נחיתה פרטית מוצלחת על הירח, בדיקת דם לגילוי מוקדם של סרטן הלבלב, שפעת העופות הגיעה עד אנטארקטיקה, אליגטורים מתחת לרחובות העיר והמטוס המקפץ של הפטרייה
מה חדש?
- נחיתה פרטית מוצלחת על הירח
- בדיקת דם לגילוי מוקדם של סרטן הלבלב
- שפעת העופות הגיעה עד אנטארקטיקה
- אליגטורים מתחת לרחובות העיר
- המטוס המקפץ של הפטרייה
נחיתה פרטית מוצלחת על הירח
הנחתת Blue Ghost של החברה האמריקאית Firefly השלימה בהצלחה נחיתה רכה על פני הירח. זו החללית הפרטית השנייה שנוחתת בהצלחה על הירח, והראשונה שמשלימה נחיתה בהצלחה מלאה, לאחר שהחללית הראשונה שעשתה זאת, של חברת Intuitive Machines, ניזוקה בנחיתה בשנה שעברה ותפקדה חלקית. היא נחתה באזור המכונה "ים המשברים" בצד הקרוב של הירח, ואמורה לתפקד על פניו כשבועיים.
הנחתת נושאת מכשירים וניסויים מדעיים רבים של סוכנות החלל האמריקאית, נאס"א, שמימנה את המשימה במסגרת תוכנית CLPS לחקר הירח בחלליות פרטיות לקראת חידוש המשימות המאוישות. המכשור מיועד בעיקר לחקר אבק הירח, וכן למחקר גיאולוגי, בין השאר בעזרת מדידת טמפרטורה מתחת לפני השטח ומדידת שדות מגנטיים.
לקראת סוף השבוע אמורה לנחות חללית פרטית נוספת של חברת Intutitive Machines סמוך לקוטב הדרומי של הירח, במשימה שתתמקד בחיפוש מים קפואים. לכתבה המלאה באתר.
נחיתה רכה מושלמת ראשונה של חללית פרטית על הירח. צילום הסלפי הראשון של הנחתת Blue Ghost מפני הירח | מקור: Firefly
בדיקת דם לגילוי מוקדם של סרטן הלבלב
חוקרים פיתחו בדיקת דם לגילוי מוקדם של סרטן הלבלב, שנחשב קטלני במיוחד. בשלבי המחלה המוקדמים אין לחולים תסמינים ולכן הגידול מתגלה בדרך כלל באיחור, כשהגרורות כבר התפשטו בגוף ואפשרויות הטיפול מוגבלות.
בבדיקה לוקחים טיפת דם זעירה ומחפשים בה פעילות מוגברת של פרוטאזות, אנזימים מפרקי חלבונים, שאופיינית לסרטן הלבלב. החוקרים הראו שהיא רגישה יותר מהבדיקה הקיימת, שאינה יעילה במיוחד בשלבי המחלה המוקדמים.
בניסוי נבדקו דגימות דם של חולי סרטן הלבלב בכל השלבים, חולים במחלות לבלב אחרות ומשתתפים בריאים. הבדיקה דייקה ב-98 אחוז בזיהוי הבריאים, וב-73 אחוז בזיהוי חולי הסרטן. בשילוב עם הבדיקה הקיימת עלה שיעור הזיהוי ל-85 אחוז.
ייתכן שהבדיקה החדשה תסייע גם לעקוב אחרי התקדמות המחלה במהלך הטיפולים או אחרי ניתוח. הבדיקה זולה ופשוטה ותוכל לשמש בדיקת סקר לאנשים בסיכון גבוה לסרטן הלבלב, שעד כה נדרשו לעבור בדיקות פולשניות לאבחון, ותוכל לשפר את תוחלת החיים של החולים. לקריאה בהרחבה (באנגלית). למאמר (באנגלית).
הבדיקה עשויה להקדים את מועד האבחון של סרטן הלבלב. דגם של לבלב | Peakstock, Shutterstock
שפעת העופות הגיעה עד אנטארקטיקה
משלחת מחקר שיצאה ליבשת אנטארקטיקה כדי לבדוק את תפוצת שפעת העופות, גילתה שהנגיף מחולל המחלה היה קיים אצל כל מיני בעלי החיים שנבדקו בשישה איים בים ודל (Weddell).
