תיארוך פחמן-14 מאפשר לחוקרים להעריך את גילם של מאובני בעלי חיים וצמחים שחיו לפני עשרות אלפי שנים

כאשר ארכיאולוגים מוצאים שלד או מאובן הם יכולים לקבוע את גילו עד לרמה של עשרות אלפי שנים. השיטה בה הם משתמשים נקראת תיארוך פחמן 14.

שיטה זו עושה שימוש באיזוטופ רדיאקטיבי של פחמן. כל החומרים בעולם בנוים מאטומים - יש אטום של חנקן, אטום של פחמן, ואטומים רבים נוספים. כל אטום מורכב ממספר חלקיקים: ניטרונים, פרוטונים, ואלקטרונים. המילה "איזוטופ" מתייחסת לאטום בו יש הבדל בין מספר הפרוטונים נותר זהה, אך מספר הניטרונים שונה.

פחמן, למשל, מופיע בכדור הארץ בשלושה איזוטופים: פחמן 12 הוא האיזוטופ הנפוץ ביותר, ומהווה כ-99 אחוזים מהפחמן על כדור הארץ, האיזוטופ פחמן 13 מהווה את מרבית האחוז הנותר, ואילו פחמן 14 מהווה בערך כטריליונית מהפחן בכדור הארץ. האיזוטופים פחמן 12 ופחמן 13 נותרים יציבים לאורך הזמן, ואילו פחמן 14 הוא איזוטופ רדיואטיבי - כלומר, איזוטופ שדועך עם הזמן, עד שהוא הופך ליסוד אחר - חנקן 14.

פחמן 14 נמצא ברמה יחסית קבועה באוויר, ואת ההבדלים בין שנה ולשנה ניתן לכייל באמצעות שיטות שונות, כמו חקר גִּילָאוּת הָעֵץ (דֶּנְדְּרוֹכְּרוֹנוֹלוֹגְיָה). כל זמן שהיצור חי, הוא נושם והפחמן נכנס לגוף, ושומר על רמה קבועה כמו באטמוספירה. כאשר היצור מת, הוא מפסיק לנשום והפחמן מפסיק להכנס לגוף.

היות והפחמן מתחיל לדעוך בקצב קבוע וידוע, ולא נכנס פחמן חדש ליצור המת, רמת הפחמן יורדת בקצב השווה לקצב דעיכת הפחמן. אם אנו יודעים את כמות הפחמן הרדיואקטיבי ביצור, נוכל להעריך גם את גילו.

הסרטון הופק בידי cassiopeia project ותורגם בידי צוות אתר דוידסון אונליין

חישוב הגיל על סמך רמת הפחמן הרדיואקטיבי נעשה לפי עקרון מחצית החיים - הזמן שלוקח לחצי מהחומר להתפרק. זמן מחצית החיים של פחמן רדיואקטיבי הוא 5,750 שנה.

אם נגלה שבשלד מסוים יש חצי מכמות הפחמן באטמוספירה - נוכל להעריך שהוא חיי לפני כ-5750 שנה. אם יימצא בשלד רק רבע מכמות הפחמן באטמוספירה - נשער שגילו כ-11,500 שנה, וכן הלאה; עד לרמה שבה לא ניתן יותר למדוד את כמות הפחמן הרדיואקטיבי.

לשיטה זו יש בעיתיות מסויימת. למשל, חוקרים ביפן הבחינו שבשנים 774-775 לספירה כמות הפחמן 14 באטמוספירה עלתה בכ-1.2 אחוזים - פי 20 מההבדלים שלרוב נרשמים בין שנה לשנה. ההבדלים הללו נוצרים בשנים בהם מתקיימים "אירועים מיאקים" (Miyake event) - שנים בהן קרינה קוסמית גבוהה במיוחד גרמה לעלייה יוצאת דופן באיזוטופ פחמן 14 באטמוספרה. אם היצור מת בתקופה שכזו בלי שנדע זאת, צפוי להתקבל תיארוך צעיר מהגיל האמיתי. 

18 תגובות

  • אייל

    עד מתי תמשיכו לפרסם הנחות לא

    עד מתי תמשיכו לפרסם הנחות לא מוכחות ולקרוא לזה תיאוריה

  • שרון

    בעייתי מאוד

    יש לי חבר פזיקאי זהשסביר לי את זה היטב ושנינו העלנו טענות קשות לגבי שיערוך זה.
    שיטת שיערוף זו מניחה שתי הנחות הכרחיות שאין להם בסיסי רציני:
    1. מניחים מה היא כמות הפחן הראשונית שהיתה בגוף ברגע המוות.
    2. מניחים שתהליך פירוק הפחמן הוא לינארי. כלומר; מתפרק באופן קבוע לאורך כל התקופה.

