גודל היקום שלנו כמעט בלתי נתפס הוא מורכב מחלקיקים תת-אטומיים זעירים ביותר ומגיע עד למרחבים העצומים של החלל. לצורך מדידתו אנו נעים בין יחידות שגודלן במטרים אינו עולה על שבר של 35 אפסים אחרי הנקודה העשרונית (גודל פלנק) לבין גודל היקום הנראה שעומד 94 מיליארד שנות אור (או מספר עם 27 אפסים במטרים). הטווח בין קני המידה האלה עומד על כ-64 סדרי גודל (כפולות של עשר) או במלים אחרות: 1 עם 64 אפסים מימינו.

ביישומון שלפנינו ננסה לתת לכם קנה מידה כלשהו להבנת ההבדלים העצומים הללו בין הגדלים. לצפייה ביישומון לחצו על התמונה, סמנו "עברית" והזיזו את הגלילה הרוחבית מתחת ליישומון. לקבלת הסברים על העצמים המופיעים לחצו עליהם עם העכבר.


היישומון פותח בידי Carey and Michael Huang ומבוסס על הסרט Powers of Ten
ותורגם במסגרת הבלוג של טל גלילי

ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע.


הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

8 תגובות

  • טאי לאוסון

    בירור לגבי סרטון קנה מידה

    בירור לגבי סרטון קנה מידה ביקום
    בהדמיה מופיע האלקטרון (קלאסי) כגדול יותר מהפרוטון והניוטרון. כמובן שכל ספרי הלימוד והמדע שידוע עד כה מסביר שהפרוטון וניטרון גדולים בהרבה מהאלקטרון. רציתי להבין מדוע בחרתם לשים את האלקטרון במקומו הנוכחי.
    תודה

  • אלי לניאדו

    שאלה : חישוב הזמן מאז המפץ

    שאלה : חישוב הזמן מאז המפץ הגדול נעשה על סמך מרחק הגלקסיות ומהירות התפשטות היקום ובהתאם מהירות ההתרחקות של הגלקסיות אחת מרעותה. אבל כל החישובים האלה מבוססים על צפייה ביקום הנצפה . ומאחר והיקום הנצפה כנראה אינו אלא שבריר מהיקום הלא נצפה לא ברור לי איך ניתן לקבוע את גיל היקום. כי הרי לא ידוע מה גודל היקום שאיננו נצפה.

  • בנג'י

    גודל היקום

    איך יתכן שגודל היקום כמעט 100 מיליארד שנות אור. בעוד הזמן שעבר מאז המפץ הגדול הוא בערך עשירית מזה?
    איך הגיעו הכוכבים למקום ההוא?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאנה גריבנין

    תשובה

    <p>
    שלום בנג&#39;י, למעשה גודל היקום הוא אינו ידוע, וישנם ויכוחים לגבי האם היקום שלנו הוא סופי או לא. הגודל 90 מיליארד שנות אור הוא גודל היקום הנצפה. זהו חלק היקום הניתן לצפייה על ידי האנושות והוא קטן מאוד וקרוב לוודאי שהוא אך חלק מזערי מכלל היקום. הסיבה לכך היא שלאור דרוש זמן כדי לעבור ממקום למקום, ולכן החלק המרוחק ביותר ביקום הניתן לצפייה, בכל אמצעי שהוא, שווה במרחקו למספר השנים שעברו מאז יצא אותו אור מרוחק לדרכו, בהתאם למדידת הזמן לפי שנות אור. המרחק בין כדור הארץ לקצה היקום הנצפה הוא כ45 מיליארד שנות אור ולכן קוטר היקום הנצפה הוא 90 מיליארד שנות אור.</p>
    <p>
    כעת לשאלתך - על פי התיאורייה של אינשטיין המגבלה של מהירות האור חלה על גבי עצמם שנעים בתוך החלל - הם לא יכולים לנוע מהר יותר ממהירות האור, אבל לא כך לגבי החלל עצמו - חלקי היקום יכולים לנוע במהירות גדולה ממהירות האור. כלומר, כאשר גוף נמצא בתנועה, התנועה הזו יחסית לחלל נקודת המיקום-זמן בה הוא נמצא. מהירות האור היא מגבלת מהירות של גוף כלשהו ביחס לנקודת מיקום-זמן זו, אך היא לא מהווה מגבלה על המרחב עצמו. הסיבה שהגלקסיות כה רחוקות מאיתנו היא שחלקן נעו/ת מהר יותר ממהירות האור.</p>

  • בנג'י

    שאלת המשך

    כתבת ששינוי המרחק בין הגלקסיות יכול להיות מעל מהירות האור (זו בית היתר המשמעות של תנועת גלקסיות). והרי אלו עצמים. כמו כן, גם אם מהירותם מעל מהירות האור, הם בוודאי לא היו במרחק 45 מיליארד שנות אור לפני 45 מיליארד שנה...
    לדעתי הכיוון לפתרון צריך להיות קשור לתורת היחסות הכללית. לא הגלקסיות מתרחקות במהירות זו, אלא המרחב מתעקם. ברגעים של אחרי המפץ הגדול היה כח כבידה שעיקם את המרחב וצמצמם אותו מאוד. אולם ככל שעבר זמן, המסה התפזרה, או נכון יותר המרחב התפשט. מה שגרם שהאור שמגיע אלינו מהתקופה שלפני 5 מיליארד שנה, מגיע ממרחק גדול יותר מאשר המרחק שהוא יצא ממנו בזמן המפץ הגדול.
    מה דעתך?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאנה גריבנין

    תשובה

    אתה צודק, הגלקסיות עצמן לא זזות מהר יותר ממהירות האור, מה שקורה זה שהמרחב או היקום עצמו יכול להתפשט מהר יותר ממהירות האור וכך הגלקסיות מוצאות את עצמן רחוקות אחת מהשנייה.
    לגבי ההערה השנייה - אתה צודק, ישנה תיאוריה הסוברת כי ברגעים הראשונים שאחרי המפץ הגדול היקום התרחב מאוד - התהליך נקרא אינפלציה קוסמית. מאז היקום האט את ההתפשטות שלו, אך הוא ממשיך להתרחב ולכן, אור שמגיע אלינו ממרחק של 5 מיליארד שנה עשה בעצם דרך ארוכה הרבה יותר בגלל התפשטות היקום. שני התופעות הללו יחד מסבירות את העובדה שהיקום הוא הרבה יותר גדול מהזמן שעבר מאז המפץ הגדול כפול מהירות האור.

  • אילה

    בירור לגבי סרטון קנה מידה ביקום

    בהדמיה מופיע האלקטרון (קלאסי) כגדול יותר מהפרוטון והניוטרון. כמובן שכל ספרי הלימוד והמדע שידוע עד כה מסביר שהפרוטון וניטרון גדולים בהרבה מהאלקטרון. רציתי להבין מדוע בחרתם לשים את האלקטרון במקומו הנוכחי.
    תודה

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    שלום אילה
    האלקטרון אכן קטן בהרבה מהפרוטון והניוטרון. יתכן ומדובר לא באלקטרון עצמו אלא בנפח ענן האלקטרונים המקיף את הגרעין. אני אברר מול יוצר האפליקציה (לא הפקה שלנו) ואעדכן בהמשך.
    כל טוב ותודה
    ארז