עדכון 28.2.16: בשל ריבוי פרסומים באמצעי התקשורת על קיום ארסן באורז, ערכנו סקירת ספרות בנושא.

האורז הוא המרכיב העיקרי בתפריטה של כמחצית מאוכלוסיית העולם ומרכיב מרכזי בתפריט של חלקים רבים אחרים שלה. האורז הוא גם הדגן השני הכי נצרך בעולם. כבר נאמר בעבר שמיליארד סינים אינם טועים. האמנם?
תעשיות המזון מגלגלות מיליארדי דולרים בשנה, אך מסתירות מאיתנו נתונים חשובים על השפעתו המזיקה של האורז ועל מעורבותו במחלות שונות. אנו משתמשים באורז בצורתו הגולמית, בחלב אורז, בקמח אורז בפריכיות אורז ועוד, וכל זאת בלי לחשוד בגרגרים הלבנים התמימים הללו.
בסקירה שלפנינו אביא עדויות לסכנות האורבות לצרכני האורז, יחד עם קישורים למאמרים מדעיים אותנטיים. מומלץ לקרוא את המאמר עד סופו כדי לעמוד על הסכנות הרבות הטמונות בצריכת אורז, ועם זאת גם לקבל שיעור חשוב בחשיבה ביקורתית ובספקנות.

הערה: אתר דוידסון אונליין עוסק במתן מידע מדעי בלבד ואין לראות בכתוב בו תחליף לייעוץ רפואי או תזונתי. אין לצטט חלקים מכתבה זו, אלא רק את הכתבה בשלמותה.

  1. סקירה אפידימיולוגית שנערכה ב-2008 העלתה שסין מדורגת במקום השני בעולם בתחלואה בסרטן קיבה, עם למעלה מ-350 אלף חולים. המזון העיקרי בסין הוא... אורז. [1]
  2. חיפוש בספרייה הרפואית האמריקאית (המקור לרוב המאמרים בתחום הביולוגיה והרפואה) מעלה 2,420(!) מאמרים המכילים את צמד המלים Rice ו-Cancer (אורז וסרטן). [2]
  3. אורז מכיל ריכוזים מסוכנים של ארסן, קדמיום, סלניום ועוד חומרים רעילים. [3, 4, 5, 6 ,7 ,8 ,9]
  4. נמצא קשר בין צריכת אורז לכמה סוגים של סרטן במערכת העיכול (בעיקר סרטן הקיבה) בכמה מדינות ברחבי העולם (לא רק באסיה). [10, 11, 12, 13 ,14 ,15]
  5. לאורז מוסיפים טלק ואזבסט כדי ללטש את צורתו. טלק ואזבסט הם חומרים מסוכנים שנמצא קשר ישיר בינם לבין כמה סוגים סרטן. [16, 17 ,18]
  6. לצריכת אורז יש השפעות מזיקות על מבנה הקיבה. [19]
  7. צריכת חלב אורז גורמת תופעות תזונתיות קשות בקרב ילדים עד גיל שנתיים. [20]
  8. שימוש בקמח אורז עלול לגרום דלקות חמורות. [21, 22]
  9. צריכה של אורז עלולה לגרום אסתמה. [23]
  10. אורז גורם דלקות חמורות במעיים. [24]

כל המחקרים שהובאו כאן אמיתיים לחלוטין ופורסמו בכתבי עת מדעיים. ועם זאת...

 

 

כל מה שנכתב למעלה הוא קשקוש מוחלט!
 

