נוסח השאלה המלא: כיצד משפיע מיץ לימון טרי ומורתח בריכוזים שונים על עיכוב גדילת חיידקי אשרכיה קולי (E. coli) ? האם יש השפעה להרתחת מיץ הלימון על ה-PH שלו, ואם לא איזו השפעה יכולה להיות להעלאת הטמפרטורה על העיכוב בגדילת החיידקים.
שלום דין,
מיץ לימון טרי הוא חומצי וה- PHשלו (רמת החומציות. ככל הש-PH נמוך יותר החומציות גבוהה יותר) שווה בערך ל-2. בהכללה, ה-PH הנמוך שלו הופך אותו לאמצעי יעיל נגד חיידקים. המיץ מכיל 6-5 אחוזי חומצה ציטרית, שמעניקה לו את תכונותיו החומציות ואת הטעם החמוץ החזק שמאפיין אותו. חומצה ציטרית גם נמצאת בשימוש רחב כחומר משמר בתעשיית התרופות והמזון.
עץ לימון | הצילום לקוח מוויקיפדיה. צולם בידי fir0002 flagstaffotos.com.au
אשרכיה קולי (E.Coli) הוא חיידק שמוצא את דרכו לא פעם לבשר, לעוף ולמוצרים אחרים שאנחנו אוכלים. בדרך כלל הוא יכול לשרוד בסביבות חומציות עד לערכי PH של 4-3, אך לא למטה מכך. היות שהחומצה הציטרית של מיץ הלימון חזקה יותר וערך ה-PH שלה עומד על 2 בערך, החיידק אינו מסוגל לשרוד בה.
הרמה שבה מיץ הלימון מעכב את גדילת החיידקים תלויה בריכוז החומצה, ברמת ה-PH שלה ובטמפרטורה. ככל שריכוז החומצה גבוה יותר כך גם ה-PH יהיה נמוך יותר והתרומה של הלימון להאטת פעילות החיידקים תהיה יעילה יותר. כל זה, כמובן, רק עד שמגיעים לרוויה, כלומר לרמת העיכוב המקסימלית האפשרית.
בנוגע לטמפרטורה: כשמרתיחים את מיץ הלימון, המים שבו מתאדים וריכוז החומרים האחרים בו גדל, בינהם ריכוז החומצה הציטרית, ולכן גם ה-PH יורד. זו הסיבה שבשילוב של השניים נקבל עיכוב גדול יותר בגדילת החיידקים.
חיידקי E.coli על מצע אגר | הצילם לקוח מוויקיפדיה. צולם בידי Sun14916.
מרינה ליסנקו
דוקטורנטית, המחלקה לבקרה ביולוגית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.