דיווחים על התפרצויות באינדונזיה, ארצות ברית, סרביה ודרום אפריקה על רקע ירידה בהיענות לתוכניות החיסונים
החצבת מתפשטת. באינדונזיה מדווחים על עלייה גדולה במספר מקרי החצבת לשנת 2022. 3,341 מקרי מחלה נספרו ב-31 פרובינציות של מדינת הענק. פי 32 מאשר בשנת 2021. כמו במדינות רבות אחרות בעולם, התפרצות החצבת באינדונזיה היא תוצאה ישירה של הירידה במתן חיסוני השגרה שקרתה בזמן מגפת הקורונה. פחות תינוקות מתחסנים משמע יותר ילדים היכולים להעביר זה לזה את הנגיף המידבק ביותר המוכר לאדם. מנה אחת מהחיסון מותירה רק כ-7 מתוך 100 ללא הגנה, ומתן של שתי מנות כבר יגן כמעט על כולם. כדי למנוע חדירה של מחלת החצבת צריך לחסן כ-95 אחוזים מהאוכלוסייה, אך באינדונזיה הגיעו לכיסוי של 73 אחוזים בלבד, ובכמה מהאזורים במדינה הכיסוי הידרדר אף לפחות מזה. לפחות 58 אחוזים מהחולים לא קיבלו כלל חיסון נגד חצבת, ונרשמו כמה מקרי מוות שחשודים כמוות מחצבת. בשנת 2023 כבר אותרו כמה מקרי מחלה החשודים כחצבת, אך עדיין ללא אישור מעבדה. האינדונזים מקווים להכחיד את המחלה בקרוב באמצעות מבצע חיסונים נרחב.
חצבת בארצות הברית
כפי שדיווחנו פה בעבר, בארצות הברית התרחשה בחודשים האחרונים מגפת חצבת בקרב ילדים לא מחוסנים באוהיו, כשלא מעטים מהחולים אף אושפזו. שנת 2023 נפתחה עם התפרצות חצבת באזור סיאטל שבמדינת וושינגטון. החולה מהימים האחרונים היא אישה בוגרת לא מחוסנת שכפי הנראה נדבקה מחוץ לארצות הברית, ושהתה בשדה תעופה ובמוסד רפואי בזמן שהייתה מידבקת. כעת נותר רק להמתין ולראות כמה מבין האנשים הרבים שפגשה לפני שאובחנה אינם מחוסנים.
ה-CDC מזהיר שרבע מיליון ילדי גן בארצות הברית חשופים לסכנת החצבת. שיעור החיסונים בקרב ילדי הגנים עומד על 93.5 אחוזים, שיעור גבוה אך לא מגיע ל-95 האחוזים הדרושים כדי להעלים את המחלה. אם לוקחים בחשבון שתופעת האי-התחסנות מתפשטת בקהילות, כך שהלא מחוסנים אינם פזורים באופן שווה ברחבי המדינה, מובן שהסיכון להתפרצויות נוספות איננו קטן.
חצבת בעולם ואצלנו
גם בסרביה התגלתה חצבת בתחילת 2023. 8 מקרי חצבת אותרו בשבועיים הראשונים לשנה בעיר סמדרבו שעל גדות נהר הדנובה. רוב המקרים הם ילדים לא מחוסנים מתחת לגיל 3 ובין החולים גם שני מבוגרים. מקרים חשודים נוספים נמצאים כרגע בבדיקה. גם בסרביה גרמה מגפת הקורונה לעיכובים גדולים בתוכניות החיסונים השגרתיות, בחלק מאזורי המדינה מספר המחוסנים כהלכה התדרדר ל-50 אחוזי כיסוי ובמקומות מסוימים אף ל-20 אחוזי כיסוי. רק מבצע חיסונים מהיר יוכל למנוע מהמקרים הספורים הללו להפוך להתפרצות גדולה.
בדרום אפריקה מספר מקרי החצבת המאובחנים במעבדה עלה ל-397, והמדינה עורכת מבצעי חיסון ענקיים להשלמת חיסונים.
ובהודו, שם יש התפרצות של עשרות אלפי חולים בתקופה האחרונה, מדווחים על מותו של בן חצי שנה כתוצאה מחצבת.
גם בישראל יש ירידה בשיעור המחסנים את ילדיהם באופן מלא לפי המלצות משרד הבריאות. כאן עדיין לא דווח על מקרי חצבת, אך כמו בסיאטל, המחלה יכולה להגיע דרך נמל התעופה בן-גוריון בכל יום. חשוב שניזכר במגפת החצבת העולמית שהחלה ברומניה ב-2016, התפשטה בעולם ותקפה את ישראל רק ב-2018. המגפה ההיא הרגה תינוקת לא מחוסנת ואישה בוגרת שמפאת גילה קיבלה רק מנה אחת מהחיסון, השאירה כמה חולים עם פגיעה נוירולוגית וסיכנה אלפי ילדים בסיבוך דלקת מוח בשם SSPE שעלולה להופיע בשנים הבאות. שתי מנות מהחיסון מגינות לכל החיים על 97 אחוזים מהמקבלים אותן מתחלואה, ועל השאר ממחלה קשה וסיבוכים. חבל להסתכן.
ולסיום, מעט קורונה
ולגבי מגפת הקורונה, הגל בישראל ממשיך בירידה כשמספר החולים במצב קשה כבר מתקרב ל-100. מספר הנפטרים התעדכן בסוף השבוע ל-12,141. מספר הנפטרים מקורונה בחודש דצמבר עלה ל-180. בשנת 2023 ידוע עד כה על 74 מתים.