לטפל במחלה לפני שהיא באה לעולם, ריצת מרתון? הכול במוח, זאבי הבלהות חזרו לחיים?, זה סנאי? זו ציפור? זה רובוט! וחיידקי המעיים היעילים של הספורטאים

מה חדש?

  • לטפל במחלה לפני שהיא באה לעולם
  • ריצת מרתון? הכול במוח
  • זאבי הבלהות חזרו לחיים?
  • זה סנאי? זו ציפור? זה רובוט!
  • חיידקי המעיים היעילים של הספורטאים

לטפל במחלה לפני שהיא באה לעולם

מחלת ניוון השרירים השדרתי (SMA) היא מחלה תורשתית שנובעת ממחסור בחלבון חיוני הנחוץ לתפקודם של תאי העצב שאחראים על תנועת השרירים. בלעדיו התאים מתים בזה אחד זה, ומתפתחים קשיים בתנועה, בבליעה ובנשימה, ובסופו של דבר מוות בגיל צעיר מאוד.

בשנים האחרונות פותחו שתי תרופות שתורמות לעמידות של תאי העצב. הטיפול מאושר לשימוש אצל תינוקות מגיל חודשיים ומעלה, והוא משפר מאוד את מצבם של הילדים. עם זאת הוא לא מונע את התסמינים לחלוטין, והם עלולים להתחיל מיד לאחר הלידה.

במחקר חדש, אישה קיבלה טיפול באחת התרופות בעודה בהיריון עם בת שנושאת את הפגם הגנטי. אחרי הלידה נתנו לתינוקת את התרופה מדי יום, החל מגיל שמונה ימים. התינוקת לא הראתה כל סימן להתפתחות של ניוון שרירים. התפתחות השרירים שלה ותפקודם נותרו תקינים לחלוטין, ונראה שבזכות מתן התרופה כבר בהיריון, היא נולדה בריאה. החוקרים מקווים שהמחקר יוביל לאישור מחקרים נוספים על טיפולים תרופתיים במחלה עוד לפני הלידה. לכתבה באתר.


התינוקת לא הראתה כל סימן להתפתחות של ניוון שרירים. איור של אישה הרה | 3dMediSphere, Shutterstock

גל חיימוביץ 

ריצת מרתון? הכול במוח

כשאנחנו מבצעים פעילות גופנית, ובמיוחד כשהמאמץ ממושך – למשל ריצת מרתון – גופנו זקוק להרבה אנרגיה. חוקרים מספרד מצאו כעת שבמהלך ריצת מרתון הגוף מפרק מיאלין – הרקמה השומנית שעוטפת ומבודדת את תאי העצב שלנו - ומשתמש בו כנראה להפקת אנרגיה.

החוקרים סרקו במכשירי MRI את מוחם של עשרה מרתוניסטים, שמונה גברים ושתי נשים, לפני הריצה ואחריה. הם מצאו שיומיים אחרי הריצה, כמות המיאלין ירדה במידה ניכרת בכמה אזורים במוחם של הנבדקים, עד כדי קרוב ל-30 אחוז. סריקות חוזרות העלו שכעבור חודשיים המיאלין במוח השתקם וחזר לרמה הקבועה שלו.

המיאלין חשוב מאוד לתפקוד מערכת העצבים ופגיעה בו מקושרת למחלות רבות, שהידועה מביניהן היא הטרשת הנפוצה. נכון לעכשיו אין סיבה לחשוב שהאובדן הזמני שלו בעקבות ריצת המרתון מתבטא בתסמינים כלשהם, אך החוקרים מתכוונים לבחון את זה לעומק. הבנת המנגנון שמאפשר למיאלין להתחדש עשויה להוביל לפריצת דרך בהתמודדות עם מחלות שבהן הוא נפגע באופן חסר תקנה. למאמר (באנגלית). לקריאה בהרחבה (באנגלית).

אלכס אברוטין


במהלך ריצת מרתון הגוף מפרק מיאלין ומשתמש בו כנראה להפקת אנרגיה. שלושה רצי מרתון | Real Sports Photos, Shutterstock

זאבי הבלהות חזרו לחיים?

זאבי הבלהות חיו באמריקה לפני 250 אלף שנים, ונכחדו לפני כעשרת אלפים שנה. חברת "קולוסל ביוסיינס" הציגה לאחרונה לציבור שלושה זאבים לבנים, בטענה שאלו זאבי בלהות שחזרו לחיים. האם זה נכון? תלוי בהגדרות שלכם.

