שעועית שייכת למשפחת הקטניות; במשפחה זו גם מצויים הפול, החומוס, האפונה ועוד.
משפחה זו עשירה בפחמימות מסוג אוליגו-סוכרים (oligosaccharides)  המצויים גם בכרוב.


התמונה נלקחה מויקיפדיה

 פחממות אלו קשה לגוף לפרק (חסר לנו את האנזים המתאים) ולכן הם מתקדמים במערכת העיכול ומפורקים בהמשך ע"י חיידקים הקיימים כחלק מהאוכלוסייה הטבעית במעיים.
תהליך הפירוק הוא תהליך תסיסה ותוצרי הלוואי שלו הם גזים שונים  (בעיקר חנקן ופחמן דו חמצני אך גם מימן ומתאן)

סיבות נוספות לגזים במערכת העיכול הם בליעת אוויר רב (משקאות מוגזים, לעיסת מסטיק ועוד) ובעיות בתנועתיות המעי (מעי רגיז).


התמונה נלקחה מויקיפדיה


מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

8 תגובות

  • ty

    הקליפה של קטניות

    השמועה אומרת שה"גזים" נמצאים בקליפה (של חומוס, עדשים, שעועית וכו'). האם אמנם?

  • אלה מנדלבלט

    שאלה בנוגע למאמר- "מדוע אכילת שעועית גורמת ליצירת גזים..."

    -האם ניתן למצוא את האנזים הזה בפריט מזון אחר וכך לשלב את אכילתו יחד עם אכילת שעועית ובכך לשפר\לפתור את המצב?

    -האם בקריאה על הרכבים תזונתיים של שעועית לבנה אוכל לדעת גם על ההרכבים הזהים של השעועית האדומה והשחורה? או שיש הבדל ביניהם?

    תודה רבה!

  • חיים חביב

    אנזימים

    שלום אלה,

    האנזימים המפרקים רבי-סוכרים לא קיימים בד"כ במזון שלנו, ולכן אין דרך לשפר את "המצב" בצורה כזו. מה שכן ניתן לעשות כדי לשפר במעט את "המצב" הוא לבשל היטב את הקטניות (בסודה לשתיה שעוזרת לריכוך) ובכך להקל על מערכת העיכול.

    יש הבדלים תזונתיים קטנים בין שעועית לבנה לשעועית אדומה ושחורה.

  • נעם

    סודה לשתיה וחומוס

    היי
    מה התהליך שגורם לכך, שכאשר מוסיפים סודה לשתיה למים שבהם מבשלים את גרגירי החומוס, הם מתרככים מהר יותר?

  • חיים חביב

    סודה לשתיה ואוליגוסכרידים בחומוס

    שלום נעם,

    סודה לשתיה (סודיום ביקרבונט) היא חומר בסיסי, והיא יוצרת סביבה בסיסית שמסייעת לפירוק (הידרוליזה) של רב-סוכרים (אוליגוסכרידים) בחומוס. רב-סוכרים הם חומרים שבנויים מחד-סוכרים כמו גלוקוז ופרוקטוז שמחוברים בינהם. רב-סוכרים כאלה קשה לנו לעכל, אך הם משמשים מצע מזון מצויין לחיידקים המאכלסים את המעיים ומכאן הנטייה של חומוס וקטניות אחרות לגרום לגזים ריחניים...

    רב-סוכרים כאלו הם גם חומרים המקנים לחומוס את קשיחותו, וכשהם מתפרקים בעזרת הסודה וחימום קשיחותם אובדת והחומוס מתרכך.

  • אלה

  • אופיר

  • מאיר ברק

    תשובה

    המדור "שאל את המומחה" אינו מדור רפואי ואינו בא ליעץ או לתת חוות דעת רפואית.

    מידע על הנושא תוכל למצוא בקישורים הבאים:
    קישורים:
    על התסמונת באתר בית החולים שיבא
    http://gastro.sheba.co.il/283/

    על התסמונת באתר ויקיפדיה (עברית)
    http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%AA%D7%A1%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%AA_%D7%94...

    על התסמונת באתר ויקיפדיה (אנגלית)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Irritable_bowel_syndrome