החומר המשמש בעיקור מוצרים רפואיים, בהם המטושים של הבדיקות הביתיות, הוא אכן חומר מסוכן, אבל מתנדף בקלות, וקל יחסית לוודא שאינו נשאר על המוצר

האם המטושים המשמשים לבדיקת קורונה ספוגים בחומר רעיל (אתילן אוקסיד) שעלול להוביל לסרטן? התשובה הקצרה היא שבעולם הרפואה נעשה שימוש נרחב ומבוקר באתילן אוקסיד לחיטוי ציוד רפואי רב, ובכלל זה מטושים. מכיוון שלאחר החיטוי מתבצע ניקוי יסודי של החומר, מעל פני המכשיר, אין סיבה להניח שהמטושים המשמשים לבדיקת קורונה מסוכנים לבריאות.

מטושים שעוקרו באתילן אוקסיד | צילום: areeya_ann, Shutterstock
הגז מתנדף לגמרי בתהליך העיקור, ולא נשאר על המוצר. מטושים שעוקרו באתילן אוקסיד | צילום: areeya_ann, Shutterstock

עיקור יעיל

אתילן אוקסיד (ethylene oxide) הוא תרכובת אורגנית המכילה שני אטומי פחמן הקשורים זה לזה ולאטום חמצן, בצורה היצרת משולש. מהצד השני קשורים לכל פחמן שני אטומי מימן, כך שהנוסחה הכמותית של התרכובת היא C2H4O. הזוויות שנוצרות במבנה המשולש של המולקולה גורמות לכך שהיא אינה יציבה, לכן אתילן אוקסיד עלול להגיב בקלות עם חומרים אחרים בסביבתו. זאת גם הסיבה שהחומר נחשב רעיל ומסרטן, הוא עלול להגיב עם מרכיבים בתאי הגוף, בהם חומר גנטי, וכך להוביל לסרטן.

אתילן אוקסיד נמצא בשימוש נרחב בתעשייה הכימית. זהו חומר גלם או חומר מוצא בתהליכים רבים בייצור חומרי ניקוי, כימיקלים רפואיים, אריגים סינתטיים וחומרים שימושיים אחרים, כמו אתילן גליקול, המשמש במקומות קרים כ"אנטי-פריז", נוזל קירור למנועים בעל טמפרטורת קפיאה נמוכה במיוחד, כך שהוא אינו קופא במנוע במזג אוויר קר.  

נוסף על שימושים אלה, בעולם הרפואה מנצלים את הקלות שבה אתילן אוקסיד מגיב עם הסביבה כדי לפגוע בתאים של מיקרואורגניזמים מזהמים כמו חיידקים ופטריות. תהליך העיקור הזה משמש בעיקר במוצרים עדינים, שאינם עמידים בחום גבוה מאוד, שלא כמו מכשירי מתכת למשל, המעוקרים בקיטור בלחץ גבוה. את תהליך העיקור אפשר לעשות בכמה דרכים. בשיטה הנפוצה הוא מתבצע בתוך תא שממנו שואבים את האוויר, ומזרימים פנימה חנקן ומעט קיטור, וגז אתילן אוקסיד. הגז מחטא ומעקר את תכולת התא, ולאחר מכן מסולק באמצעות כמה מחזורים של הזרמת גז חנקן בלחץ גבוה. כמות האתילן אוקסיד יורדת לרמה אפסית. מכיוון שמדובר בחומר שמתנדף לגז כבר בטמפרטורה של כ-10 מעלות צלזיוס, הסיכון שיישארו מולקולות אתילן אוקסיד על המוצר הרפואי זעיר, וגם אם נשארות מולקולות אחדות, זה הרבה מתחת לרמה המסוכנת.  

