מחקר חדש ורחב היקף מאשר: אנשים מגיבים חזק יותר לחדשות שליליות, אך יש גם הבדל רב בין אדם אחד לאחר. אין פלא שכלי התקשורת להוטים לספק את הצורך הזה
כבר שנים רבות ידוע שבני אדם נוטים לתת משקל רב יותר לאירועים שליליים – תופעה שמכונה הטיית השליליוּת. במילים אחרות, תשומת הלב שלנו לאירועים שליליים גבוהה יותר מזו שאנו מקדישים לאירועים חיוביים או ניטרליים, הם משפיעים עלינו חזק יותר והרבה יותר קשה לנו להתעלם מהם. התהליך הזה מתרחשת במקביל ברמת המחשבה המודעת ובתגובות גופניות, כגון רמת עוררות פיזיולוגית גבוהה. דוגמה לתופעה אפשר למצוא במצבים שבהם אנחנו מקבלים מחמאות על תפקודנו, אבל בוחרים להתמקד בנקודה אחת שלילית שצובעת עבורנו את הביקורת כולה באור שלילי.
ההטיה הזאת היא כנראה גם אחת הסיבות לכך שכותרות העיתונים והטלוויזיה מוצפות בחדשות שליליות, ואילו אירועים חיוביים נוטים להידחק לשוליים. יחד עם גורמים נוספים, כגון תפקידה של התקשורת ככלי לביקורת כלפי השלטון, ההטיה משפיעה על בחירת הכתבות שיסוקרו, והסיקור השלילי יכול להשפיע גם על דעת הקהל. להטיה השלילית בסיקורים החדשותיים עלולות להיות השלכות חמורות, ובהן ידע פוליטי לקוי, אדישות וחוסר מעורבות פוליטית.
כמה השערות מנסות להסביר את התופעה. לדוגמה, לפי תורת האבולוציה, קשב גבוה למידע שלילי יכול להעניק יתרון הישרדותי, משום שכך אנו שמים לב לסכנות. השערה אחרת טוענת כי ההעדפה הזאת זו תלויה בתרבות, ויש חברות שנוטות יותר להעדיף מידע שלילי. יתכן גם שמדובר בנטייה אישית, כך שכל אדם מפגין רמה אחרת של העדפה למידע שלילי.
הבעיה היא שרוב המחקרים בנושא עד כה בדקו את ההעדפה הזאת על מספר קטן של משתתפים, רובם ממוצא אנגלוסקסי. במחקר שפורסם בכתב העת PNAS השתתפו הפעם יותר מאלף נבדקים משש יבשות ומ-17 מדינות, כולל ישראל. מדובר במחקר הגדול והמקיף ביותר שנעשה עד היום על הטיית השליליוּת בעת צפייה בחדשות.
עד כה התגובות לחדשות שליליות נבדקו רק במחקרים קטנים מאוד. כותרות מפחידות בעיתונים | אילוסטרציה: Shutterstock
לא הכל שלילי
המשתתפים בניסוי צפו בשבעה סרטוני חדשות של רשת BBC הבריטית. במהלך הצפייה מדדו החוקרים את רמות ההולכה העורית של הנבדקים, שמושפעת מזיעה. בנוסף נבדק קצב פעימות הלב שלהם. המדדים הללו מעידים על רמת העוררות הפיזיולוגית של הנבדקים, שמקושרת בתורה למצבים שדורשים דריכות, כמו תגובת "הילחם או ברח" שאנו מפעילים בעת לחץ נפשי או חרדה.
החוקרים גילו כי בזמן הצפייה באירועים שליליים בחדשות, השונוּת בקצב הלב של הנבדקים הייתה גבוהה יותר, וכך גם המוליכות העורית. כלומר רמת העוררות הגופנית בעת צפייה בסרטונים השליליים הייתה גבוהה יותר. עם זאת, היו גם הבדלים גדולים מאוד בין נבדק לנבדק בתגובה שלהם לסרטונים השליליים. וכשניתחו את הממצאים ממדינות שונות לא נמצאו הבדלים משמעותיים ביניהן.
המחקר מצביע לפיכך על הטיית שליליות רחבה וחוצת-תרבויות, ועם זאת גם על מרכיב אישי רב בהטיית השליליות. "ההבדלים הבין-אישיים בהטיית השליליות מדגישים את האפשרות כי יש קהל שמחפש סיקור חדשותי פחות שלילי", הם מסכמים.