תושב צפון הארץ חלה בכלבת, מבצע חיסוני הפוליו בעזה לא הושלם, קדחת מרבורג באפריקה, ואי קולי ברחבי העולם
כלבת בישראל
תושב הצפון חלה בכלבת לאחר שננשך על ידי כלב השייך לו. החולה מאושפז בטיפול נמרץ כשהוא מורדם ומונשם. לשכת הבריאות פועלת לחיסון אנשים שבאו במגע עם החולה והכלב. משרד הבריאות מזכיר לכל מי שננשך על ידי חיה או נשרט על ידה, לשטוף את האזור היטב במים זורמים ובסבון, לחטא בחומרי חיטוי, ולגשת מיידית ללשכת הבריאות הקרובה כדי לברר אם יש צורך בחיסון כטיפול מונע נגד כלבת.
מחלת הכלבת מועברת ברוק, ולרוב נדבקים בה בעקבות נשיכה או שריטה של בעל חיים נגוע. המחלה חשוכת מרפא מרגע שמתחילים התסמינים ומסתיימת כמעט תמיד במוות. רק חולים בודדים בכל העולם שרדו עד היום, רובם המוחלט בארצות הברית, ואיש מהם לא בישראל. הדרך היחידה למנוע מוות מהמחלה היא קבלת חיסון מונע כמה שיותר מהר לאחר הנשיכה.
משרד הבריאות מפרסם כל העת הודעות על חיות נגועות בכלבת כאזהרה לאנשים שאולי באו איתן במגע. לפני כמה ימים, למשל, פורסם על כלב חולה כלבת ששוטט במושב ירדנה, ועל תן נגוע בכלבת במושב אבירים. כמה ימים קודם לכן פורסמה אזהרה דומה בגלל תן עם כלבת בראש הנקרה. לכן חשוב להקפיד לחסן כלבים נגד כלבת, לפי חוק, ולהיות עירניים להודעות על חיות חולות ולשינויי התנהגות של חיות מחמד.
החוק בישראל מחייב לחסן את כלבי הבית נגד כלבת. כלב מקבל זריקת חיסון | מקור: New Africa, Shutterstock
פוליו בעזה
בתאריך 14 באוקטובר נפתח מבצע חיסוני הפוליו בעזה – המנה השנייה, לאחר שהוכתר בהצלחה המבצע למתן המנה הראשונה במהלך חודש ספטמבר. 442,855 ילדים חוסנו כמתוכנן במנה השנייה בדרום רצועת עזה ובמרכזה, כ-94 אחוזים מקהל היעד באזורים אלה. עם זאת, כ-120 אלף ילדים בצפון הרצועה שהיו אמורים להתחסן במנה השנייה לא חוסנו, עקב התגברות המלחמה באזור זה, מה שלא מאפשר למשפחותיהם להביא אותם למרכזי החיסון בבטחה. ילדים אלו קיבלו עד כה רק מנה אחת של החיסון, והמנה השנייה חשובה כדי להבטיח את הפסקת ההעברה של הנגיף.
מרבורג ברואנדה
התפרצות נגיף מרבורג ברואנדה שהחלה לפני כחודש ממשיכה. נכון לימים האחרונים נספרו שם כבר 65 חולים, מתוכם מתו 15, מה שמציב את שיעור התמותה הנוכחי בהתפרצות זו על כ-23 אחוז. 45 מהחולים מוגדרים כמחלימים ושלושה עדיין תחת טיפול רפואי. עד כה כ-70 אחוז מהחולים הם גברים וכמעט מחציתם בשנות השלושים לחייהם. קצב גילוי החולים הולך ויורד ככל שההתפרצות מתקדמת, אות לכך שמאמצי המעקב והבידוד נושאים פרי. גם המקרה האחרון שהתגלה הוא מגע של חולה קודם מתוך מעל 1000 מגעים הנמצאים בהשגחה. מהחקירה האפידמיולוגית עולה שהחולה הראשון הוא גבר בשנות העשרים לחייו שנחשף לעטלפים במערה. אחד מהחולים האחרונים שאובחנו גם הוא שהה בסביבות אותה המערה, כך שיתכן שמקור ההדבקה הראשוני עדיין פעיל ומסכן בני אדם.