מכשיר קטן לעיקור באתילן אוקסיד | צילום: LEEDDONG, Shutterstock
גם אם נשארות מולקולות אחדות על המוצרים, זה הרבה מתחת לרמה שיכולה להזיק. מכשיר קטן לעיקור באתילן אוקסיד | צילום: LEEDDONG, Shutterstock

בדיקה בטוחה

גם במשרד הבריאות ציינו זו בתגובה לנושא:

"המטוש נקי מאתילן אוקסיד ובטוח לשימוש. עיקור באתילן אוקסיד הוא אמצעי מקובל לעיקור אביזרים רפואיים. הגז הינו נדיף ולאחר גמר העיקור ממתינים עד התנדפותו המלאה של הגז כך שלא נותר ממנו על המטוש. יצרן המטוש מחויב לבדוק זאת. המטושים המשמשים לנטילת דגימות מנבדקים לזיהוי קורונה מיוצרים בתהליכים מבוקרים הנהוגים בתעשיית המכשור הרפואי מזה שנים ללא כל עדות לסכנה כלשהי לנבדקים. לפי כל סטנדרט בינלאומי – המטוש נקי מאתילן אוקסיד ובטוח לשימוש". 

אפשר לסכם ששימוש במוצרים רפואיים שחוטאו באתילן אוקסיד הוא כמו אכילה מצלחת שנשטפה במדיח כלים. גם אם חומרי הניקוי של המדיח מכילים מרכיבים רעילים, שלא היינו אוכלים, אנו לא נפגעים מכך משום שהכלים נשטפים היטב מכל שאריות החומר. 

יש לציין עם זאת, שלא כל המטושים מחוטאים באתילן אוקסיד. ציוד רפואי אחר עובר עיקור בקרינת גמא, בעלת אנרגיה רבה. גם קרינת גמא היא גורם מסרטן, משום שהיא פוגעת קשות בתאים חיים, ולכן היא גם יעילה בעיקור. כמובן שלאחר העיקור לא נשארת קרינה על המוצרים, ואין כל סכנה בשימוש בהם. 

בדיקות הקורונה, גם הבדיקות הביתיות, הן כלי חשוב במאמץ לבלימת ההתפשטות של הנגיף, וכאמור הן בטוחות לחלוטין בשימוש לפי ההוראות. 

 

19 תגובות

  • אריק.י

    אתם מצחיקים

    "יצרן המטוש מתחייב לבדוק"
    יופי בוא נסמוך על היצרנים הסינים..
    בדיחה אתם בחיי

  • ס ע ח

    ידוע שמכון ויצמן מקבל תרומות

    ידוע שמכון ויצמן מקבל תרומות במיליוני שקלים מפייזר

  • אלי

    מקורות

    האם ישנם מתכות במטושים?
    2- למה צריך לחדור לרקמות אם הנגיף נמצא ברוק (זו הסיבה ש צריך לשים מסכה) ?
    איפה כתוב מה המטושים מכילים?

  • אנונימי

    וואוא המאמר הזה ממש הרגיע

    וואוא המאמר הזה ממש הרגיע אותי....אז זהו שלא

  • אנונימי

    לא ברור אם נבדקו בפועל מטושים

    לא ברור אם נבדקו בפועל מטושים - ואיזו כמות מדוייקת נמצא בהם של אתילן אוקסיד. זה אתר מדעי - לא? מידע לא אמין ולא יעיל

  • האמת תצא לאור

    מה לגבי גילוי נאות?

    https://heb.wis-wander.weizmann.ac.il/technology/n-8035 עכשיו ברור למה כל מה שעולה כנגד החיסונים ישר נשלל על ידכם
    שיתוף פעולה של מכון ויצמן עם חברת פייזר ב2016 (כפי שכתוב בלוגו, מכון דוידסון הוא הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע)

  • תפסיקו להאמין ל...

    מה הקשר?

    מה הקשר בין פייזר למטושים? פייזר לא מייצרת אותם, אלא חברות שונות

  • דני

    לפחות חלק מהמטושים שראיתי מיוצרים בסין...

