגיה זמינה. במצב כזה, כוכבים לא יוכלו עוד לנוע או להיווצר, הגלים בים ייעצרו, סטודנטים לא ייגשו למבחנים ולא יתפרסמו עוד כתבות באתר מכון דוידסון. למעשה, כל ממשות היקום תחדל להתקיים והכול יהיה סטטי לחלוטין, בשיווי משקל תרמודינמי, עד שאפילו לזמן עצמו לא תהיה משמעות.

הפיזיקאי ויליאם תומסון, המוכר יותר בתוארו לורד קלווין (Kelvin), הציע את הרעיון הזה לראשונה עוד ב-1851. לדברי מתנגדיו, כלל לא בטוח שהיקום הוא מערכת סגורה, וחוץ מזה – זוהי מערכת אינסופית, כך שאי אפשר בהכרח להחיל עליה את חוקי התרמודינמיקה הסטנדרטיים וה"ארציים" שלנו.

קלווין לעולם לא יוכל לדעת אם צדק, וגם לא אנחנו או ניני-נינינו, שכן מות החום של היקום יקרה, אם בכלל, רק בעוד 10 בחזקת 1,000 שנים (1 ואחריו אלף אפסים), ואולי בכלל בעוד 10 בחזקת 10 בחזקת מלאנתלאפים שנים (1 ואחריו מיליוני טריליוני זיליוני אפסים). אף שזהו זמן ארוך לאין שיעור מכל מה שתוכלו לדמיין, הוא בכל זאת סופי.


הציע את תרחיש "מות החום של היקום". לורד קלווין | ויקיפדיה, נחלת הכלל

השאלה האחרונה

בשאלת מות החום של היקום עסק גם אחד מחלוצי המדע הבדיוני, אייזק אסימוב, בסיפורו "השאלה האחרונה" ("The Last Question") מנובמבר 1956. במוקד הסיפור, שאסימוב החשיב אותו כסיפור הטוב ביותר שלו, נמצא מחשב-על שקיים מחוץ למרחב ולזמן המוכרים לנו ומסוגל להשיב על כל שאלה. לקראת מות החום של היקום, שואלת האנושות אם אפשר להפוך את כיוונו של החוק השני של התרמודינמיקה. המחשב, שנשאל את השאלה הזו פעמים רבות קודם לכן, מצליח לבסוף להגיע לתשובה, אך בינתיים האנושות כבר חדלה להתקיים בשל מות החום של היקום. בשלב זה מחליט המחשב ליישם בפועל את התשובה, הופך את כיוון החוק השני – ומביא למפץ גדול נוסף.

בסיום מתייחס אסימוב לרעיון היקום המחזורי, שכבר הוזכר כאן: כל גורל הרה-אסון של היקום יוביל למפץ גדול חדש; כל סוף הוא התחלה של משהו אחר. אולם למעשה רעיון היקום המחזורי הוא סימטרי לחלוטין, ומבוסס על מודל נוסף ואחרון – "ההתכווצות הגדולה".

לפי תיאוריית ההתכווצות הגדולה, כשם שכעת היקום מתפשט, בבוא היום ההתפשטות הזו תיעצר. מייד לאחר מכן יתחיל היקום להתכווץ בהשפעת הכבידה, כאילו מישהו יריץ את הסרט לאחור, עד שכל החומר והאנרגיה יקרסו לנקודה אחת ויחידה – סינגולריות. מהסינגולריות הזו יפרוץ באופן מיידי היקום החדש, במפץ גדול נוסף. אין ספק שמדובר ברעיון אלגנטי מבחינת הסימטריה בזמן, אך מרגע שהובן כי תהליך ההתרחבות של היקום הולך ומאיץ, כנראה בהשפעת אותה אנרגיה אפלה משוערת, קשה לדמיין מה יוכל להסב את התהליך לאחור.

"אין ליקום שום מחויבות להיות הגיוני בעיניכם", צייץ בטוויטר סופר המדע הפופולרי והאסטרונום ניל דה-גראס טייסון (Tyson). ובכל זאת, היום אנחנו יכולים לנסות להעלות בדעתנו את האופן שבו הכול התחיל או איך הדברים עשויים להיגמר. וגם אם נטעה, הרי כבר לא נהיה כאן כדי לשאת בהשלכות.

 

17 תגובות

  • אחד

    כתבה מעניינת

    יש הרבה מגיבים שלא מבינים איך מדע עובד. ראשית כל צריך לציין שהעת החדשה התחילה לפני 500 שנה. כלומר בערך 5000 שנה לא קרה כלום עד שקם המדע. הרעיון הבסיסי לעשות תצפיות ולכתוב תיאוריה. אם יבוא אדם אחר יוכיח שהתיאוריה טפשית ישנו אותה. ככה זה תהליך אינסופי. כלומר נניח בכתבה מדברים שטויות. אז זה ישתנה. הכתבה הייתה מעניינת ומחכימנ.