הנתונים הללו נאספו בשיטת "קטיף הדובדבנים" (Cherry Picking), שבה נוקטים לא מעט בלוגרים באינטרנט. העקרון מאחורי השיטה פשוט מאוד: "קודם תירה את החץ ואז צייר סביבו את המטרה". הכותב בוחר מראש את המסקנה או את תאורית הקונספירציה שהוא רוצה לקדם ומתחיל לאסוף מאמרים התומכים בה, תוך התעלמות ממאמרים שסותרים אותה, מסילוף נתונים ועיוותם, תוך שימוש מרובה בדמגוגיה והסתתרות מאחורי הטיעון "אני רק נותן את המידע אתם תחליטו למה להאמין".
לא פעם זה לא נעשה בזדון, אלא פשוט מתוך חוסר מודעות וחוסר ידע. קל מאוד ונוח מאוד לאמץ את המחקרים התומכים בדעתך ולהזניח את אלה שנוגדים אותה – או גרוע מכך, להאשים את המתנגדים לכך בשחיתות.
דוגמה מצוינת לתיאוריה כזאת היתה הטענה שהחלב כביכול מסרטן. כדי להוכיח אותה נאספו מחקרים באופן סלקטיבי, סולפו נתונים ונעשה שימוש נרחב בהתאמות ללא סיבתיות. לדוגמה, נמצא ששכיחות סרטן המעי הגס בסין נמוכה בסין לא שותים הרבה חלב, אז כנראה חלב גורם לסרטן המעי הגס. תוך זמן קצר מפרסום הסיפור נעשו די והותר תחקירים שקעקעו את רוב הטיעונים שהתיאוריה התבסססה עליהם.
כדי להמחיש עד כמה השיטה הזאת קלוקלת, המשך המאמר יוקדש לסתירת הטיעונים שאני עצמי נתתי:

  1. סקירה מהסוג שהוצג למעלה מראה לנו התאמה אך לא מוכיחה סיבתיות. ניתן לצורך העניין להתאים להתאים בין כל מיני מגמות לא קשורות למשל הקשר בין צריכת שוקולד לכמות חתני פרס נובל [26]; קשר בין היעלמות שודדי הים להתחממות הגלובלית [27]; ועוד. התאמה היא טיעון נפוץ אצל יוצרי תורות קונספירציה ויש להיזהר ממנו מאוד.
  2. מבט מהיר בחיפוש שנעשה מגלה שיש לא מעט כותבים ששם משפחתם הוא Rice (אורז). כמו כן מתברר שחלק לא מבוטל מהמאמרים שנמצאו דנים דווקא ביכולת שיש לחומרים המצויים באורז לטפל בגידולים סרטניים. אין בכך כדי להגיד שאורז מרפא סרטן, אבל מובן מאליו שהטענה ההפוכה, שלפיה הוא לבדו גורם לסרטן, מוגזמת בעליל.
  3. האורז שמכיל את החומרים המסוכנים הללו מצוי באזורים סמוכים לאזורי תעשייה במדינות כמו סין וקמבודיה. המאמרים שהובאו עוסקים במקרים פרטיים של שדות מסוימים, לא באורז ככלל.
  4. כל המחקרים הללו הם מחקרים אקולוגיים שבחנו קבוצות אוכלוסייה שלמות, ולא פרטים בתוכן, וחיפשו התאמה בין תזונה מסוימת לתחלואה, או שבדקו קבוצות חולים ותשאלו אותם על הרגלי התזונה שלהם. שני סוגי המחקרים הללו אינם יכולים לתת תשובה לשאלה אם אורז מסרטן. במחקר אקולוגי תמיד קיים חשש למציאת התאמה ללא סיבתיות, ואילו מחקר בקבוצות חולים אינו עונה על השאלה כמה אנשים בריאים צרכו את האורז. הדרך הנכונה לבדוק את זה היא במחקר קליני מסודר עם קבוצות ביקורת.
  5. הוספת טלק לאורז נאסרה בכמה מדינות, כולל ארה"ב. עם זאת, שטיפת האורז במים אמורה להסיר כל חשש לטלק. לגבי האזבסט, מדובר בשיירים של החומר המסוכן שעלולים להימצא בטלק שלא הופק כראוי. מובן שגם שיירים אלו אינם דבר שיש לזלזל בו, אבל אם אין טלק סביר להניח שלא יהיה גם אזבסט.
  6. המחקר הזה נעשה על עכברים, כך שהמסקנה ממנו היא שלדיאטת אורז יש השפעה על מבנה הקיבה של עכברים. האם ניתן להסיק מזה על בני אדם? לא בהכרח. ההבדלים בתזונה של בני אדם ועכברים גדולים מאוד. אם רוצים ללמוד יותר על השפעות של חומר זה או אחר על בני אדם, יש לבדוק זאת גם בניסויים קליניים על בני אדם או לפחות על פרימאטים. יתר על כן, יתכן שדיאטת אורז תשפיע עלינו בצורה מסוימת אך היעדר מרכיבים חשובים אחרים בדיאטה ישפיע עלינו יותר. כלומר, ייתכן שיש כאן אינדיקציה ראשונית לתופעה אמיתית, אבל אין בזה בסיס ממשי לקביעה חד-משמעית כפי שהבאנו למעלה.
  7. המחקר הזה מציג מקרה שבו שלושה ילדים אושפזו עקב בעיות תזונה, שכללו בין היתר תפריט דל בחלבונים ועשיר בחלב אורז.
  8. גם כאן מדובר במקרים נקודתיים של אנשים שנחשפו לאבק/קמח אורז והופיעו אצלם תופעות לוואי. לא מדובר במחקר על אוכלוסייה, אלא בשני אנשים בלבד.
  9. וגם כאן – שלושה מקרים נקודתיים.
  10. המחקר עסק בקבוצה של ילדים אלרגים לאורז והשווה את ההופעה של דלקות מעיים אצלם ואצל ילדים שהיו אלרגים לחלב פרה ולחלב סויה. המחקר הזה דל במשתתפים ותוצאותיו הצביעו על כך שהילדים הרגישים לאורז הראו סיכוי גבוה יותר שיהיו רגישים גם לחלב פרה ולחלב סויה. גם כאן לא ניתן להסיק מסקנות על האוכלוסייה כולה.

