השרירים בגופנו אחראים על כל הפעולות שדורשות תנועה כלשהי, החל בתנועות רצוניות כמו הליכה, אחיזה או הנעה של האיברים וכלה בתנועות אוטומטיות כמו נשימה, פעימות לב, הנעת מערכת העיכול, הפרשות ועוד. לכל השרירים בגוף יש מנגנון פעולה דומה, שכולל פעילות תלוית סידן ו-ATP של מנוע מולקולרי בשם מיוזין, שמחליק על גבי אקטין. הסרטון שלפנינו ממחיש איך פועל שריר שלד.

הסרטון תורגם בידי צוות דוידסון אונליין. הופק בידי קיריל לאתר הבית שלו, Kmszone.
We would like to thank Kirill for his help.

תנועת שרירים מתאפשרת על ידי התכווצות ושחרור של השריר. כדי להניע איברים, כמה שרירים צריכים להתכווץ ולהשתחרר במקביל. על מנת שהשריר יתכווץ, הוא צריך לקבל גירוי מתא עצב הנשלט על ידי המוח.

כפי שראינו בסרטון, התכווצות השריר מתווכת על ידי מולקולות של ATP ושחרור סידן מהרשת הסרקופלזמטית. מנגנון ההתכווצות הזה קיים גם במערכת ההובלה של חלבונים בגוף.

4 תגובות

  • אנונימי

    הרפיה של שריר

    מנגנון כיווץ מוסבר טוב, אבל איך שריר חוזר שוב לאורך הטבעי שלו ועוד כל כך מהר תוך כדי פעילות עצימה? זה אחד התפקידים של פשיה אולי?

  • לינוי

    אני צריכה לבנות דגם שמציג את

    אני צריכה לבנות דגם שמציג את המבנה של השריר ותיפקדו איך אני יוכל לעשות זאת?

  • שי לי

    איך השריר גדל לא הבנתי

    איך השריר גדל לא הבנתי
    הבנתי שהשריר סוג של מתחכך בATP אבל איך השריר גדל בסופו של דבר?

  • n,m

    ברגע שאתה מעמיס על השריר כובד

    ברגע שאתה מעמיס על השריר כובד כמו (מרים משקולות) נעשים באותו שריר קרעים מקרוסקופיים בסיבי השריר ואז הגוף שלך מרפא את הקרעים האלה ובונה אותם יותר חזקים ממה שהם היו כדי שיואכלו להתמודד בפעם הבאה עם הכובד הזה בלי להיקרע