החוק השני של ניוטון קובע כי הפעלת כח על גוף גורמת לו להאיץ, כלומר לשנות את מהירותו הקווית. אולם אנו יודעים שניתן גם לסובב גופים, כלומר לגרום להם לשנות את מהירותם הזוויתית, או במילים אחרות את התנע הזוויתי שלהם. הסרט שלפנינו מסביר לנו מהם מומנטי כח וכיצד הם מובילים לסיבובו של גוף
אם הכתוביות בעברית לא מופיעות, נא ללחוץ על הכפתור CC בתחתית חלון הסרטון. אפשר גם לשלוט בגודל הכתוביות בעזרת מקשי המקלדת + -.
הסרטון הופק בידי אודי אהרוני לערוץ היוטיוב שלו לחצו כאן
המומנט הינו תוצאה של הפעלת כח על הגוף, במרחק מסוים מנקודת שיווי המשקל שלו. אם נסמן את הכח בוקטור F ואת המרחק בין הנקודה בה מופעל הכח לנקודת שיווי המשקל של הגוף בוקטור l אזי המומנט הינו המכפלה הוקטורית של שני וקטורים אלו. כתוצאה מכך גם אם הכח השקול הפועל על הגוף מתאפס (אם כוחות זהים בגודלם והפוכים בכיוונם פועלים עליו) יתכן מצב בו מומנט הכח השקול עליו אינו מתאפס (אם הכוחות מופעלים במרחקים שונים מנקודת שיווי המשקל), ולכן הגוף יסתובב אך לא ישנה א תמהירותו הקווית.
הסרט שלפנינו הסביר מהי אותה מכפלה וקטורית בצורה גרפית, ומסביר כיצד מומנטי כח משפיעים על תנועת גופים. בין אם זה באמצעות דוגמה פשוטה כמאזניים, או דוגמה מסובכת כגוף המסתובב על ידי פעולתם של מספר מנועים, מומנטי הכח הם שאחראים על תופעות אלו.
מאת: ירון גרוס
המחלקה לפיסיקה של חומר מעובה
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.