הנושא שאת מעלה הוא בהחלט "חם" והרבה מתחבטים בו. הוא מזכיר לי קצת את המשפט שהיו פעם נוהגים לומר: "אל תאכלו בעמידה כי יהיו לכם רגליים שמנות". אני מקווה שברור לך שהמשפט שגוי ומרוח הדברים אני מבין שאת יכולה לתאר שהתשובה גם נכונה לשאלה שלך (אם כי יש מספר הסתייגויות שיובאו בסוף התשובה).
אם ניקח לדוגמא מזון מסוים המכיל 100 קלוריות, האם הכוונה שהוא מכיל 100 קלוריות ביום אך הוא שווה 120 קלוריות בלילה? כמובן שלא. הדרך היחידה להשמין (וההפך לרזות) היא לצרוך יותר קלוריות מאשר "שרפנו". אם במהלך יום אני "שורף" 3000 קלוריות ואני אוכל רק 2500 קלוריות, אותן אני צורך במכה אחת לפני השינה – אני עדיין ארזה (אם כי יכול להיות שבעיות רפואיות אחרות יצוצו בגלל אכילה לא סדירה). לעומת זאת אם אוכל 3500 קלוריות ביום ואגמור את המזון לפני 16:00 בצהריים אך "אשרוף" רק 3000 קלוריות ביום אני עדיין אשמין במהירות.
כמו כן חשוב לזכור שגוף האדם אינו "סטטי" או כבוי בזמן השינה. אנו נושמים, הלב פועם, המוח עובד קשה (חולם) ועוד פעולות רבות; כל הפעולות הללו צורכות אנרגיה. לכן אכילה לפני השינה אולי תגרום לאי נוחות בזמן שכיבה על הבטן או תפריע לנו לישון בגלל פעילות מוגברת של הקיבה אך כל עוד לא צרכנו אנרגיה מעבר למה שהוצאנו – לא נשמין.
במחקר שפורסם בשנת 2006 על קופי רזוס המהווים מודל מקובל לתזונה באנשים בוצעה השוואת משקל בין קופים שאכלו מאוחר בלילה לכאלו שלא במהלך שנה שלמה. לא נצפתה כל עלייה במשקל בקופים שאכלו בשעת לילה מאוחרת.
וכאן אנו מגיעים להסתייגות: כאמור, אם נכניס פחות אנרגיה מאשר נוציא לא נשמין, ללא תלות בשעת האכילה. למרות זאת, יש עדויות שאנשים האוכלים בשעות לילה מאוחרות הם בעלי משקל עודף. חשוב להבין שהקשר הוא נסיבתי, כלומר, זאת לא האכילה בשעה מאוחרת שהופכת אותם לשמנים אלא סביר להניח שהם באופן כללי אוכלים יותר במשך כל היום ועוסקים פחות בפעילות גופנית. במחקר שבוצע באוניברסיטת מיאמי על עכברים גילו שכאשר נתנו להם לאכול באופן חופשי – אותם עכברים שאכלו בלילה עלו במשקל ב 48% יותר. שוב, הנקודה כאן שאותם עכברים שאכלו בלילה אכלו יותר מאשר העכברים שאכלו רק ביום ולכן השמינו יותר (ולא שהאוכל בלילה משמין יותר).
מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים:
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.