איך אתם נוהגים לפרוס את עוגת יום ההולדת שלכם? המדען הרב-תחומי הבריטי והממציא סר פרנסיס גלטון (Galton) לא היה מרוצה מהדרך המקובלת לחיתוך עוגות. לדעתו, הדרך הנפוצה לחיתוך עוגות עגולות שגויה מיסודה. בשנת 1906 הוא שלח למערכת כתב העת למדע Nature מכתב שכותרתו "חיתוך של עוגה עגולה על פי עקרונות מדעיים". במכתב הוא תיאר את "הדרך היאותה, הדרך המדעית, הדרך המושלמת מבחינה מתמטית לחיתוך של עוגה עגולה".
הסרטון מסביר מה שגוי באופן בו אנו חותכים עוגות, ואיך גלטון טוען שצריך לחתוך אותה כדי בשביל הנאה גסטרונומית מירבית:
שיוכלו עוגות, אבל שיחתכו אותן נכון
המכתב המקורי של סר פרנסיס גלטון לכתב העת Nature כולל שרטוט שממחיש את אופן חיתוך העוגה, כפי שניתן לראות בתמונה המצורפת. הקווים המקווקווים בשרטוט מסמנים את החיתוך הבא שייעשה. הקווים הישרים המלאים מציגים את החיתוכים הקודמים שנעשו. השרטוט מסביר איך אפשר לאכול עוגה מושלמת בשלושה ימים, כך שבכל חיתוך נחתך כשליש מהעוגה המקורית. כמה נקודות למחשבה:
- מהם היתרונות והחסרונות של השיטה הנפוצה לחיתוך עוגות? באלו מקרים הייתם ממליצים להשתמש בדרך הזו?
- מהם היתרונות והחסרונות של השיטה של סר גלטון לחיתוך עוגות? באלו מקרים הייתם ממליצים להשתמש בדרך הזו?
- האם אתם יכולים לחשוב על דרך חדשנית לחיתוך עוגות? מה היתרונות של הדרך הזו ובאלו מקרים הייתם ממליצים להשתמש בה?
חיתוך של עוגה עגולה על פי עקרונות מדעיים. מכתב למערכת Nature בשנת 1906 | מקור: Galton.org
יותר ממתמטיקאי של ימי הולדת
גלטון נולד בבריטניה בשנת 1822 והיה איש אשכולות שעסק בתחומים רבים, כגון סטטיסטיקה, פסיכולוגיה, אנתרופולוגיה, אאוגניקה, גיאוגרפיה, מטאורולוגיה, גנטיקה, תורשה ועוד. הוא כתב יותר מ-300 ספרים ומאמרים, והיה ממציא וחדשן שהשתמש בידע הרב-תחומי שלו כדי לחקור תופעות רבות. הוא סיפק את התיאור הראשון של האנטי-ציקלון, ייסד את הגישה הביומטרית לגנטיקה, ביסס מדעית את שיטת הזיהוי באמצעות טביעות אצבעות ועוד.
אחד ה"ניסויים" החביבים שלו, שדווקא לא עסק בעוגות, הדגיש את חשיבותה של חוכמת ההמונים. כוונתו הייתה להוכיח ששיקולים רבים המקובלים על רוב האנשים הם שיקולים מוטעים. לשם כך הוא ביקש ממשתתפים ביריד להעריך כמה שוקל שור, והבטיח פרס לתשובה הקרובה ביותר. להפתעתו של גלטון, אף אחד, כולל אנשים שנחשבו מומחים בנושא, לא התקרב למשקל האמיתי המדויק של השור, אך הממוצע של כל ההערכות חרג מהמשקל האמתי ב-0.08 אחוז בלבד!
האיש ידע מה באמת חשוב. סר פרנסיס גלטון | מקור: Galton.org