  • aetzbar

    מה ההסבר לכישלון הצורב , שכל

    מה ההסבר לכישלון הצורב , שכל המתמטיקאים שפעלו בתחום הגיאומטרי במשך 3000 השנים האחרונות, לא הצליחו לגלות את מה שגילה ניסוי ההיקפן בשנת 2017.
    ניסוי ההיקפן גילה לכל מעגל יש "מספר צורה פרטי" וכל מספרי הצורה הפרטיים נמצאים בתחום צר, בין 3.14 בקירוב, ל 3.16 בקירוב.
    מספר צורה של מעגל מתקבל מאורך היקפו חלקי אורך קוטרו, בתנאי שאת האורכים האלה מביעים במספר של מילימטרים. ההסבר לכישלון של המתמטיקאים הוא פשוט ביותר והוא נובע מאמונה עיוורת. המתמטיקאים האמינו ( כן ממש האמינו) שלכל המעגלים יש מספר צורה יחיד, וערכו 3.14 בקירוב.

  • ד"ר מ. חָבִּיבּ

    אדון עצבר יקר,

    אדון עצבר יקר,
    גלילי פלדה מדויקים אינם דבר קיים. לא קיימת טכנולוגיה שמסוגלת לעבד מתכת כך שיתקבל קוטר כה מדויק כפי שהיית רוצה. תמיד יהיו מספרים אחרי הנקודה, "שאריות" מה שנקרא.
    לכן, ניסוי ההיקפן שגוי מיסודו ולא משנה כמה פעמים תכתוב זאת בפורומים כאלו ואחרים ברחבי המרשתת.
    פאי הוא מספר אי רציונלי, משמע לא ניתן לייצג את ערכו בעזרת שני מספרים וביניהם קו שבר. אתה מתעקש להכיר בקיומם של מספרים אלו, וזה שורש הבעיה.
    כמו כן, ניסויים במציאות שונים מערכים מתמטיים עקב שגיאות מדידה ואילוצים פיזיקליים, לדוגמה: חוסר דיוק בכלי מדידה, מגבלות ייצור מכני, שגיאות אנוש כמו רעידות ויכולת ראייה, וכו'. לפיכך קיבלת קירוב נחמד לערך האמיתי של פאי.
    צר לי שאתה מתקשה להפנים זאת. ביקום מקביל יכול להיות שהיית מתמטיקאי מוצלח, כי תשוקה ועניין במדע קיימים בך, עובדה שאתה נכנס לקרוא כתבות בדוידסון. אך תכונות חשובות נוספת של מדען הן פתיחות מחשבתית, רצון עז להעשיר את הידע וחתירה לחקר האמת. במקום זאת, אתה טומן ראשך באדמה ולא לומד חשבון ומתמטיקה. כך הסיכויים להפיק תגליות שיטלטלו את עולם המדע נמוכים מאוד.
    חג שמח וכשר.

  • aetzbar

    הניסוי שלי לא חיפש מספר מדויק

    הניסוי חיפש את התחום הצר בין 3.14 ל 3.16
    הניסוי קבע את הכלל - ככל שהמעגל קטן יותר, כך מספר היחס שלו מתקרב ל 3.16, וככל שהמעגל גדול יותר כך מספר היחס שלו מתקרב ל 3.14 . הניסוי קבע כי המתמטיקה טעתה, כאשר היא קבעה כי מספר יחס לא ידוע מתאים לכל המעגלים (ערכו המדויק לא ידוע - אך הוא גדול במעט מ 3.14) חובה לציין כי רק ניסוי מכני מדויק מסוגל להגיע לתחום הצר הזהה, והמתמטיקה בכוחות עצמה לא מסוגלת להגיע לתחום הזה. ביקשתי מהטכניון שיחזור על הניסוי ולא נעניתי.
    אני בטוח שהטכניון יגלה את התחום הצר בין 3.1416 ל 3.164 , אבל הם כנראה חוששים מתחום זה - הרי הוא מצביע על טעות טרגית של המתמטיקה, שנמסרה מדור לדור במשך 2000 שנים.
    אם הטכניון יגלה שטעיתי- אודה בכך קבל עם ועולם, על כל במה שיבחרו.
    הספר שלי "מסע הקסם של עצבר על כנפי הידיעה הטבעית יצא לאור, ויש בו גם מהפכה פיזיקלית, פרט למהפכה הגיאומטרית. א.עצבר