החוקרים הצליחו להפיק DNA ממאובנים של זאבי בלהות בני עשרות אלפי שנים, ולהשוות את הרצף שלו לרצף ה-DNA של זאב אפור מודרני. הם מצאו הבדלים גנטיים בין שני המינים, ואיתרו 20 שינויים שנראו כחשובים למראה והמבנה של זאב הבלהות. בשלב הבא הם ערכו את ה-DNA של זאב אפור, והכניסו לתוכו את אותם שינויים, או שינויים דומים באותם גנים. את ה-DNA הערוך הכניסו לביציות של כלבה, והשתילו ברחמן של כלבות גדולות. 

התוצאה היא שלושה גורים, שני זכרים בני חצי שנה בשם רמוס ורמולוס, ונקבה בת חודשיים בשם חאליסי. הם כבר גדולים יותר מזאבים אפורים בני גילם, ובעלי פרווה לבנה ועבה במיוחד. יתכן שהם דומים חיצונית לזאבי בלהות קדומים, אך מבחינה גנטית, הם זאבים אפורים עם DNA ערוך. לכתבה המלאה.


זאב אפור בכסות של זאב בלהות? הזאבים המהונדסים רמוס ורמולוס בגיל שלושה חדשים | Colossal Biosciences

יונת אשחר

זה סנאי? זו ציפור? זה רובוט!

חוקרים פיתחו לראשונה רובוט מנתר, שמסוגל לנחות ולהתייצב גם על משטחים צרים ועקומים.

ההשראה לפיתוח הרובוט באה מהסנאים, שיש להם שיווי משקל יוצא מן הכלל. הרובוט, שנקרא "סלטו", יכול להתיישר ולהתקפל בהתאם למיקום מרכז המסה שלו, ועל ידי כך למנוע נפילה. אם הוא נוחת כשגופו נוטה קדימה, הוא יודע להתיישר ולהעביר את משקל גופו לאחור; אם הוא נוחת עם הרגל קדימה, הוא יכול להתקפל למטה ולהניע  את מרכז המסה שלו קדימה.

בנוסף התקינו לסלטו בקצה הרגל תופסן דמוי צבת, שנועד לאפשר לו להיצמד למשטחים גליליים כמו צינורות וענפים. בניסויי מעבדה הוא הצליח לזנק בהצלחה מצינור לצינור 25 פעמים מתוך 30, אולם התקשה להתייצב ולשמור על שיווי משקל בנחיתות.

"יש הרבה מקום לשיפור" אמר ג'סטין יים, מוביל צוות המחקר. "הרובוט עדיין לא מסוגל לעשות את מה שסנאי עושה בקלות". בעתיד, לרובוטים עם יכולות כאלה עשויים להיות שימושים רבים בסביבות שהתנועה בהן קשה, כמו פיגומים באתרי בנייה ועצים בשמורות טבע. למאמר (באנגלית). לקריאה בהרחבה (באנגלית). 

בסרטון הרובוט סלטו מנתר בהשראת ניתורי הסנאים

אלכס אברוטין

חיידקי המעיים היעילים של הספורטאים

חוקרים שבחנו את צואתם של ספורטאי עילית שעוסקים במקצועות אירוביים, גילו לא רק שכמות חיידקי המעיים שלהם הייתה נמוכה מהמקובל, גם מגוון החיידקים היה נמוך יותר אצלם. כמו כן, בצואת הספורטאים היו הרבה חומצות שומן קצרות, שנוצרות כשחיידקי המעיים מפרקים סיבים תזונתיים ומספקות אנרגיה לגוף.

בניסוי שבו השתילו לעכברים צואה של ספורטאי עילית, העכברים שקיבלו את הטיפול הפגינו יעילות גבוהה בניצול הסוכרים שבדמם ובהמרתם למאגרי אנרגיה זמינה לשימוש מהיר. עכברים שקיבלו חיידקי מעיים מלא-ספורטאים לא הציגו שיפור דומה. לטיפול לא הייתה כל השפעה על כושר הריצה שלהם.

הממצאים האלה מעידים שייתכן כי אצל ספורטאי עילית מתרחש תהליך של צמצום מגוון החיידקים והשבחה של המינים שמסוגלים לספק את הצורך הרב של הספורטאים באנרגיה זמינה. העמקת ההבנה של השפעת הרכב חיידקי המעיים על תהליכי חילוף חומרים שמתרחשים בגוף עשויה לסייע בעתיד בבחירת תורמים מתאימים למטופלים שזקוקים להשתלת צואה. למאמר (באנגלית). לקריאה בהרחבה (באנגלית).


המחקר גילה שבצואה של ספורטאי עילית כמות חיידקי המעיים נמוכה מהמקובל וגם מגוון החיידקים נמוך יותר. רוכב אופניים מקצועי | DUSAN ZIDAR, Shutterstock

אלכס אברוטין

0 תגובות