המיקרוגל הינו מזמן כלי בישול הכרחי בכל מטבח. המיקרוגל משתמש בקרינת מיקרוגל (על שמה הוא קרוי) על מנת לחממם את התבשילים שלנו. עיקרון החימום מבוסס על יצירת תנועה של המולקולות המים אשר מביאה להתחממות. הסרטון שלפנינו מתאר כיצד פועל המיקרוגל. הסרטון מלווה בדיבוב אנגלי, על כן הוספתי תרגום והסברים בהמשך העמוד.

 

 

סרטון זה נלקח מ-Dr. Dan Izzo. לאתר שלו לחצו כאן

במכשיר המיקרוגל, קיימת שפורפרת ואקום הקרויה מגנטרון. המגנטרון מייצרת גלי רדיו קצרים הקרויים גלי מיקרוגל. ברוב מכשירי המיקרוגל, הגלים נעים דרך צינור מלבני אשר מוליך אותם לעבר מתקן דמוי מאוורר אשר מפזר את גלי המיקרוגל בחלל המכשיר. הגלים ניתזים מדופן אחת לשניה עד שפוגעות במזון.

מולקולות מים, הנמצאות ברוב מוצרי המזון, הינן מולקולות דו קוטביות, כלומר יש להן קוטב חיובי וקוטב שלילי (ראו ערך העוסק בנושא - המבנה הכימי של המים) פירוש הדבר שיש להם מטען שלילי בצד אחד (החמצן) ומטען חיובי בצד השני (המימנים). מולקולות המים מתנהגות כמגנטים זעירים, וכאשר גלי המיקרוגל נכנסים למזון, מולקולות המים נמשכות תחילה לצד אחד, ואחר כך לצד השני על ידי השדה המגנטי שנוצר על ידי גל המיקרוגל. תנועה זו מתרחשת בתדירות של בערך 2.5 מליארד פעמים לשניה. התנועה המהירה הזו גורמת לחיכוך בין מולקולות המים, אשר יוצר חום.

למידע נוסף על המיקרוגל מאתר ויקיפדיה לחצו כאן

 

מאת: ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

8 תגובות

  • בלייר זלמן

    מיקרוגל

    מאד משכיל. תודה רבה!

  • מורן

    מה קורה למזון שחומם במיקרוגל???

    אני שומע טענות לאחרונה לגבי כך שהמזון שמחומם במיקרו נפגע מאוד מבחינה בריאותית והופך למסרטן אפילו...

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    שלום מורן. מחקרים מפחידים שבדרך כלל מלווים בסיפורים עסיסיים על תיאוריות קונספירציה מתפרסמים חדשות לבקרים (דוגמת החלב המסרטן), וחשוב לדעת לבחון אותם בעין ביקרותית וספקנית. היות ורוב האנשים אינם אנשי מקצוע אשר יכולים לפנות לספרות מקצועית ולבחון את המאמרים המקוריים, קשה להבדיל בין איש מקצוע לכותב רהוט המתיימר להיות איש מקצוע. במקרה של המיקרוגל, אני מודה ששמעתי לא מעט תאוריות קונספירציה, עד כה אף אחת מהן לא נשמעת לי סבירה אם כי אני מודה שלא נכנסתי לעומק. לפני מספר שנים פורסמה בynet כתבה אשר טוענת נגד אותם מיתוסים אודות המיקרוגל: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3347848,00.html כקורא ביקורתי אינני יכול להסתמך על כתבה זו בעיניים עצומות, אולם היא בפירוש רומזת לי שהשד לא כזה נורא. אם אתקל בעדויות תומכות או מפריכות לתאוריות "המיקרוגל המסוכן" אדאג לפרסם אותן כאן. כל טוב וחג שמח ארז

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    הנחיות ארגון הבריאות העולמי

    השימוש במיקרוגל בטוח לחלוטין תוך שמירה על כללי בטיחות אלמנטרים (הקשורים יותר לכלים מתאימים והזהרות מהחימום הלא אחיד ולא למזון עצמו). למידע נוסף אתה מוזמן להכנס להנחיות ארגון הבריאות העולמי (מוסד מקצועי שעליו אני כן סומך):
    http://www.who.int/peh-emf/publications/facts/info_microwaves/en/

  • עדנה

    גלי מיקרו

    ב"ה

    שלום רב,

    אבקש לדעת מהו כיוון ההתפשטות של גלי מיקרו. האם אדם/חפץ שנמצא ליד מיקרו נמצא בשדה הקרינה?

    תודה

  • עידו קמינסקי

    תשובה

    שלום עדנה

    גלי המיקרו יוצאים ממקור הקרינה ומתפשטים לכל עבר עד שהם נתקלים במשהו (באוכל, בצלחת או בדפנות המיקרוגל). קרינה זו הינה ברמה נמוכה יחסית, אך ליתר בטחון קיים מתקן מיסוך המונע דליפה שלה החוצה. למתקן מיסוך זה קוראים "כלוב פראדיי" והוא למעשה הרשת שאנו רואים על דלת המקרוגל. את מוזמנת לקרוא כתבה שעשינו על מיסוך קרינה. כמו כן ראי קישור למטה לכתבה על הרשת של המיקרוגל במגזין "הידען".

    מקווה שעזרתי

    ארז

  • אריאל

    מתכת

    אז למה אסור לחמם מתכת במיקרוגל
    למה היא תתפוצץ???

  • עידו קמינסקי

    תשובה

    שלום אריאל

    כאשר אנחנו מכניסים מזון למיקרוגל, קרני המיקרוגל שפוגעות במזון נותנות אנרגיה למולקולות המים שבמזון, בתגובה לכך המולוקולות נעות במהירות, ואנרגית התנועה מותמרת לחום. כאשר אנחנו מכניסים מתכת למיקרוגל, קרני המיקרוגל נותנות אנרגיה למתכת, אך המתכת לא נעה כתגובה. האנרגיה הולכת ומצטברת עד שלבסוף היא נפרקת כניצוץ. האנרגיה ממשיכה ומצטברת עד שלבסוף זה יכול להגמר בפיצוץ.

    מקווה שעזרתי
    ארז