  • אליהו

    ניסיון להסביר

    היי לפי מה שהבנתי העניין הוא לא הכמות שיש בגוף בזמן המוות אלא היחס בין "פחמן 14" לפחמן "13" ו- "12", מכיוון שהשניים האחרים לא משתנים והיחס בין השלושה הוא גם כן קבוע באטמוספירה, ברגע שהעצם הנמדד מת "12" ו- "13" ישארו קבועים בעוד "14" יתחיל להתנדף, כך שבזמן הבדיקה ההשוואה בין השלושה תלמד כמה אמור היה ה"14" להיות בגלל הכמויות הקבועות של שלושת האטומים באטמוספירה.
    לגבי השאלה השניה נראלי אפשר לבדוק את זה על ידי השוואה של חומרים שידוע שהם מתקופות שונות

  • ליאור

    איך יודעים כמה חומר אב וחומר בת היה בסלע המקורי?

    ארז שלום, שאלה לגבי תיארוך רדיומטרי של סלעים בני מיליוני שנים - לגבי אשלגן ארגון הבנתי שהשעון מתאפס ברגע שהסלע נוצר וכך יודעים שהיה בו במקור רק אשלגן, אך מה לגבי שיטות תיארוך עם יסודות אחרים? האם גם שם ניתן לדעת כמה חומר אב וכמה חומר בת היה בסלע המקורי? ואם לא, אז איך ניתן להסיק שם כמה זמן עבר שם? תודה!

  • אמיר

    איכן ניתן לבדוק גיל של כלי עתיק

    ברשותי כלי עתיק מאסיה בן מספר מאות שנים ואולי יותר
    איכן ניתן לעשות בדיקת /שערוך הכלי?

  • פנינה

    תיארוך מעבר ל80 אלף שנה

    שלום
    בוויקיפדייה מוסבר כי בשיטה זו הדיוק יכול להגיע עד 80,000 שנה שאז כמות האיזוטופ C14 קטנה מכדי שאפשר יהיה להסיק ממנה מסקנות. אז מה היא הטכניקה לתארך גיל בן מאות אלפי שנים?
    תודה

  • דניאל פז

    מה רמת הודאות של התיארוך על פי הפחמן 14?

    האם זה מדע ברמה של ודאות מוחלטת?

  • שי

    מה טווח טעות הדגימה של תארוך פחמן?

    היי, אשמח לדעת מה טווח טעות הדגימה (הסטייה) של תארוך פחמן 14?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    הי
    טווח הסטייה תלוי בגיל המאובן, אבל מדובר בסדר גודל של כ-80 שנה.
    מקווה שעזרתי
    ארז

  • יבגני

    ארז, זה לא נכון מה שאתה כותב

    ארז, זה לא נכון מה שאתה כותב כאן. השגיאה נמדדת באחוזים ויכולה להגיע גם ל- 14%. קח לדוגמה את האתר הארכיאולוגי גבליקליטפה בטורקיה, הגיל שלו זה 10000 פלוס מינוס 1500 שנה. אז כמה זה באחוזים?

  • dcs

    80 שנה אולי בתנאי שהתהליך היה קבוע

    אבל אם הוא לא היה קבוע או הושפע ממקורות חיצוניים, הרי שסטיה בפחמן 14 יכולה להגיע גם לאלפי אחוזים. למשל: תארוך רדיומטרי שנערך על כלב ים מת הניב תוצאה מפתיעה של כ1300 שנים(Wakefield, Dort, Jr., 1971. Mummified seals of southern Victoria Land.). מה שמוכיח שפחמן14 מסוגלת לסטות בסדר גודל של עשרות אלפי אחוזים מהגיל האמיתי. שיטה שיכולה לסטות בסדר כזה אינה אמינה, ולכן אינה יכולה להחשב כמדעית. גם בשיטות תארוך אחרות צצאות אותן בעיות. למשל: דגימה מסויימת שתוארכה באשלגן ארגון הניבה גיל של 200 מליון שנה, בעוד שיטות אחרות על אותה דגימה הניבו כ2 מליון. סטיה של 10,000% מהגיל "האמיתי". שוב, באופן שיטתי, השיטות אינן אמינות. בעיה.

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןרן טבעוני

    תשובה

    שלום, תארוך פחמן איננו תהליך מדויק לחלוטין ואיננו מתיימר להיות כזה. שיטה זו חשובה מאוד בארכיאולוגיה והיא בהחלט מאפשרת לקבוע סרגל זמן ובאמצעותו להשוות בין מאובנים כאלו ואחרים. בבסיסו של תארוך הפחמן ישנן כמה הנחות מרכזיות שאחת מהן כמובן היא שריכוז C14 באטמוספירה לא השתנה או שריכוזו בגוף לא השתנה כתוצאה מתהליכים מטבוליים כאלו ואחרים. מסיבה זו ועוד ישנה סטייה שתלויה בין היתר גם באיכות המדידה ובמיכשור. במהלך השנים שיטה זו נבדקה על-ידי חוקרים רבים והוכחה כאמינה לצורכי הערכה קרובה של גיל המאובן. רן.

