בשבת הקרובה, 14 במרץ, יצוין במחלקות למתמטיקה ברחבי העולם יום הפאי! למרות השם, לא מדובר בחגיגה לכבוד ההמצאה הנהדרת של עוגות הפאי, אלא ביום שמוקדש לקבוע המספרי המוכר ביותר בעולם: $\pi$ (פאי). הסיבה שנבחר דווקא התאריך ליום חגו של הפאי היא שהקירוב של הפאי למספר של שלוש ספרות הוא 3.14, וכך גם כותבים את התאריך 14 במרץ בשיטת התארוך הנהוגה בארצות הברית.
השנה, 2015, אנו חוגגים יום פאי מיוחד במינו שנקרא גם יום הסופר-פאי, כיוון ש-14 במרץ 2015, שנכתב גם כ-3.14.15 בשיטה האמריקאית, מספר קירוב עוד יותר טוב של הקבוע $\pi$, עד לארבע ספרות אחרי הנקודה העשרונית – 3.1415! המקפידים יציינו את גם את השעה 9:26:53, שהיא המשך הספרות של פאי.
יום הסופר פאי – פעם במאה שנה | תמונה: שאטרסטוק
אם אתם תוהים איך חוגגים את יום הפאי, נספר שנהוג לברך בו ברכות כמו "בקירוב טוב" או "שתזכה לספרה הבאה", לאכול פאי (אם כי לא באמת צריך תירוץ כדי לאכול עוגה) ולערוך תחרויות של שינון הספרות של $\pi$. בישראל מציינים ביום הזה את יום המדע. ועוד פרט נחמד – 14 במרץ הוא גם יום הולדתו של אלברט איינשטיין.
אכילת עוגות פאי | תמונה: שאטרסטוק
מתמטיקאים ברחבי העולם מקדישים את היום הזה למחשבה על המשמעות של ה-$\pi$. תרומתנו הצנועה לחגיגות היא להפנות אתכם לכמה מקורות ופעילויות על ערך ה-$\pi$ ועל יום הפאי. ולקינוח הנה לכם כמה תמונות וקריקטורות נחמדות לכבוד היום הזה.
תמונות: שאטרסטוק
יעל נוריק
המחלקה להוראת המדעים
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בתגובה לכתבה זו ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.