כולנו שמענו על הר הגעש Eyjafjallajökull בדרום איסלנד, שהתפרץ לאחרונה ושיתק את התחבורה האווירית בכל רחבי אירופה. הרי געש הם תופעה נפוצה בעיקר לאורך הגבולות של הלוחות הטקטוניים, והם מופיעים בשלל צורות ועוצמות ובסוגים שונים של התפרצויות. כשהר געש מתפרץ, אין הרבה מה לעשות נגד נהרות הלבה, גשם האבנים הלוהטות וענן האפר האדיר הנפלטים מהם, אך בניגוד לרעידות אדמה יש לא פעם סימנים שעשויים להעיד מראש על התפרצות מתקרבת.
להרי הגעש תפקיד חשוב בעיצוב פני הקרקע ובמחזור הסלעים, והם מילאו תפקיד מרכזי גם באחד מאירועי ההכחדה ההמונית הגדולים ביותר שידע העולם. החודש בחרנו להתמקד בנושא הרי הגעש, לבחון איך הם נוצרים, כיצד הם מתפרצים ומה ההשלכות שלהם על הסביבה – ולא רק בזיהום האוויר.
זרם לבה | תמונה: ויקיפדיה
כתבות ממדור מאגר מדע
מדוע קיימים הרי געש ומה גורם להם להתפרץ – כתבה מרתקת על הרי געש, איך הם נוצרים, למה הם מתפרצים ומה הסיבה לקיומם.
איך מתפרץ הר געש? – מצגת אינטראקטיבית העוסקת בתהליך ההתפרצות של הר געש ובהשלכותיו.
איסלנד – למה ההתפרצות קרתה דווקא כאן? – מצגת העוסקת בהתפרצות הר הגעש באיסלנד, בסיבות להתפרצות הזאת לחוסר היציבות הכללי של האי, ובתופעות גיאולוגיות נוספות הקשורות לכך.
איך נוצרים סלעים? – שני סרטונים העוסקים בסוגי הסלעים השונים, מסבירים איך הם נוצרים ודנים בהקשר שלהם להתפרצויות געשיות.
נדידת יבשות – סרטון המראה את נדידת היבשות ב-600 מיליון השנים האחרונות. נדידת יבשות (תנועת לוחות טקטוניים) הם אחד הגורמים להתפרצות של הרי געש.
נושא החודש פברואר 2010 – תזוזות באדמה – אשכול כתבות וסרטונים על רעידות אדמה ועל הקשר שלהן להתפרצויות געשיות.
תנועת לוחות טקטוניים | תרשים: ויקיפדיה
שאלות מהמדור שאל את המומחה
מתי התפרץ הר הגעש סנט הלנס לאחרונה ומה היו התוצאות? – כתבה על התפרצויות הר הגעש סנט הלנס בארה"ב.
האם רמות הפחמן הדו-חמצני שנפלטות משימוש בדלקים מאובנים גדולות מאלו שנפלטו בהתפרצויות געשיות? – כתבה המשווה את רמות ה-CO2 הנפלט ההתפרצויות געשיות לאלו שנפלטות בשריפת דלק.
האם יש קשר בין איכות סביבה לרעידות אדמה? – כתבה המסבירה על קשר אפשרי בין ההתחממות הגלובלית לרעידות אדמה ופעילות געשית.
מה זה בדיוק גייזר ואיך הוא נוצר? – כתבה העוסקת בגייזרים: תופעת טבע הנובעת ממציאותה של מגמה קצת מתחת לפני השטח.
מדוע התפרצויות וולקניות מלוות בסופות ברקים? – כתבה העוסקת בתופעה של סופות ברקים לאחר התפרצויות של הרי געש.
כתבות ממדור מדע בבית
הר געש של קצף – ניסוי ביתי שבו בונים דגם מוקטן של הר געש מתפרץ.
הפעם סקרנו את פעילות הרי הגעש ואת הגורמים להן, שקלנו את ההשלכות שלהם ותהינו למה הם בכלל קיימים. ראינו שמעבר לנזק האדיר שהרי הגעש עלולים לגרום, יש להם גם תפקידים חשובים בכדור הארץ, למשל כחלק מהמחזור של הסלעים ובשחרור לחצים תת-קרקעיים, ואפילו ראינו קשר בין ההתחממות הגלובלית לעלייה בתדירות ההתפרצויות הגעשיות. נוכחנו שההשפעות שלהם משמעותיות הרבה יותר מנחלי הלבה וענני האפר שהם מפזרים, ומתבטאות גם בשינויים במזג אוויר, בשינוי פני הקרקע ובמקרים קיצוניים גם שינוי הרכב האטמוספירה.
בסופו של דבר מדובר בכוח טבע אדיר שאין לנו דרכים רבות להתגונן מפניו, אלא רק למצוא מקום בטוח להסתתר בו. למזלנו , נכון להיום אין הרי געש פעילים בישראל, אם כי גם זה עלול עוד להשתנות.
לוע הר הגעש סנט הלנס, 1982 | תמונה: ויקיפדיה
שאלה לדיון מדעי: כפי שראיתם, הרי הגעש מסוגלים לגרום נזק רב. לאחרונה עלתה תיאוריה הטוענת כי הרי הגעש היו מעורבים דווקא ביצירת החיים. יש לכם השערות איך זה קרה?
ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.