כשאנחנו עוסקים בחישובים במספרים גדולים, נוח לנו להמיר יחידות קטנות ליחידות גדולות יותר אשר תאפשרנה לנו לפשט את חישובינו. כך למשל:
1,000,000 גרמים יומרו לטון,
1000 מטרים יומרו לקילומטר,
100 אגורות יומרו ל-1 שקל.
באופן דומה, כאשר אנחנו עוסקים בחלקיקים קטנטנים כמו אטומים, מולקולות, אלקטרונים, פרוטונים, נויטרונים וכו' המצויים בעולמנו בכמויות אדירות ובלתי נתפסות - עדיף לנו לבטא את מספריהם העצומים באמצעות יחידה נוחה יותר לשימוש: המול.
1 מול חלקיקים = 6.02X1023 חלקיקים.
המספר העצום הזה של החלקיקים קרוי מספר אבוגדרו ע"ש הכימאי האיטלקי הנודע בן המאה ה-19, והוא מוגדר כיום כמספר החלקיקים של פחמן 12 טהור (אשר גרעינו מורכב מ-6 פרוטונים ו-6 נויטרונים) ב-12 גרם של החומר.
המסה בגרמים של מול אחד של חלקיקים קרויה מסה מולרית או משקל מולקולרי, והיא מבוטאת ביחידות של גרם למול (Gr/mole) הנקראת גם דלתון (Da) או יחידת מסה אטומית (amu). כך למשל, המסה המולרית של פחמן-12 טהור (C12 ) היא 12 גרם למול.
לכל יסוד בטבלה המחזורית יש מסה מולרית משלו, הרשומה מעל הסמל של היסוד. את הריכוז של מספר חלקיקים מסוג מסוים ביחידת נפח ניתן לבטא גם כן, תוך שימוש ביחידת המול:
ריכוז מולרי מוגדר ביחידות של מול לליטר הנקראות גם מולר ומסומנות באות M. כך למשל:
ריכוז של 2M חלקיקים בתמיסה, משמעותו 2 מול חלקיקים לליטר תמיסה.
הסרטון שלהלן עוסק בהגדרת המול ומדגים חישובים כימיים סטויכיומטריים שנעשים באמצעותו.
ההרצאה הוצגה על ידי דניאל דולק, במסגרת פרוייקט TEDed
ואילו הקישור הבא מסביר כיצד ניתן לחשב משקל של גז בנפח מסוים, באמצעות חוק אבוגדרו ותוך שימוש ביחידת המול: כיצד ניתן לחשב משקל של גז בנפח מסויים?, והיישומון ריכוזים