  • aetzbar

    לידיעת משתתפי שרשור זה

    לידיעת משתתפי שרשור זה
    תגובות שלי נמחקו ולא הודיעו לי על כך.
    א.עצבר

  • ד"ר מ. חָבִּיבּ

    כמובן שתקבל מספר קרוב יותר ל3

    כמובן שתקבל מספר קרוב יותר ל3.14 ככל שהמעגל גדול יותר. שגיאת המדידה של החלק המכני זניחה יותר כשהפריט גדול יותר. הכל עניין של קנה מידה.
    פאי זה לא תחום ולא מצה רטובה מרוחה בשוקולד. זה מספר אי רציונלי בעל ערך יחיד.
    ממליץ לך בחום לגשת למפעל עיבוד שבבי כלשהו ולנסות לייצר שוב את החלקים לניסוי ההיקפן. אם אתה כל כך בטוח בנכונותו, מן הסתם שחזרה על שלביו אמורה להניב את אותן תוצאות. אתה תיווכח לגלות שכל המשאבים שאתה משקיע בכך יושלכו לטמיון. הכל נובע משגיאות מדידה... אתה רק מחזק את טענות המתמטיקאים, מהנדסי המכונות ובעלי המפעלים.

  • aetzbar

    מדבריך אני למד שאינך מכיר את ניסוי ההיקפן

    הקלד Aetzbar proves the concept ותגיע לסרטון המתאר את הניסוי. בהצלחה

  • ד"ר מ. חָבִּיבּ

    מדבריך אני למד שאינך מכיר מתמטיקה

    בהצלחה
    ובבקשה תפסיק להגיב לכתבה זו.

  • אנונימי

    אני רואה שעצבר ממשיך עם השטויות שלו.

    אבל גם הפיסיקאים ברובם מחברים עוד ועוד שטויות משלהם (שטויות מלוות בנוסאות ובמילים לטיניות כדי שנאמין לשטויות שלהם יותר). המצב הוא שלפיסיקאים אין מושג מה קרה בקוסמוס ומה יקרה בקוסמום, הכל סיפורי סבתא שהם ממציאים. במקרה הטוב הם קרובים לדעת מה קרה במיליארדי השנים האחרונות, מעבר לזה לא יודעים כלום. כל התיאוריות שלהם אינן מבוססות על שום יכולת לאשר או להפריך. אני חוזר לתיאוריה היוונית שכל העולם בנוי על 4 צבין גדולים שעליהםצעומדים 4 פילים גדולים ... או משהו כזה ...

  • aetzbar

    426 שנים מפרידים בין הניסויים

    426 שנים מפרידים בין הניסויים של גליליאו בנפילה חופשית, לניסוי של עצבר עם גלילי פלדה מדויקים.
    גליליאו הציג פיזיקה חדשה של נפילה חופשית, ועצבר הציג גיאומטריה חדשה של מעגלים.
    הניסוי הוא הפוסק האחרון במדע.
    א.עצבר קול קורא אל מכון דווידסון לחזור על ניסוי ההיקפן.
    קול קורא אל הטכניון לחזור על ניסוי ההיקפן.
    אין מה לחשוש מהתוצאה יחס הקטרים לא שווה ליחס ההיקפים..
    תוצאה זו תגלה לעולם המדע את קיומה של גיאומטריה חדשה,
    תוצאה זו תחייב את המתמטיקה להודות, כי הרעיון של פאי קבוע בכל המעגלים, הוא טעות איומה שעברה מדור לדור במשך אלפי שנים.

  • aetzbar

    מי בדיוק השתיק את גלילי אני

    מי בדיוק השתיק את גלילי אני לא יודע, וגם מי מחק את התגובות שלי אני לא יודע.

  • סקרן

    נשמע שעם כל החכמה והמאמץ שהושקעו בנושא, אין שום דבר ברור בגדול

    כלומר, אין משהו מעבר לתיאוריות כאלה ואחרות שמופרכות על בסיס ממצא חדש מסויים וחוזר חלילה, יתכן שעוד מאה שנות מחקר נחזור לאחת התיאוריות המוקדמות.. אנחנו לא יודעים הרבה יותר משיודעים. בנוסף ההקבלה בהתחלה בין תשובת המדע לדת מאוד לר מדוייק כיוון שהדת בסופו של דבר באה לענות על שאלת הלמה, בשביל מה אתה פה והיא משתמשת בהסבריה לראשית היקום כחלק מזה, המדע כמובן לא נמצא בכלל במקום הזה ובא לתאר ולהסביר את החוקיות הפועלת בטבע בלי שום קשר לתכלית מטרה רוחניות או ווטאבר. נטו מתמטיקה והבנת החוקיות.