ראוי גם לשים לב שרוב המאמרים הללו (אך לא כולם) התפרסמו בכתבי עת קטנים בנישה ספציפית מאוד ועם סטנדרטים מדעיים ירודים. בכתבי עת כאלה ניתן למצוא הרבה "סקופים" מאמרים שמביאים מסקנות גרנדיוזיות המבוססות על נתונים דלים ובאיכות ירודה. בהכללה גסה, אם מדען עלה על סיפור גדול וחשוב הוא יפרסם אותו בכתב עת נחשב, כך שאם הגילוי החשוב פורסם בעיתון אלמוני ייתכן מאוד שיש לזה סיבה.
לא פעם המחברים של תיאוריות מפוקפקות יפגיזו את הקוראים בכמות גדולה של מאמרים (כפי שעשיתי אני) ויביאו כל פרט קטן שקשור ולו במעט לתופעה שהם מחפשים. עבורם, הכמות בהחלט גוברת על האיכות. כשעוברים על המאמרים בזה אחר זה מאמר ובודקים אותם לגופם, מגלים בדרך כלל שהבלון הגדול שנופח לאורך הדרך הולך ומצטמק עד שלא נשאר ממנו דבר. אבל בינינו, למי יש כוח לקרוא אפילו מאמר מקורי אחד אחרי שהמידע כבר הובא לו בגרסה מתומצתת ויפה עם כותרות נוחות לעיכול? אז מה אם הן מסולפות ומעוותות?

אז מה עושים?
כותרות בומבסטיות מופיעות באתרי חדשות ובעיתונים כמעט בכל יום, וגם אתרים שמתיימרים לחשוף קונספירציות בתחומים שונים – ובמיוחד ברפואה ובתזונה – כאלה יהיו תמיד. כשאתם ניגשים לקרוא כתבה כזאת, מוטב שתנקטו כמה צעדי זהירות:

