כיצד חיות מתקשרות בינן לבין עצמן? האם יש להן שפה שאיננו מבינים או רק תקשורת בסיסית? מה תפקידם של תנועות, ריחות וצבעים? ומדוע הן אינן יכולות לדבר בלשון בני אדם?
בסרט החדש של דיסני, "זוטרופוליס", בעלי החיים הולכים על שתי רגליים, מתלבשים, נוסעים ברכבת, עובדים בעבודות שונות וכמובן – מדברים זה עם זה באנגלית (או בעברית, תלוי באיזה אולם צופים בסרט). מן הסתם, העולם המוצג בסרט אינו יכול להתקיים במציאות – כפי שהעולם שעליו הוא מבוסס, עולמנו-שלנו, היה שונה לחלוטין אלמלא היינו מסוגלים לתקשר ביעילות זה עם זה. כמובן, גם בעלי החיים מתקשרים ביניהם – כפי שיודע כל מי שחזה במפגש בין שני כלבים, למשל. ובכל זאת, השפה שלנו שונה מאוד מקריאותיהם של בעלי החיים. אז מה בעצם הופך את השפה האנושית למיוחדת?
בני אדם וחיות אחרות
השפה האנושית בנויה על שני עקרונות. אחד מהם הוא כמובן אוצר המילים – רשימה של צלילים וצירופי הברות המוסכמים על כל דוברי השפה כמייצגים חפץ או מושג מסוים. האחר הוא דקדוק ותחביר – אלגוריתם הבנוי במוחו של כל דובר שפה ומאפשר לו לצרף את המילים זו לזו באין-סוף דרכים, כדי להביע כל רעיון שעולה בדעתו. כך מסוגלים בני האדם לספר זה לזה על מה שקרה לפני שנה, לתכנן יחד מה יעשו בעוד חודש, להעביר מידע שגילה אדם שלישי בארץ אחרת, ועוד ועוד – אפילו לשער איך התפתחה השפה שבעזרתה הם מדברים.
רוב התקשורת של בעלי החיים, לעומת זאת, מבוססת על הפגנה של מצב הרוח או הכוונה של המתקשרים. חתול מגרגר כשהוא מרוצה, נושף כשהוא עומד לתקוף ומשמיע יללות רמות בקרבת נקבה מיוחמת שהוא חפץ בה. אף אחד מהקולות האלו אינו מביע משמעות הנשארת איתו בסיטואציות אחרות, באותו אופן שהמילה "חתול" למשל נושאת משמעות דומה בהקשרים שונים, לדוגמה במשפטים "לאחותי יש שני חתולים" או "החתול של אחותי שורט אותי".
אבל ייתכן שאצל קרובינו, הקופים וקופי-האדם, יש מעין התחלה של שפה – הקולות שהם משמיעים אינם מביעים רק את מצבם, אלא מתייחסים לחפצים או לבעלי חיים מסוימים. העדות הראשונה לכך הגיעה מקופי הוורט, החיים במזרח אפריקה ובדרומה. כבר לפני כ-35 שנה גילו חוקרים שקופים אלה משמיעים קריאות אזהרה שונות כשהם רואים נמר, עיט או נחש. בעוד שקריאת אזהרה כללית יכולה לנבוע פשוט מפחד (ואינה שונה אפוא מהנשיפה של החתול), קריאות שונות לטורפים שונים מעידות על קישור בין בעל החיים לצליל מסוים. הקופים גם מגיבים באופן שונה כשהם שומעים את הקריאות השונות: הם רצים לעצים בתגובה על הקריאה "נמר", מסתכלים למעלה כשהם שומעים "עיט" ומביטים למטה בתגובה על "נחש".