החוקרים נטלו דגימות מהרוק או הרקמות של 42 מינים של בעלי חיים, ובכלל זה פינגווין אדלי, דוב ים אנטארקטי וחמסן גדול. הם עשו לדגימות בדיקת PCR, שזיהתה בכל המינים את קיומו של החומר התורשתי של הנגיף. הריצוף שלו הראה שאכן מדובר בנגיף שפעת העופות. בפגרים, שנחשבים מידבקים במיוחד, כמות הנגיפים הייתה גבוהה במידה חריגה. הנגיף התגלה גם במושבות של פינגווינים בריאים, שלא הראו סימני מחלה – ממצא שאולי מעיד על חסינות של האוכלוסייה.
החוקרים מקווים להרחיב את הידע שלנו על תפוצת המחלה ביבשת הדרומית ולנטר את בריאות המערכת האקולוגית העדינה גם בחלקים דרומיים יותר שלה. "המטרה שלנו היא לבצע מחקר מעמיק על תפוצת הנגיף", הסביר ראש משלחת המחקר אנטוניו אלקמי (Alcami). למאמר (באנגלית). לקריאה בהרחבה (באנגלית).
נגיף שפעת העופות נמצא אצל כל מיני בעלי החיים שנבדקו בשישה איים בים ודל. ספינת מחקר שטה לחופי אנטארקטיקה | Antonio Alcamí (CBMSO)
אליגטורים מתחת לרחובות העיר
בעוד שטחי המחיה של חיות הבר הולכים ומצטמצמים, יש מינים המסתגלים לסביבה העירונית ואפילו למערכת הביוב… בערך. במחקר שנעשה בתעלות תת-קרקעיות לניקוז מי גשמים בעיר גיינסוויל בפלורידה תועדו 35 מינים של בעלי חיים שהסתגלו לסביבה הזאת. "זה נראה כמו משהו מסרטי צבי הנינג'ה", אמר מוביל המחקר אלן אייבורי (Ivory).
המחקר התמקד במערכת הניקוז של מי הגשמים בעיר, הנפרדת ממערכת הביוב המובילה שפכים. החוקרים התקינו 39 מצלמות ועקבו בהן במשך חודשיים אחרי המתרחש בתעלות. אלפי התיעודים שאספו כללו בעלי חיים צפויים כמו אופוסומים וחולדות ואחרים מפתיעים – למשל ארמדילים וציפורים. אחת ההפתעות הגדולות הייתה האליגטורים, שתועדו כחמישים פעמים. לדעת החוקרים הם משתמשים בתעלות למעבר בין בריכות טבעיות ומאגרי מים.
המחקר מדגים את ההסתגלות המדהימה של בעלי החיים לסביבה העירונית, ומציע להתקין עזרי מילוט מתחת לפתחי הניקוז, כדי לסייע לחיות שיילכדו בתעלות להיחלץ במקרה של הצפה. למאמר (באנגלית). לקריאה בהרחבה (באנגלית).
משתמש בתעלות כנתיב מעבר בין בריכות טבעיות ומאגרי מים. אליגטור שוחה בתעלות הניקוז | Alan Ivory via UF/IFAS
המטוס המקפץ של הפטרייה
הפטרייה קנדידה אאוריס (Candida auris), מדביקה בני אדם וגורמת זיהומים בעור, באיברי המין, בחלל הפה, במערכת העיכול ועוד. מדענים משערים שהיא מופצת לבני האדם באמצעות פונדקאי ביניים כמו ציפור או חרק.
מאמר חדש, שפורסם בארכיון מאמרים ולא עמד עדיין בבדיקה מדוקדקת של מומחים (ביקורת עמיתים), שופך אור על הסוגיה. החוקרים בחנו את הרכב המעיים של עשרים פרטי ארבה שנאספו בדרום אפריקה וגילו את הפטרייה אצל שלושה מהם. אצל אחד מהם היא נכחה במעי הקדמי, בתחילת מערכת העיכול, דבר שמעיד כנראה שהפטרייה נכנסה למערכת במזון שהוא אכל. אצל שני האחרים הפטרייה נמצאה במעי האחורי, כך שנראה שהיא שרדה את המעבר במערכת העיכול ותופרש בחזרה לסביבה. אחד מהחרקים נשא זן קנדידה ששורד בתנאי סביבה של טמפרטורה ומליחות גבוהים ועמיד לחומר האנטי-פטרייתי הנפוץ פלוקנוזול.
אומנם עדיין לא ברור אם הקנדידה עוברת מהארבה לאדם, אך הממצאים הללו מעלים את הצורך להמשיך לחקור את הופעת הזנים העמידים ואת אופן ההדבקה בהם. למאמר המלא (באנגלית).
ארבה מהמין Locustana pardalina מאחסנים פטריית קנדידה במעיים שלהם, ואולי אף מסייעים לה להתפשט. פרט של ארבה ממין זה | Roger de la Harpe, shutterstock