נגיף מרבורג גורם לקדחת דימומית הדומה למחלת אבולה, גם מבחינת תסמינים וגם מבחינת אופני ההדבקה. המאכסנים הטבעיים של נגיף מרבורג הם עטלפי פירות הנפוצים במערות ומכרות. לעתים בני אדם שפולשים לאזורי המחייה שלהם נדבקים בנגיף, ומתחילים התפרצות. להבדיל מאבולה, לנגיף מרבורג אין עדיין חיסון מאושר לשימוש, והטיפול היחיד למחלה הוא טיפול תומך. מאחר שדרך ההדבקה הנפוצה ביותר היא מגע בנוזלי גוף של חולים, רבים מהנדבקים הם בני משפחה של החולים ואנשי צוות רפואי המטפלים בהם, וכך המצב גם בהתפרצות הזאת, כשכ-80 אחוז מהחולים הם עובדים בשני בתי חולים.
רוב הנדבקים הם עובדי בתי חולים שמטפלים בחולים. נגיפי מרבורג בצילום צבוע במיקרוסקופ אלקטרונים | מקור: James Cavallini / Science Photo Library
חיידקי אי קולי בארצות הברית
התפרצות חריגה של זיהום בחיידקי אי קולי (E. coli) התגלתה בימים האחרונים בקרב סועדים במסעדות מקדונלד'ס בארצות הברית, לאחר שלפחות 75 אנשים שאכלו המבורגר בקר לקו בהרעלת מזון. 22 מהחולים אושפזו ו-2 מהם בסיכון לסיבוך כלייתי. חולה מקולורדו נפטר. מתוך 42 חולים שתושאלו, כולם אכלו במקדונלד'ס, ו-39 מתוכם אכלו המבורגר בקר. רשויות הבריאות האמריקאיות חוקרות במשותף את המתרחש בניסיון להגיע למקור ההתפרצות. החשד נופל כרגע על בצל נגוע, אך הבדיקות הנערכות טרם אוששו זאת. ליתר ביטחון ספקית הבצל למסעדות הנגועות, חוות טיילור, יזמה החזרה של המוצרים לבדיקה.
חיידקי אי קולי מסוימים גורמים למחלת מעיים המתבטאת בכאבי בטן, שלשולים דמיים, הקאות ועוד. נדבקים בהם בעקבות בליעתם, למשל לאחר אכילת מזון נגוע, והתסמינים מתחילים בין 3 ל-4 ימים לאחר מכן. רוב החולים יחלימו תוך כשבוע ללא טיפול, אך אצל חלק מהחולים עלולים להתפתח סיבוכים בכליות והם יזדקקו לאשפוז.
בשלב זה כל החולים הם בתחומי ארצות הברית, ב-13 ממדינותיה, ולא צפויה תחלואה במקומות אחרים בעולם, מאחר שבמדינות שונות יש ספקים שונים לחומרים המשמשים להכנת המזון.
נדבקים בהם בעקבות אכילת מזון נגוע. חיידקי אי קולי תחת מיקרוסקופ אלקטרונים | מקור: Steve Gschmeissner / Science Photo Library
אי קולי בשאר העולם
בהתפרצות נפרדת לחלוטין עשרה ילדים הלומדים באותו גן ילדים באיסלנד נדבקו גם הם באי קולי. דגימות מזון נבדקות אך עדיין אין תוצאות. אחד מהילדים החולים מאושפז בטיפול נמרץ, ואחרים הגיעו לבדיקה בחדר המיון.
גן הילדים, שבו לומדים כ-100 ילדים בסך הכול, נסגר בינתיים עד להשלמת החקירה האפידמיולוגית.
ובוויאטנם חברה גדולה ערכה מסיבה לעובדיה ובעקבותיה הגיעו 91 מהם לבית החולים לאחר שלקו בכאבי בטן, חום, הקאות וחשד להרעלת מזון. רוב הבדיקות חזרו חיוביות לאי קולי ואחת מהן גם לחיידק סטפילוקוקוס, שגם כן יכול לגרום להרעלת מזון. התפריט היה מגוון מאוד, ולא ברור מה בו גרם להרעלה הנרחבת. רוב העובדים שוחררו בינתיים מבית החולים.