מאז התפרסמו מחקרים שהראו כי מינים שונים של קופים וקופי-אדם משמיעים קולות המתייחסים למושגים מסוימים: קופי טמרין קוראים קריאות אזהרה שונות כשהם מבחינים בטורפים שונים, קופי קפוצ'ין ושימפנזים משמיעים קולות שונים בתגובה על סוג מזון כזה או אחר, ועוד ועוד. מחקרים דומים נעשו גם על עופות, ונטען כי לעורבים ואפילו לתרנגולות יש קריאות המתייחסות לסוגי מזון מסוימים. במקרים נדירים, אפשר לזהות כי בעלי חיים משמיעים גם צירוף של כמה קריאות בסדר מסוים – וחלק מהחוקרים סבורים כי זוהי תחילתו של תחביר. לקופי קמפבל – קופים קטנים החיים במערב אפריקה – יש שש קריאות בסיסיות, אבל הם יכולים לחבר אותן בצורות שונות למעין "משפטים", שהם משמיעים בסיטואציות מסוימות. מחקר חדש על ציפורי שיר, שראה אור במרץ 2016, טוען כי ירגזים יפניים לא רק משמיעים קריאות בעלות מובן מסוים, אלא מחברים אותן לרצף בעל משמעות. המובן של "קריאה א ואחריה קריאה ב" שונה מזה של "קריאה ב ואחריה קריאה א".
האם זו באמת שפה?
לצד פרסומם של עוד ועוד מחקרים כאלו, התרבו גם קולות הספקנים, שטענו כי אין קשר ממשי בין קריאות בעלי החיים לבין מילים בשפה האנושית, גם אם הקריאות מתייחסות לחפץ או לבעל חיים מסוים. אחד המאפיינים הבולטים של המילים הוא השרירותיות שלהן. אין קשר בין המילה "חתול" לבין החיה בעלת השפם מלבד החלטה שרירותית של דוברי השפה העברית. ולכן למושג "חתול" יש שמות אחרים בשפות אחרות – "קאט" באנגלית, "גאטו" בספרדית ו"ביראלו" בנפאלית. נוסף על כך, תינוקות רכים אינם יודעים אילו קולות מתאימים לאילו מושגים, והם לומדים זאת מהמבוגרים סביבם. לא ברור כלל שזהו המצב גם ביחס ל"מילים" של בעלי החיים. קופי הוורט, למשל, חיים בחלקים נרחבים של אפריקה, ובכל זאת הקריאות המציינות עיט, נמר או נחש באוכלוסייה החיה באתיופיה זהות לאלו המשמשות אוכלוסייה בדרום-אפריקה. גם הקופים הצעירים, ככל הנראה, אינם לומדים את הקריאות מהוריהם, אלא יודעים מלידה איזו קריאה מתאימה לאיזה טורף. יש קולות אחרים, כגון שירים של ציפורי שיר ושל לווייתנים, שצעירים כן לומדים מהבוגרים בקבוצתם, ולכן באוכלוסיות שונות אנו מוצאים שירים שונים. אך דווקא קולות אלו, ככל הנראה, אינם מציינים מושג מסוים.
כמו כן, לא ברור עד כמה בעלי החיים שולטים בקריאות שהם מוציאים ומסוגלים להחליט מתי להשמיע איזה קול. גם בני האדם משמיעים קולות מסוג זה, מולדים ובלתי נשלטים. כשאנו מקבלים מכה, למשל, קשה מאוד להחניק את הצעקה הנמלטת מפינו. גם מי שניסה להכריח את עצמו להפסיק לצחוק יודע עד כמה המאבק הזה אבוד מראש. לדעת כמה מהחוקרים, קריאות בעלי החיים, אפילו אלו שמתייחסות למושגים מסוימים, שייכות לקטגוריה הזאת, וכך שונות מהותית מהשפה האנושית. מקרה שמתארת החוקרת קתרין הובייטר (Hobaiter) מדגים את הטענה הזאת. בקבוצת השימפנזים שהיא עקבה אחריה הייתה נקבה שרצתה לאכול מבשר הקוף שאחד הזכרים צד לפני זמן קצר, אך הזכר לא הסכים לחלוק עמה את מזונו. הנקבה חיכתה עד שהזכר יירדם, התקרבה אליו בלאט וניסתה לגנוב קצת מהבשר. היא הגיעה ממש עד לבשר בלי שהזכר התעורר, וכבר שלחה את ידה. אז התגברה עליה הנטייה הטבעית להשמיע קריאת אוכל. הזכר התעורר והנקבה הרעבה גורשה בבושת פנים. הסיפור הזה ממחיש כי לפחות חלק מהקריאות של בעלי החיים הן תגובות אינסטינקטיביות יותר ממעשה מתוכנן של תקשורת.