  • מעל לכל, פשוט היו ספקנים. אל תקבלו שום דבר שאומרים לכם כמובן מאליו.
  • בדקו היטב את מקורות הידיעה. ודאו שהמחקרים שעליה היא מתבסס רציניים, פורסמו בכתבי עת ראויים ושמסקנות החוקרים אכן מתאימות למסקנות שהכתב או הבלוגר בחר להבליט.
  • חפשו ברשת מידע נוסף. כאשר שערורייה נחשפת יש בדרך כלל בלוגרים ספקנים שבודקים את הנתונים וכותבים ביקורת, לחיוב או לשלילה. גם בביקורות הללו יש לא מעט מקום לעיוותים, אז אנא היזהרו. דוגמה מצוינת ומועילה מאוד לקבוצה של אנשים שעושים עבודה כזאת בארץ היא ארגון הספקנים.
  • וכמובן אתם תמיד מוזמנים לבוא ולשאול את צוות הכתבים בדוידסון אונליין. אנחנו נעשה כמיטב יכולתנו לענות לכם.

197 תגובות

  • איל

    בעיה חמורה

    אם לא מומלץ לעשות "קטיף דובדבנים", מאיפה נוכל להשיג דובדבנים? פרי נפלא, לא חבל לבטל אותו?

  • איתמר

    הנושא כאן לא קשור לאורז

    כתבה ממש טובה. מי כאן שמגיב על אלמנטים ששורים לאורז מפספס את העיקר. העיקר פה הוא להטיל ספק, לא להאמין לכל דבר שכתוב, אלא לחשוב ולבדוק. לא לעשות קטיף דובדבנים.

  • דניאל

    אגב, כשאתה רוצה לחלוק על

    אגב, כשאתה רוצה לחלוק על עמדה, אל תרד לרמה של אדהומינום. לקרוא לאנשים קונספירטורים או לכנות את עמדתם קונספירציות זה לא ממש משכנע שאתה אובייקטיבי

  • דניאל

    מה לגבי ישראל

    אז לא כתבתם, אילו מדינות אסרו יבוא אורז עם טלק?!

  • אנונימי

    אופססס..

    קראתי את תחילת המאמר וכמעט העברתי אותו לידידה בעלת בית קפה, כדי שתיזהר על הלקוחות שלה..לא נעים.

  • שם

    כן, אה

    אתם נוקטים באותה הגישה גם מול ערוצי 13, 12, 11? או שאתם מהסוג של "למי יש כוח לקרוא אפילו מאמר מקורי אחד אחרי שהמידע כבר הובא לו בגרסה מתומצתת ויפה עם כותרות נוחות לעיכול? אז מה אם הן מסולפות ומעוותות?"

  • איל

    ואתה נוקט באותה גישה מול ערוץ

    ואתה נוקט באותה גישה מול ערוץ 14?
    מה יהיה עם העיוורון?

  • SIMON SAY

    מאמר חובה בישראל של היום

    מלמד היטב לא להקשיב למילה ממה שאומרים בתקשורת ללא הבאת המקורות ופרטי העובדות. גם מסביר די יפה למה אין כל קשר בין הרפורמה המשפטית לכל השטויות שהאנרכיסטים מדביקים לה כאדם ביקורתי וחקרן אני נוהג כך כל ימי

  • חנה

    נתקלתי רק במאמרים לגבי כמות

    נתקלתי רק במאמרים לגבי כמות גבוהה של ארסן באורז מסין באופן ספציפי והומלץ לקנות אורז מתוצרת מדינה אחרת (למשל, הודו). אם החבאתם את המידע הזה בשלל הנקודות, אז אתם חוטאים לאמת, שזה קצת מפספס את הנקודה.

  • אהרון עזרא

    אורז לבן לא בריא בלשון המעטה

  • חיה שעהר

    תכלס

    חחחחחחח קטעים בתחילת המאמר השתכנעתי וכבר ממש החלטתי להפסיק לצרוך אורז….
    אהבתי
    אבל תכלס, אורז זה בריא או לא? האם מומלץ לשלבו בתזונה?