  • dcs

    שלום רן

    הקושיה שלי היא שלא ניתן לדעתי להחשיב שיטה המסוגלת לטעות בסדר גודל של אלפי אחוזים שיטה כמדעית. תאר לך שהיו בונים בניין רב קומות על סמך מכשור מדידה המסוגל לטעות בסדר גודל של אלפי אחוזים. הרי אף אחד לא היה משתמש בו.

  • אנונימי

    לכל קיימות מגבלות - החוכמה היא לדעת מה המגבלות שלך

    למשל מדידת אורך ע"י סרגל היא אחלה, אבל לא מתאימה למדידת קוים מפותלים...
    אחת המגבלות של תיארוך פחמן 14 היא שהיא מתאימה רק ליצורים יבשתיים - כאלו שקיבלו את הפחמן שלהם מהאטמוספירה. בים ריכוזי ה-C14 שונים ולכן השיטה לא מתאימה לתיארוך בעלי חיים ימיים או כאלו שתזונתם מגיעה מהים. כל עוד המדענים מודעים למגבלות השיטה ומשתמשים בה רק כאשר היא אכן מתאימה לשימוש - התוצאות שלה ראוייות להחשב כמדוייקות

  • אסף

    איך מתארכים?

    שלום,
    רציתי לדעת איך עושים את זה בתכלס מה שנקרא.הרי אם לוקחים דגימה של משהו ישן,צריך לדעת מה היה הריכוז של הפחמן 14 באטמוספרה(ומכאן בדגימה הישנה) באותה תקופה.וכאן יש 2 בעיות:
    1)איך יודעים מה היה ריכוז הפחמן 14 באותה תקופה(אני מניח כאן שלפני 10000 שנה האדם לא שמר תיעוד על זה)?
    2)גם אם נדע את הריכוז של פחמן 14 בכל תקופה, איך יודעים על איזה תקופה מדובר?הרי זה בדיוק מה שבאנו לבדוק..
    תודה!

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    שלום אסף
    אתה צודק בטענתך כי לא ניתן לדעת מה היה ריכוז הפחמן הרדיואקטיבי לפני כעשרת אלפים שנה, אולם שיטה זו כוליה ע"י שיטות אחרות כמו טבעות בעצים וניתן להשתמש בדיוק עד 20,000 שנים אחורה.

    בנוסף לכך יש שיטות נוספות לתארוך רדיואקטיבי באמצעות איזוטופים של אשלגן וארגון המתאימים לפרקי זמן ארוכים יותר.

    מקווה שעזרתי

    ארז

  • עדי

    נמצא שלד בן 3.6 מליון שנה

    לפי פרסום ב national geografhic. תוכל להסביר מהן ההשלכות של מציאת השלד הזה על המחקר? תודה רבה

  • עידו קמינסקי

    תשובה

    שלום עדי

    אני מניח שאת מדברת על "Kadanuumuu" אשר נמצא על ידי Dr. Yohannes Haile-Selassie באתיופיה. ובכן, עפ"י המאמר (ראי קישור למטה) הוא תוארך 400,000 שנים לפני "Lucy" ההומנואידית הולכת על שתיים הזקופה העתיקה ביותר שנמצאה עד כה. מתגלית זו ניתן להסיק מספר דברים. ראשית כי ההומנואידים הזקופים ההולכים על שתיים (כמעט כמונו) היו קיימים כבר לפני 3.6 מליון שנים, כלומר Lucy אשר תוארכה ללפני 3.2 מליון שנים לא היתה יחידה מסוגה באותה התקופה. דבר שני, הוא גודלו של השלד אשר היה כ 1.5-1.67 מטרים, בניגוד ללוסי שהיתה כ-1 מטר, דבר אשר יכול להעיד על מימדיהם של ההומנואידים באותה התקופה (אם כי יכול להיות שמדובר בפרט חריג). והשלד שנמצא גם היה במצב יחסית טוב על כן ניתן ללמוד יותר על האנטומיה ומכאן להשליך על הפיסיולוגיה של ההומנואידים באותה התקופה.

    אם כן היכולת ללכת בזקיפות נוצרה מוקדם יותר באבולוציה מכפי שחשבו המדענים עד כה (לפחות 3.6 מליון שנים).

    מקווה שעזרתי

    ארז

    קישורים:
    כתבה על Kadanuumuu