פחמן חד חמצני (CO) הוא תרכובת המצויה במצב גזי בטמפרטורת החדר.

בעבר המקור העיקרי של פחמן חד חמצני באטמוספרת כדור הארץ היה התפרצויות געשיות.
כיום המקור העיקרי לפחמן חד חמצני הוא בשריפה לא מושלמת של תרכובות אורגניות; בעיקר במנועי רכבים השורפים פחמימנים כבנזין. חמצון מלא (שריפה בנוכחות מספיק חמצן) של תרכובות אורגניות ייתן אדי מים ופחמן דו חמצני, חמצון לא משולם- ייצור פחמן חד חמצני כתוצר לוואי.

פחמן חד חמצני פוגע ביכולת נשיאת החמצן ע"י ההמוגלובין בתאי הדם האדומים.
הפחמן החד חמצני נקשר בקשר לא הפיך (קשר קוולנטי) לקבוצת ההם (Heme) בתוך ההמוגלובין, קבוצה זאת היא הנשאית של החמצן (ראה תמונה למטה). כתוצאה מקשר בלתי הפיך זה (בלתי הפיך בתנאים השוררים בגוף) כמות מולקולות ההמוגלובין היכולות לשאת חמצן הולכת ויורדת; במצבים קיצונים ניתן להגיע למצבי חנק מחוסר ב

השינוי המרחבי במולקולת המוגלובין כתוצאה מקשירת חמצן. קבוצת ההם מופיעה במרכז (ויקיפדיה)

הגז הנו חסר צבע וריח ולכן הוא מאוד מסוכן. אדם השוהה בחדר סגור ליד מקור הפולט פחמן חד חמצני (למשל תנור חימום או תנור בישול) יכול להיות חשוף להרעלה ללא ידיעתו.

- קישור דף מידע של המוסד לבטיחות וגיהות: לחץ כאן
- קישור לדף הסבר על מזהמים באוויר: לחץ כאן

מאת: ד"ר מאיר ברק
מחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

3 תגובות

  • בתיה פריד

    גז פחמן חד חמצני

    האם בשאיפת פחמן חד חמצני מרגישים טעם "מתוק" בפב? האם זהו מאפיין של חוסר חמצן?תודה

  • טליה

    מבנה מרחבי

    האם תוכל להסביר לי את המבנה המרחבי של פחמן חד חמצני? לפי הציור למעלה אי מבינה שיש שלשה קשרים קוולנטים ובנוסף זוג אלקטרונים כך שיוצא שלכל אחד יש 5 אלקטרוני ערכיות בעוד שלחמצן יש שישה ולפחמן יש 4?

  • מאיר ברק

    התשובה