  • ברנרד

    סינגולריות

    תודה רבה יהונתן על מאמר מצוין.
    רק הערה אחת. אני אמנם ביולוג ולא פיזיקאי אבל למיטב ידיעתי לא היתה סינגולריות אף פעם. זה חידוד מתימטי ותו לא. פיזיקאים תיאורטיים לא מתייחסים לסינגולריות לא של טרום המפץ הגדול ולא לסנגולריות של חורים שחורים כאל סינגולריות פיזית אלא מתימטית בלבד. היקום היה מאז ומעולם אינסופי בגודלו ומה שהשתנה ב"מפץ הגדול" הוא הירידה המהירה בצפיפות החומר.
    תדמיין יריעת גומי עליה ציר מספרים, עליו כתובים כל המספרים (אינסוף מספרים). עכשיו אם ננפח את הבלון המרחק בין המספרים יגדל (כלומר צפיפות המספרים תירד...); כך רואה הפיזיקה התיאורטית המודרנית (להבנתי) את המפץ הגדול. הסינגולריות היא מתימטית בלבד ולא פיזיקאלית. פיזיקאלית היקום היה מאז ומתמיד אינסופי בגודלו, ומאז המפץ הגדול הצפיפות שלו יורדת עקב ההתפשטות המואצת. במילים אחרות הוא היה והינו אינסופי מאז ומתמיד ואין משמעות לסינגולריות פיזיקאלית. רק מתימטית.

  • תאורטיקן

    ברנרד אתה צודק. זה תחום המחקר

    ברנרד אתה צודק. זה תחום המחקר שלי וכיום הקונצנזוס הוא מודלים של אינפלציה קוסמית אשר אינם מנבאים את קיומה של סינגולריות. בגסות, נקודת הזמן שהמחקר המודרני קורא לה "המפץ הגדול" הינה הרגע בו הסתיימה האינפלציה הקוסמית. ישנם כמה אי דיוקים נוספים בכתבה. ההנחה הסבירה היא שהיקום הוא מערכת סגורה, ולכן האנתרופיה של היקום הינה קבועה (ולא משתנה עם הזמן). כמו כן אנתרופיה אינה מייצגת את חץ הזמן על אף שפיסיקאים רבים טועים בנקודה זו. יש מערכות רבות שבהן ניתן להראות שגם אם מחשבים את השינוי באנתרופיה אחורה בזמן האנתרופיה גדלה. צריך להיות זהירים עם ההגדרה הזו.... ודבר אחרון האנרגיה האפלה ששולטת בהתפתחות היקום בימנו היא זהה לחלוטין לזו של מודלים של אינפלציה קוסמית, כלומר אנחנו עכשיו בתקופה נוספת של אינפלציה קוסמית. הנחה סבירה היא שתקופה זו תסתיים מתישהו בדיוק כמה שהתקופה הקודמת הסתיימה, ובעצם יהיה מפץ גדול חדש. אבל זה לכתבה אחרת...

  • רון

    חוצנים בתנ"ך

    הכל עדיין בגדר תאוריה בדיוק כמו האלוהים המטפיסי בדתות . אבל מה עם הכל היה תמיד למה צריך שמשהו יצור את ההתחלה אם לא היתה התחלה .
    מפץ גדול הוא תופעה נקודתית שאכן יוצרת התחלה אך יש אין סוף יקומים.
    כל אדם הוא סוג של יקום אם תכנסו לחקור בעזרת מיקרוסקופ את גוף האדם תגלו מיליארדי תאים שמפעילילם הכל. ברגע בו נוצר החיבור בין ביצית לזרעון נוצר המפץ הגדול במקרה הזה המפץ הקטן שמתחיל ליצור אדם שגדל ומתרחב כמו היקום עד לנקודה שגם הוא קמל . אך האנושות מתקיימת משרשור ובחדר לעדה נולדים עוד יקומים.
    האם אנו בכדור הלכת כדור הארץ יושבים על תא בודד של יצור ענק שגם הוא לפני מילארדי שנים נולד וגם לו יש תאריך תפוגה. ובמקביל יש לו חברים ענקים נוספים שהם יקומים בפני עצמם שגם הם יושבים על פלנטות ענקיות שלא נתפסות מבחינת הגודל וכך עד אין סוף גם למעלה וגם למטה. וכמו שאין סוף במרחב כך יש אין סוף בזמן למה אמורה להיות נקודת זמן התחלתית?

  • יובל הממוקד

    כתבה יפה, אבל דורשת הרבה ידע מוקדם

    אני לא פיסיקאי, אבל אם לא הייתח קורא כבר ספרים כמו קיצור תולדות הזמן (20 פעם) כנראה לא הייתי מבין שום דבר מזה.
    למיטב הבנתי, למידע שנקבל מהטלסקופ ג'יימס ווב יש סיכוי לענות על חלק מהשאלות, ולהעלות אחרות.

  • מושון

    מתי

    אני מודאג. תליתי כביסה בחוץ. מתי זה יקרה. יודיעו ברדיו?