  • רותי

    הערה חשובה

    אורז בהחלט יכול להיות מסוכן, אורז שבושל והוא שוהה בטמפרטורת החדר עלול לפתח נבגים- כך שלמעשה הוא כר פורה להתפתחות חיידקים ויצירת רעלנים מסוכנים לגוף

  • אנונימי

    כל מזון שתשאירי באמם׳ החדר

    כל מזון שתשאירי באמם׳ החדר בשלב מסויים יהיה נגוע במשהו.
    חחחחח

  • אורית

    כתבה חשובה כל כך, איזה מסר מדהים

    כתוב בצורה יפה, חכמה ואינטלגנטית!

  • לילי

    באורז יש ארסן, זה גם מדעי וגם שרעיל בכמויות צריכה גדולות.

    כתבה חשובה על חשיבות מחקר מדעי רציני. רק חבל שלקחת אורז וארסן גדוגמא.
    מזל שיש לכם למכון דוידסון עוד כתבה על כך שכנראה רוב האנשים אינם מגיעים אליה.
    גם משרד הבריאות הישראלי מזהיר ולא רק הוא אלא מסביב לעולם. לדוגמא שוויץ עשו מחקר גדול ב2016 על מוצרי אורז, ווםלים וכאלו לילדים והזהירו לא לתת לילדים באופן קבוע. הנוסף איגודי צרכנים באירופה לדוגמא בודקים מידי פעם את כמויות הארסן במוצרי אורז שונים. יש את הארסן הטבעי, ואת הארסן שמצורף לחומרי דישון והדברה, וזיהום איכות הסביבה. האורז לא מבדיל איזה וכמה סופח אליו באופן טבעי. כייוון שקיים טבעי ונספח הרבה יותר לקליפה אז גם אורז אורגני ומלא נמצא בו ארסן. זוהי ביולוגיה ומדע שכן נמצע ארסן וגם עוד רעלים אסורים של חומרי הדברה באורז.
    מזל שגם זה מופיע באתר שלכם. רק חבל שפחות נגיש. https://davidson.weizmann.ac.il/online/maagarmada/doubt/%D7%94%D7%A9%D7%...

  • אנונימי

    צריך לקרוא עד הסוף

  • איל מורג

    נברנים מבינים יותר

    טענה רצינית מופיע עם מקורות. עם יש מקורות ספורים אפשר לבדוק את כל המקורות. אם יש המון מקורות אז בדיקה מדגמית מראה בדרך כלל על מה מדובר.
    חשוב לגשת למאמר לקרוא את הכותרת ורצוי את סיכום התקציר כדי להבין מה הטענה של המאמר. מי הכותבים גם חשוב כדאי גם לשים לב היכן המאמר פורסם גם בבתי הוצאה טובים יש כל מני כתבי עט.
    למשל כתבה בעברית הסתמכה על מאמר בעיתון של. Elsvir על קורונה. רק אותו כתב עת אינו בעל ביקורת עמיתים ושני הכותבים בכלל כלכלנים ולא עוסקים בשום תחום רפואי. פעם אחרת קריאה של טענה נגד חיסונים שמגובה במאמר מדעי הראתה שאין קשר בין הטענה והמאמר. נבירה קצרה במקורת תמיד מועילה.

  • זהר מיכאלי

    אתם חשובים

    אתם נהדרים וחשובים, במיוחד בתקופה הנוכחית שהינה נוראה עקב הפייק ניוז. ואני קורא מאמרים שלכם כשאני מחפש מידע כזה או אחר. חיזקו ואימצו. ותודה גדולה על כל המידע.

  • מיכאל

    קונספירציות בע''מ

    לפחות שלושה מהקישורים על ארסן לא היו קשורים לא לאכסן ולא לרעילות אלה להיפך.
    זהו צעד נוסף ביצירת איטריות קונספירציה - להשתמש במדע, כנגדו.

  • אנונימי

    אורז

    מאמר מצוין
    כל הכבוד

  • בוב הזנאי 2.1

    ארגון מגדלי הפסטה העולמי

    הכל כאן קשקוש כי מיטיב מדענינו כבר הוכיחו את הקשר המזיק בין אורז לבריאות האדם ... (ארגון מגדלי הפסטה העולמי)

  • ובא לציונה גואל.

