המיזם למיפוי המיקרוֹבּיוּם הצמחי
מה הקשר בין בני אדם לחסה? כמה יצורים יכולים לחיות יחד על עלה בודד? ואיך גם אתם יכולים לעזור לזהות מינים חדשים שאינם מוכרים למדע? כל התשובות בפרויקט מחקר שיתופי, פורץ דרך ומרתק!
כשאנו מסתכלים על צמח, נדמה לנו שכל מה שדרוש לו כדי לחיות הם מים, אוויר ואור. אך למעשה כל צמח הוא עולם ומלואו, שחיים בו חיידקים, פטריות ומיקרואורגניזמים נוספים. למערכת האקולוגית הזעירה הזו אנו קוראים "מיקרוביום צמחי".
כיום אנחנו יודעים שיש קשר הדוק בין הרכב המיקרוביום ליכולת של הצמחים לשרוד בתנאים שונים. עם זאת, עדיין דרוש מחקר מקיף כדי להבין מהו אותו קשר. כאן בדיוק אתם נכנסים לתמונה!
המיזם למיפוי מיקרוביום צמחי הוא חלק ממחקר שמתקיים בימים אלה בשיתוף פעולה בין מכון ויצמן למדע ומכון דוידסון לחינוך מדעי, וביניכם - תלמידות, תלמידים, צוותי חינוך והוראה, והקהל הרחב.
במהלך המיזם, נמפה יחד אוכלוסיות מיקרואורגניזמים (מיקרוביום), שמשפיעים על קיומם של צמחי בר בישראל.
כדי לעשות זאת נצא להכיר את הסביבה הטבעית, נלמד לזהות את הצמחים, נדגום ונאסוף נתונים בשיטות מדעיות בעבודת שטח ונערוך ניסויים במעבדה. מעל הכול, נשתתף במחקר שנערך כיום במכון ויצמן למדע, ושיש לו משמעות מדעית וסביבתית אמיתית.
זו ה-הזדמנות שלכם לחוות מחקר מדעי מקרוב ועם הידיים, ולעבוד כתף אל כתף עם מדעניות ומדעני מכון ויצמן למדע.
רוצים לראות כיצד זה נראה בפועל? צפו בסרטון!
קהל:
תלמידים ותלמידות בחטיבה העליונה
אֵיך:
לפרטים נוספים נא לפנות לקשרי הלקוחות: davidson.teachers@weizmann.ac.il
אופי הפעילות בפרויקט
השתתפות במיזם היא הזדמנות להשתתף במחקר מדעי אמיתי, לראות את "מאחורי הקלעים" של עולם המדע – וכמובן ליהנות מפעילות ייחודית ומעשירה, שכוללת סיורי שטח מדעיים.
תלמידות ותלמידים מוזמנים גם להרחיב את הפעילות למסגרת של עבודות חקר: לשאול שאלות חקר נוספות, לקבל את דוח נתוני המיפוי הגנטי של המיקרוביום מהמעבדה במכון ויצמן, לנתח נתונים ולהמשיך לעבוד עם מדעני ומדעניות המחקר גם על ניתוח הנתונים, עיבודם ויישומם.