חיידקים בחלב לא מפוסטר, חיסונים בעזה, כלבת בישראל ובפיליפינים ואבעבועות הקוף יוצאות מאפריקה - מחלות מסביב לעולם

ברוצלה

בחודשיים האחרונים שני ילדים שצרכו חלב לא מפוסטר לקו בברוצלוזיס (Brucellosis), מחלה הנגרמת על ידי חיידק הברוצלה, כך לפי דיווח של ישראל היום. השניים אושפזו במרכז הרפואי צפון (פוריה) הסמוך לטבריה לקבלת טיפול אנטיביוטי מותאם, ויצאו מכלל סכנה. חיידק הברוצלה נמצא בבקר ובצאן, וגם בחלב שנחלב מהחיות הנגועות. המחלה עשויה לגרום לתסמינים מגוונים, מחום וכאבי מפרקים ועד דלקת בלב או נפיחות בכבד, מגוון שעלול להקשות על האבחון. הטיפול במחלה כולל מתן אנטיביוטיקה לזמן ממושך. יש למחלה חיסון חי מוחלש, אך הוא אינו מאושר לשימוש בבני אדם אלא רק בחיות משק. חיסון החיות הוא פרקטיקה נפוצה שמפחיתה את תפוצת המחלה, אם משתמשים בה כמובן.

כדי להימנע מהדבקה אפשרית בחיידק המסוכן יש לחמם את החלב עד לחום ההורג חיידקים ונגיפים, כפי שגילה לואי פסטר כבר במאה ה-19. זהו תהליך ה"פסטור", שנקרא על שמו עד היום. חלב מסחרי תמיד יפוסטר לפני השיווק, אך השותים חלב "טבעי", כזה שלא עבר תהליך של פסטור, מסכנים את עצמם במחלות, ובהן ברוצלוזיס.


מי ששותה חלב לא עבר תהליך של פסטור מסתכן במחלות, ובהן ברוצלוזיס. פרה וחיידקי ברוצלה | Shutterstock, Kateryna Kon

כלבת

בשבוע שעבר סיפרנו לכם על תושב הצפון שננשך על ידי כלב וחלה בכלבת. כעת הגיעו החדשות העצובות, אך הצפויות, על מותו בשבת האחרונה

השירותים הווטרינריים של משרד החקלאות בודקים חשד לרשלנות בטיפול במקרה, החל מהנשיכה על ידי כלב שלא היה מחוסן כחוק, פרטי ההסגר שנועד לעקוב ולבדוק האם הכלב חולה בכלבת, ועד מותו של המטופל שלא קיבל חיסון נגד המחלה שהיה עשוי להציל את חייו.

הדרך הנפוצה ביותר להידבק בכלבת היא על ידי נשיכה של יונק חולה. עם זאת, יש גם דרכים אחרות: בפיליפינים מדווחים השבוע על מקרה של כלבת באדם כתוצאה מאכילת בשר כלב נגוע. החולה מת, והרשויות מנסות להגיע לשאר המשתתפים באותה ארוחה ולכל המגעים של החולה. 

כלבת היא לא המחלה היחידה שמי שאוכל בשר כלב עלול להידבק בה: בין הסכנות האפשריות יש גם כולרה, טפילים שונים ועוד. במקרה הזה זו גם עבירה על החוק, שכן שאכילת בשר כלבים אסורה בפיליפינים מאז 1998.


הדרך הנפוצה ביותר להידבק בכלבת היא על ידי נשיכה של יונק חולה. כלב שנשך יד של אדם | Shutterstock, Akifyeva S

מבצע חיסוני הפוליו ברצועת עזה

חלקו השלישי של מבצע חיסוני הפוליו, שהיה אמור להערך בצפון הרצועה בחודש הקודם ונדחה בגלל הפעילות הצבאית הנרחבת של צה"ל, נערך בימים האחרונים. במסגרת המבצע הגיעו הצוותים לחסן כ-94,000 ילדים, המהווים כמעט 80 אחוזים מקהל היעד. מדובר במספר נמוך מהרצוי: השאיפה של גורמי המקצוע הייתה להגיע לכיסוי חיסוני של כ-90 אחוז מהילדים, אך גם כך מדובר בהישג נהדר לאור התנאים הקשים והמסוכנים, תוך כדי לחימה פעילה בין כוחות צה"ל למחבלים.


הענף החדש של אבעבועות הקוף הגיע לבריטניה. מבחנה עם הכיתוב "אבעבועות הקוף" על רקע הדגל הבריטי | Shutterstock, Morrowind

אבעבועות הקוף

מקרה של אבעבועות הקוף התגלה בלונדון, בריטניה, אצל אדם שחזר מאפריקה ב-21 לאוקטובר. הנגיף שגרם למחלה שייך לענף Ib, שמקורו בקונגו, והוא קטלני יותר מהנגיפים של ענף II, שהתפשט בעולם לפני כמה שנים. 

תסמיני המחלה החלו כיממה לאחר שהחולה נחת בלונדון, והשלפוחיות האופייניות הופיעו זמן קצר לאחר מכן. מספר המגעים הידועים של החולה עומד על פחות מעשרה אנשים, וחקירה נערכת כדי לדעת אם ישנם נוספים. 

מבין עשרת המגעים, לפחות שניים, בני ביתו של החולה הראשון, כבר פיתחו את המחלה בעצמם - מה שמעלה את מספר החולים הבריטים בענף המסוכן לשלושה. אין כרגע סכנה משמעותית לבריאות הציבור בבריטניה בגלל מקרים אלה, מכיוון שאבעבועות הקוף מדבקת רק במגע קרוב. עם זאת, הענף החדש מדבק בקלות רבה יותר מהענף שהתפשט בעולם בשנת 2022, כך שהסיכון למגעים הקרובים של החולים רב יותר.

תגובה אחת

  • יואב

    חיסוני הפוליו

    האם החיסונים שניתנים הם אלו שכעת משרד הבריאות המליץ להפסיק לקחת כי הם גורמים למחלה כתופעת לוואי?