    חחחחחח יפה.

  • מיכאל

    וגם על ידי מגדלי הנקניקיות

  • סוסו

    כי הם רוצים שנאכל פסטה (:

  • ענת

    תודה. כתוב יפה ומעניין

  • רחלי

    פרגון

    המאמר מצוין, והאתר כולו מדהים. תודה רבה

  • דגנית

    מצגת

    דר' גרטי שלום
    לפני שנים רבות נתת את ההרצאה על האורז בבאר שבע. נכחנו בה והתלהבנו- בני ואני. מצאתי את המאמר הנ"ל והפכתי אותו למצגת אותה אני מלמדת בבי"ס יסודי בחודש אדר. כל שנה אני מקבלת את אותן תגובות נלהבות. אז הגיע הזמן להודות גם לך על כך! תודה!! שלימדת אותנו ספקנות וחיפוש תמונה הכוללת..
    חודש שמח ומלא בראיות- דגנית

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    איזה כיף לשמוע!

    שימחת אותי מאוד :-)

  • אנונימי

    יאמר רק ש

    שמה "דגנית". היא בוודאי מצחקקת.

  • dan s

    אכילה של יותר מדי אורז עלולה להיות מסוכנת

    אכילה של יותר מדי אורז עלולה להיות מסוכנת
    הוא אחד המזונות הכי פופולריים בעולם וגם בישראל, אבל אורז בכמויות גדולות עלול להכיל חומרים מסרטנים שלא הייתם רוצים בצלחת שלכם. הנה כל הסיבות וההסברים, וגם - איזה סוג אורז כנראה הכי בטוח https://healthy.walla.co.il/item/3379256

  • אנונימי

    נאמר בכתבה ""קודם תירה את החץ

    נאמר בכתבה ""קודם תירה את החץ ואז צייר סביבו את המטרה". האם במחקר מדעי לא נופלים לאותה הבעייתיות? אחרי מטרת המחקר יש את השערת המחקר שמיד גורמת להטיה ברורה כי יש ציפיה לתשובה ולכן התעלמות מממצאים באופן לא מודע או עם כוונה ברורה כי יש ממן למחקר. גם חוקרים הם בני אדם ויש להם אינטרסים והם לא ממש אובייקטיביים. חברות תרופות הם דוגמאות נהדרות לכך שהאינטרס קובע את התוצאה. שמים דגש על מה שרוצים וןממעטים בחשיבות התוצאות הלא רצויות.
    בקיצור, אתה צודק, קשה לקבל את ממצאי המחקר על האורז כמו שקשה לקבל את דבריך שתפקידם לשמור שהמחקר ישאר בידי קבוצת אליטה שאתה משתייך אליה.
    אין זו התקפה על הכותב באופן אישי אלא רק תשומת לב שפועל בדיוק באותה הדרך רק באצטלה של אובייקטיביות.

  • מיכאל

    לא נראה לי ככה. מדובר על

    לא נראה לי ככה. מדובר על ביקורת, קודם כל, על זה שאם יש למשהו ציטוט, ואתה רוצה לוודא שהמידע שנמסר בכתבה מגוייסת נכון, לפחות תקרה את תקציר הציטוט. במקרה הזה, ציטוטים הובילו למאמרים שבכלל לא היו קשורים לתיזה של מחבר הכתבה.

  • משה

    לא קיים דבר כזה כמות בטוחה לארסן -להימנע מאורז "סרט בפנים"

    Is White Rice a Yellow Light or Red Light Food?
    https://www.youtube.com/watch?v=LyybXIhk2nU&feature=push-u&attr_tag=dNxP...

