לקטוז (Lactose) הינו סוכר החלב.
זהו דו-סוכר המורכב ממולקולה של גלוקוז ומולקולה של גלקטוז (ראה תמונה למטה) הקשורים ביניהם בקשר ביטא.
הלקטוז מפורק בגוף ע"י אנזים בשם לקטאז המופרש במעי הדק לשני המרכיבים שלו (גלוקוז וגלקטוז).
בחלב דל לקטוז, הלקטוז פורק כבר במוצר ולכן יש בו את המרכיבים של הלקטוז- גלוקוז וגלקטוז.
הגלוקוז אכן נותן טעם מתקתק לחלב דל לקטוז.
ישנם אנשים להם יש חוסר באנזים לקטז בגוף ברמות שונות (מחוסר חלקי ועד חוסר מוחלט) ולהם יש בעיה בעיכול חלב פרה רגיל. באנשים אלו הלקטוז לא מפורק במעי הדק אלא ממשיך בדרכו למעי הגס שם הוא מפורק ע"י חיידקים ומשמש להם כמקור מזון (אין כמעט ספיגה של חומרי מזון במעי הגס רק מים). תופעות הלוואי של פעילות חיידקית זו היא כאבי בטן יציאות רכות וגזים.
הנקודה המעניינת היא שברוב האנשים אי הסבילות של לקטוז מתפתחת רק לאחר גיל הילדות!
מחלקת היונקים, כשמה כן היא, מתאפיינת בכך שבעלי החיים הצעירים יונקים חלב אם. עם התבגרותם הם מפסיקים לינוק ולכן אין שום מטרה להפרשת אנזים הלקטאז והגוף מפסיק זאת. בני-האדם יוצאים דופן וממשיכים לצרוך מוצרי חלב במשך כל חייהם אך כמות אנזים הלקטאז שהם מפרישים פוחתת וגם פעילות האנזים המופרש יורדת.
בנוסף יש אנשים מסוימים להם יש פגם תורשתי המוריד עוד יותר (עד כמעט לאפס) את הפרשת האנזים; באנשים אלו קיימת אי סבילות ללקטוז.
תחליפים לחלב בקר עשיר בלקטוז הינם חלב דל לקטוז, חלב סויה וחלב עיזים (העני בלקטוז).
מפה של העולם אם פירוט אחוזי האוכלוסייה שאינם סובלים לקטוז.
אפור= אין מידע.
ירוק בהיר= עד 20 אחוז אי סבילות באוכלוסייה.
אדום= בין 70 ועד מאה אחוז אי סבילות באוכלוסייה.
תמונות נלקחו מוויקיפדיה.
מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.