    "לפי כל סטנדרט בינלאומי – המטוש נקי מאתילן אוקסיד ובטוח לשימוש". העניין הוא שהרבה מטושים מיוצרים בסין, ומי מבטיח שרמת הבקרה שם אכן עומדת באותם סטנדרטים רפואיים? או שהם בכלל מעוקרים ולא עלולים להיות מזוהמים. היה עוזר אם היו עושים בדיקות מדגמיות למטושים שמגיעים מסין וכל מקום אחר שלא ברורה שם איכות הבקרה על תהליך העיקור.

  • יריב

    מה עם בדיקה פיסית?

    אף אחד לא טרח לעשות בדיקה פיסית להימצאות אתילן אוקסיד במספר מטושים שעוקרו באתילן אוקסיד. לפעמים המציאות שונה ממסקנות מלומדות לגביה. בדיקה פיסית של הרבה מטושים מהרבה יצרנים היא ההוכחה החזקה ביותר.

  • רונפי קולמן

    לא לגמרי נקי מאתילן

    אתילן זה חומר מסוכן מאוד ורעיל, וצריך ממש לחכות כמה רגעים כדי שהוא התנדף מהמטוש, זה לוקח מעל ל10שניות, אז תזהרו, ותחכו עד שהמטוש לגמרי יבש.
    הם מנסים להגיד לכם שזה לא כזה מסוכן כי זה מתנדף, אבל זה מאוד מסוכן וזה לא מתנדף כזה מהר, אז תבדקו היטב שהוא יבש כדי לא להכניס את הרעל הזה למוח שלכם.
    אל תהיו שאננים כמו הכתבה הזאת.

  • טין טין

    למה אין אף מילה על תרופות

    למה אין אף מילה על תרופות הנוגדנים שהיו יכולות להציל מאות חולים ולמה שמענו עליהן רק עכשיו?

  • אור

    אתילן שימוש בתדירות גבוהה

    רשום שכמות מזערית לא תפגע
    אממה דורשים מאתנו םעמיים בשבוע בדיקה למשך זמן זה כבר אינה כמות מזערית.

  • חן

    תוציא נזלת על נייר ותעביר את

    תוציא נזלת על נייר ותעביר את המטוש יאללה מה הסיפור?!

  • מושיקו

    גם בגלידות יש אטילן אטילן

    גם בגלידות יש אטילן אטילן אוקסיד..וזה מאוד מסוכן

  • ריקי

    כתבה מענינת אך האם היא תשובכה

    כתבה מענינת אך האם היא תשובכה לגבי נוכחות החומר הרעי במטוש ? האם מכשיר /אביזר דומה למטוש שבקצהו צמר גפן/ספוגי חומר המאפשר ספיגה מהאף הפה אודה מאוד לתשובתכם

  • שיר

    עוד מקום לספק

    אשמח לדעת למה לא עשו פה בדיקות סרולוגיות נרחבות ותרופות פלזמה לחולים כשכבר היה ידוע עוד בתחילת המגפה שהן יעילות באחוזים גבוהים? למה בחרו להשקיע רק בתעמולת החיסונים ובתו ירוק שהוכח כאפלייה שיקרית כל עוד מחוסנים גם נדבקים בהמוניהם?

  • אנונימי

    כי אין מספיק כסף לתרופה שעולה

    כי אין מספיק כסף לתרופה שעולה 1500$ שלא ברור למ יהיא תעזור ואז יתחילו לחלק ליתר בטוחון להרבה יותר אנשים. שנית, היא מיועדת למצבים מאוד ספציפיים וחיסון הוא עדיין הדרך הכי טובה להמנע מלהגיע למצב שבו נדרשת תרופה כלשהי\אישפוז וכו..

  • אמנונימוס

    הידעת?

    יש תרופות זולות כמו איברמקטין והידרוקסילורוקווין שכבר היו בשימוש עשורים ומשום מה לא מדברים על זה

  • אורגני

    צודק ...

    צודק ...
    איפה התרופותתשידועטת מזה שנים ?
    למי שומרים אותם ??
    אין שקיפות אין אמון !!!
    העיתונות , המדיה , החכ"ים וכל יושבי הממשלה ..
    חד משמעי איבדתם את האמון שלנו !