מושג עובש מתייחס למשפחה גדולה ומגוונת של פטריות אשר במהלך מחזור החיים שלהן יוצרות קורים (Hypha). הסוגים השונים של העובשים ניזונים מהרבה מאוד מקורות מזון ביניהם מזון ביתי מגוון, צמחים, נייר, קירות ועוד מגוון רחב של חומרים אורגניים (חומרים המכילים פחמן). מה שמשותף לכל מקורות המזון האפשריים שהעובשים יכולים לנצל הוא ההרכב הכימי.
אפרסק נרקב המתכסה בעובש, התמונה צולמה בערך כל 12 שעות במשך 6 ימים. התמונה לקוחה מויקיפדיה.
כל אורגניזם חי, כולל העובש, צריך מקור פחמן (למשל סוכר) על מנת להפיק אנרגיה ומקור חלבון לבניית התא. מסיבה זו העובש יכול לגדול כמעט על כל משטח בו יש שאריות מזעריות של פחמן וחלבון. למשל אם נשפוך קפה עם קצת סוכר וחלב (בחלב יש את חלבון החלב) על השטיח אזי העובש יוכל לגדול עליו.
דבר חשוב נוסף לגידול העובש זה הלחות, על מנת שנבגים של העובש יתחילו לגדול הם חייבים לחות ולכן נמצא יותר עובשים במקומות לחים יחסית (למשל באמבטיה או מרטף). לעובשים טווח די רחב של טמפרטורת גידול ולכן נוכל למצוא עובש אפילו במקרר, כאשר טמפרוטרה אופטימלית לרוב העובשים היא 30 מעלות. אם זאת, בטמפרטורות נמוכות מ-0 מעלות ומעל 120 מעלות העובשים לא יגדלו.
העובש מאוד חשוב למחוזר החיים האקולוגי וביחד אם חיידקים אחריים לפירוק ומיחזור של הפחמן בטבע.
אולגה זהיון
דוקטורנטית, המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.