התפרצויות של קדחת דנגי ברחבי העולם, עם חולים גם באירופה ובישראל, מחלת ליגיונרים בפולין, ועלייה במקרי הקורונה

שנת 2023 מתאפיינת בעליה גדולה בתחלואה בקדחת הדנגי ברחבי העולם, גם במדינות שתמיד היו אנדמיות למחלה וגם באזורים חדשים שהופכים נגועים בגלל שינויי האקלים. דוגמה אחת לכך היא איטליה, משם מדווחים על כמה מקרים של העברה מקומית של המחלה. גם פה בישראל זיהו עד כה 13 מקרי דנגי עד חודש יולי, לעומת 2 מקרים בכל שנת 2022. המחלה מועברת על ידי יתושים, ובמקרים רבים החולים נדבקים בחו"ל וחוזרים כאשר המחלה כבר מקננת בגופם. זה כנראה מה שקרה עם החולים שזוהו בארץ. העברה מקומית כפי שמזוהה מדי פעם באיטליה ובצרפת עלולה להצביע על תחלואה לא מאובחנת ועל מפגעי יתושים לא מטופלים, וגם עלולה לסכן תיירים המגיעים למדינות אלה. קיים חיסון נגד מחלת הדנגי, אך הוא מיועד למי שכבר חלו במחלה, ומטרתו למנוע הידבקות שנייה שבדרך כלל היא קשה יותר מהראשונה ומסוכנת הרבה יותר.


במקרים רבים החולים נדבקים בחו"ל וחוזרים כאשר המחלה כבר מקננת בגופם. אילוסטרציה של הנגיף הגורם לקדחת דנגי בזרם הדם | Sciepro / Science Photo Library

במדינות רבות במזרח אסיה, כמו קמבודיה ומלזיה, התפרצויות הדנגי נמצאות כרגע בשיאן. באחרות כמו סינגפור, בה נערך בחודשים האחרונים מבצע לשליטה באוכלוסיית היתושים, אין עליה מיוחדת. המחלה נחשבת לאנדמית ברוב דרום ומרכז אמריקה, באפריקה, במזרח אסיה ובאוסטרליה. בשנים האחרונות מגלים יותר ויותר העברות מקומיות במחוזות חדשים כמו איטליה, צרפת, דרום ארצות הברית ועוד.

הדבר הטוב ביותר שניתן לעשות כדי להפחית את הסיכון הוא להיזהר מעקיצות יתושים, להשתמש בתכשירים הדוחים אותם או ללבוש בגדים ארוכים. זוהי עצה טובה גם למניעת מחלות אחרות המועברות על ידי יתושים במקומות שונים בעולם, כמו מלריה, קדחת מערב הנילוס שקיימת כעת אצלנו בערבה, נגיף הזיקה ועוד. לא סתם נחשבים היתושים לחיה הקטלנית ביותר לבני אדם. מחלות המועברות על ידי יתושים קוטלות קרוב למיליון אנשים בשנה, וגורמות סבל רב לרבים אחרים שנדבקו ושרדו.


הדבר הטוב ביותר שניתן לעשות כדי להפחית את הסיכון הוא להיזהר מעקיצות יתושים. אישה מרססת תכשיר נגד יתושים על רגלי ילד | Shutterstock, Jes2u.photo

 ליגיונרים בפולין

מפולין מדווחים על התפרצות של מחלת הליגיונרים, שבעקבותיה אושפזו 113 איש, ושבעה מהם מתו. מדובר במחלה חיידקית שנדבקים בה בעיקר באמצעות שאיפת רסיסי מים מזוהמים, למשל ממערכות קירור אוויר או ממזרקות. כמו במחלות לא מעטות אחרות, קבוצות הסיכון הן בעיקר מבוגרים, מדוכאי חיסון ומעשנים או מעשנים לשעבר. עדיין לא ידוע מה הגורם להתפרצות הנוכחית ורשויות הבריאות בפולין בודקות דגימות מים רבות, ובינתיים מתגברות את הטיפול השגרתי במי השתייה למקסימום.


מחלה חיידקית שנדבקים בה בעיקר באמצעות שאיפת רסיסי מים מזוהמים. אילוסטרציה של החיידקים הגורמים למחלת הליגיונרים בתוך ריאותיו של חולה | Shutterstock, Kateryna Konהקורונה

בעליה 

מספר נפטרי הקורונה בישראל עומד היום על 12,635, כשהממוצע נע בין נפטר לשניים ליום. עם שני הווריאנטים החדשים המסתובבים כעת בישראל יש עליה ברורה במספר המאומתים זה השבוע השלישי. לא ניתן לדעת כמה חולים יש היום בישראל מפני שמעט מאוד אנשים נבדקים, אבל מקרב הקומץ שנבדק, מספר המאומתים הולך ועולה. גם מספר החולים במצב קשה בסימן עליה, ונמצא שיא של שלושת החודשים האחרונים. באמצע השבוע הקודם נספרו בסביבות 50 חולי קורונה במצב קשה. לא ראינו מספרים שכאלה מאז אמצע חודש מאי האחרון. גם בעולם יש עליה בתחלואה במדינות שונות, והפרופסור גליה רהב ממליצה בראיון לאתר Ynet לעטות מסכות בזמן טיסה.

 

0 תגובות