כשווירוסים פולשים לגופנו הם עלולים לגרום למחלה קשה. איך בכל זאת התאים שלנו מצליחים, במאמץ מתואם, להביס שוב ושוב את האויב? צפו בסרטון!

נגיף השפעת הידוע לשמצה חודר לגופנו דרך דרכי הנשימה. כשהוא מגיע לריאות הוא נצמד לתאים שמצפים את דרכי הנשימה ומתחיל להתרבות. הסרטון שלפנינו מציג את תהליך ה"מלחמה למען הבריאות" בין תאי הגוף לווירוסים שמאיימים לפלוש אליהם ולגרום למחלות.
 

המלחמה לבריאות | סרטון: TedEd

כדי להבין את שרשרת התהליכים המופעלים מרגע שנגיף השפעת חודר לגופנו, עלינו להכיר קודם כל כמה מהחלקים של תאי גופנו. כל בעלי החיים בעולמנו, החל בחיידקים החד-תאיים הקטנים ביותר וכלה בלווייתני ענק, וכמובן גם בני האדם, עשויים מתאים. כל תא מוקף בממברנה, שהיא שכבה גמישה שמורכבת משומנים ומחלבונים שמשגיחים אילו חומרים יורשו להיכנס לתא ואילו יישארו בחוץ. מכאן נובע שהממברנה חדירה למחצה, וכך מעניקה הגנה לתא אך גם מאפשרת לו לתפקד.

על גבי הממברנה יש בליטות קטנטנות שממלאות תפקידים שונים, כמו להדביק יחד תאים סמוכים זה לזה או לקשור אליהם חומרי שנחוצים לתא. נגיף השפעת מסוגל להתחבר לבליטות האלה, וכך עובר את הסלקציה בכניסה וחודר פנימה.

אחרי שהווירוס חדר לתוך התא ומתחיל לבצע בו שינויים, מופעלים מנגנונים שמזהים אותו כאויב ומתחילה המלחמה בו. אנזימים מיוחדים (סוג של חלבונים) משמידים את הנגיף בתא הנגוע ומפרקים אותו לחתיכות. לאחר מכן אחת החתיכות נשלחת למקום שממנו היא נכנסה, כלומר לממברנת התא, ושם היא מתחברת לחלק החיצוני של הממברנה ומוצגת כדי לאפשר לתאים השכנים לזהות את האויב ולמנוע את כניסתו. במונחים אנושיים זה מקביל לתלייה של שלט "מבוקש".

כשהתאים השכנים מזהים את האזהרה הם מתחילים לייצר נוגדנים – חלבונים שתפקידם לתקוף את הפולש ולחסל אותו. כמו תהליכים רבים אחרים בתא, גם התהליך הזה מתחיל בגרעין התא, שמכיל את החומר התורשתי (הדנ"א) הכולל רצפים שיעברו תרגום לנוגדנים. אנזימים שמתחברים לרצפים האלה יוצרים העתקים של הרצפים, שלאחר מכן מתורגמים לנוגדנים. התהליך הזה מתרחש מחוץ לגרעין באברון תוך תאי שנקרא ריבוזום.

בריבוזום, רצפי הדנ"א מתורגמים לחלבונים על ידי חיבור של חומצות אמינו לפי הסדר שקודד בחומר הגנטי, וכך גם נוצר הנוגדן שתפקידו לחסל את הנגיף. בדרכו למלחמה על הנוגדן לצאת מהתא, ולשם כך הוא נארז בבועה מחומר זהה לזה של ממברנת התא ומסוגל לחצות אותה ולהיפלט החוצה לצד השני. מחוץ לתא הבועה מתפרקת וחלקיה נקלטים מחדש פנימה לשימוש חוזר באמצעות אברון שנקרא ליזוזום.
במלחמה כמו במלחמה, בעת התקפה של וירוס חייבים כל חלקי התא לפעול בתיאום זה עם זה וכל התאים בגוף צריכים לעבוד יחד כדי שנמשיך לתפקד ולחיות. עשרות טריליוני התאים שלנו עושים את זה באופן יומיומי. החלמה מהירה!

 

חגית ניסן משה
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע


הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בתגובה לכתבה זו ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

0 תגובות