סדרת סרטונים מתורגמים והסברים קצרים על האבולוציה
תורת האבולוציה נהגתה בידי צ'רלס דרווין לפני כ-150 שנה. התיאוריה טוענת שלמינים יש מוצא משותף ושהם ממשיכים להתפתח וליצור מינים חדשים. תורת האבולוציה אותגרה אינספור פעמים בניסויים שונים ומשונים ולא נסתרה - למרות כל המאמצים. על כן אפשר לומר שהיא אמת מדעית.
פרק 1 - מוצא משותף
כשדנים באבולוציה אין צורך לעסוק בבריאה, או לחלופין במוצא המינים – שניהם נושאים ראויים, אך אינם הכרחיים להבנתה. הסרטון הראשון בסדרה עוסק בעובדות שמעידות על קיומה של אבולוציה, בדגש על התפתחות של מינים מאב קדמון משותף, על סמך תיעוד מאובנים.
פרק 2 – איברים מנוונים
כמובן שתורת האבולוציה לא נסמכת רק על מאובנים של אב קדמון, אלא על רצף אירועים לוגי ונטול סתירות. הסרטון שלפנינו מציג כיצד התהליך האבולוציוני יצר רצף כרונולוגי של מאובנים ואיברים מנוונים שמעידים על קיומם של מינים קדומים יותר.
פרק 3 – היווצרות והיכחדות של מינים
מינים חדשים נוצרים בעקבות התרחקות של תת-אוכלוסיות זו מזו ושגשוגן בתנאים אחרים. מאחר ומשאבי המחייה בעולם הם מוגבלים, חלק בלתי נפרד מתהליך היצירה של מינים חדשים הוא דחיקה והכחדה של מינים אחרים. כשמינים נעלמים, מתפנים משאבי מחייה ומינים אחרים משגשגים ומתפתחים במקומם. היכחדות יכולה לנבוע משינוי בתנאי הסביבה, דחיקה על ידי מינים מתחרים או אירוע סביבתי קטסטרופלי, כמו זה שהכחיד את הדינוזאורים.
פרק 4 - המכנה המשותף לכל המינים וקצבי התפתחות
את קצב האבולוציה אפשר למדוד ביחידות היפותטיות שנקראות "יחידות דרווין", והוא מלמד על הזמן שנדרש לתכונה מסוימת להתפתח. מהקצב הזה אפשר להסיק אלו תכונות מועדפות יותר, ואלו מהן פחות. אך גם כשקצב ההתפתחות הוא מהיר יש תכונות שנשארות ללא שינוי – תכונות בסיסיות ויסודיות שכוחות האבולוציה מקפידים לשמר.
הסרטון שלפנינו מסביר ומדגים מהו קצב אבולוציה, ומתאר תכונות בסיסיות שמשותפות כמעט לכל היצורים החיים, וכיצג הן מלמדות אותנו על ההיסטוריה של האבולוציה.
פרק 5 - אבולוציה של גנים
היחידה הבסיסית ביותר שעוברת אבולוציה היא הגן. כשמופיעה מוטציה בגן מסוים הוא מייצר חלבון מעט אחר. בעקבות השינוי ייתכן שתכונה גופנית או התנהגותית של בעל החיים עלולה להשתנות – לטובת הצאצא, או לרעתו. עם זאת, לא לכל הגנים יש נטייה זהה לעבור מוטציות, וגנים מסוימים משתמרים יותר מאחרים ונשמרים היטב לאורך האבולוציה, כך שניתן לזהות אותם כמעט ללא שינוי במינים רחוקים מאוד. הסרטון שלפנינו עוסק באבולוציה של הגנים.
פרק 6 - שימוש בוירוסים לחקר אבולוציה
במהלך חיינו אנו נדבקים בנגיפים רבים, וחלקם מטמיעים את המטען התורשתי שלהם בגנום שלנו. אם ה"הדבקה" מתרחשת בתא מין ואינה גורמת נזק, המטען התורשתי הוויראלי יעבור בתורשה לצאצאים ויתקבע. לפעמים הנגיפים אף יעבירו מקטעי DNA בעלי תכונות מועילות. אפשר לחקור שושלות של בעלי חיים בעזרת התחקות אחרי מטענים תורשתיים כאלה ואחרי מקומם בגנום. הסרטון שלפנינו עוסק בחקר האבולוציה על סמך שינויים גנטיים שנובעים מהדבקה ויראלית.