  • dan s

    נכון

    https://healthy.walla.co.il/item/3379256

  • רמי

    מחקר חדש 1:300 מעלה ארסן באורז לסרטן - וידאו

    כרגיל מכון דוינסון חיים בפנטזיה ומוכרים אשליות
    היום הועלה סרט שמסביר שהסיכוי לסרטן יכול להגיע 1:300 עם אורז
    https://www.youtube.com/watch?v=jPYTbHctMQg

  • מיכאל

    הסרט הזה בדיוק הופך את המידע

    הסרט הזה בדיוק הופך את המידע שמסרת ללא אמין.

  • אלישע בן אבויה

    אתה חי בסרט פרנואידי. רק מחקר

    אתה חי בסרט פרנואידי. רק מחקר מדעי סיבתי יכול להוכיח קשר בין אכילת אורז לתחלואה כלשהי.

  • חי

    עפ"י מחקרים FDA וספרות רפואית אורז גורם לסרטן ( בגלל גם ארסן )

    https://www.youtube.com/watch?v=JIle6PWMmsI https://www.youtube.com/watch?v=l3hSKez7q90 https://www.youtube.com/watch?v=BuqFM3w3ViY&t=177s

  • נעמה אשכנזי

    כתבה משובחת

    תודה ארז ...הקראתי את הכתבה לביתי בת ה15 ...
    ואורו עינינו . מרתק ומעשיר .

  • רמי

    כתבה גרועה שמתבררת שהפוכה תשובתם

    מה שמלמד שאסור לסמוך על מכון ויצמן
    https://www.youtube.com/watch?v=jPYTbHctMQg

  • מיכאל

    עדיף להאמין במכון רמי.

    עדיף להאמין במכון רמי. אנא פעל בשקיפות ותגיד איפה אתה עובד, במה, ומה האינטרס שלך לפסול מכון מחקר מאותר מוביל בעולם, ולהגיד "אני יודע הכל". אתה יודע מה ? אין צורך.

  • רמי

    עדו כנופיית שמאלנים חולים באלרגיה לגלוטן - תקראו

    http://www.eatwell.co.il/?CategoryID=370&ArticleID=5191

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

  • רגינה קליימן

    מאמר מעולה! תודה רבה

  • מוריס

    החשיבות שבתחקיר האורז

    לטעמי החשיבות העיקרית בתחקיר האורז והארסן הוא להעלות את המודעות - של הצרכנים - ושל היבואנים - לבעייתיות של זיהום המזון ובאופן ספציפי כאן של הזיהום ארסן אורז. גם אם עדיין לא ברורים הנזקים של הארסן ובאיזה מינון מה קורה, בכל מקרה כולנו מעדיפים מזון פחות מזוהם. כמו שלפני כמה שנים עלתה המודעות בעניין חומרי ההדברה, גידולים אורגניים וכו' כך טוב שיודעים עכשיו על הארסן.
    תגובות בעד או נגד אכילת אורז - ממש מיותרות. הרי האורז לעצמו אינו "הנאשם" אלא הזיהום שבו. יש כאלו שמוכנים לשלם יותר כסף עבור תוצרת אורגנית, יהיו גם מי שירצו לשלם יותר עבור אורז שגודל בתנאים פחות מזוהמים ושנבדק שאין בו כמות גבוהה של הארסן. ודי בכך

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

  • רמי

    אורז = רעל

    חקיר הארסן באורז המשווק בישראל מאת ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)
    http://www.rambam-medicine.org.il/category/the-rice-investigation

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    ראה מאמר שלנו בנושא

  • רמי

    אורז אכן מאכל מסוכן מאוד

    במהלך הסרטון מסביר מוסלי כי אורז במיוחד יכול להוות מקום משכן לחיידקים שונים, שמייצרים רעלים שעלולים לגרום לשלשולים והקאות. לדבריו, בניגוד למזונות אחרים – אסור לחמם אורז יותר מפעם אחת, גם אם הוא מחומם בדרך הנכונה והמומלצת.
    http://www.nrg.co.il/online/55/ART2/772/415.html/tb אורז מסוכן
    http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4684924,00.html

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    ראה מאמר שלנו בנושא

  • עמודים