הניקל (Nickel) הוא יסוד מתכתי הנוטה להבריק בעל גוון לבן-כסוף; הוא קל לעיבוד עקב היותו רך וקל לריקוע. נעשה בו שימוש בסגסוגות שונות, בסוללות, בציפויים ובמטבעות. הניקל גם נפוץ במטאוריטים. הוא פרומגנט חלש, בעל יכולת להוליך חשמל וחום ושייך לקבוצת מתכות המעבר - סימונו Ni ומספרו האטומי 28.
תמונה באדיבות ויקיפדיה.
השימוש המודרני בניקל הינו עבור ייצור פלדת אל-חלד, אשר הינה סגסוגת ברזל-כרום- ניקל (ביחסים שונים בהתאם לצורך, בדרך כלל סביב יחס של כ-74%, 18% ו-8% בהתאמה). הניקל נתגלה (בודד ליתר דיוק) על-ידי אקסל פרדריק קרונסטדט (Axel Fredrik Cronstedt, 1722-1765) משוודיה, מומחה כרייה, כימאי ומטלורג (מומחה בתורת המתכות) בשנת 1751, אם כי רק ב-1775 הוכח הגילוי מעבר לכל ספק על-ידי טורברן אולף ברגמן (Torbern Olof Bergman). כפי הנראה קרונסטדט ניסה למצות נחושת מתוך המינרל ניקוליט, אך קיבל במקום מתכת לבנה כסופה.
תמונה באדיבות ויקיפדיה.
בלשנות: כפי הנראה השם ניקל בלועזית, Nickel , לקוח משבדית, והינו קיצור המילה השבדית kopparnickel . זו הועברה מהמילה הגרמנית kupfernickel (ניקוליט, niccolite), שהינה שם המינרל ניקל-ארסניד שצבעו כצבע הנחושת. משמעה the devil's copper – נחושת השטן. Kupfer – משמעו נחושת (Copper), ו-Nickel משמעו שטן (demon , devil – קיצור של Nicholas). השם נבע מדמיון המינרל חסר הערך דאז לנחושת שנחשבה בעלת ערך.
הקבלה דומה קיימת במינוח האנגלי זהב של שוטים (fool's gold) עבור המינרל ברזל דו-סולפידי (פיריט) הדומה במראהו לזהב ויכול להטעות את מחפשי הזהב.
דרך אגב מטבע ה"ניקל" האמריקאי (5 סנט) מכיל רק כ-25% ניקל.
תמונה באדיבות ויקיפדיה.
מאת:ד"ר לירן שמשי
המחלקה לפיזיקה של מערכות מורכבות
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.