בעמוד הפייסבוק שלנו הבאנו ידיעה בנוגע לטיפול פרוביוטי חדשני שמסייע בהפחתת משקל. מדובר בטיפול הפרוביוטי הראשון מסוגו שגורם לשינוי פיזיולוגי ממשי.

אחת הבעיות הרפואיות העיקריות שמאפיינות את העולם המפותח היא ההשמנה. השפע העצום של מזון טעים ועתיר קלוריות מקשה על אנשים רבים לשמור על משקל תקין, והתוצאה היא עודף משקל שגורר איתו עלייה בסיכוי למחלות לב, סוכרת, יתר לחץ דם ועוד.

בשנים האחרונות פורסמו מחקרים שמראים כי לאוכלוסיית החיידקים השוכנת במעיים שלנו יש השפעה רבה על יעילות העיכול, ולעתים גם על התיאבון. הדבר הודגם היטב במחקר שהתפרסם לפני כמה חודשים, שבו נמצא כי השתלה של חיידקי שונים במעיים יכולה לגרום לירידה במשקל. כמה קבוצות מחקר כבר החלו לפתח טיפולים המבוססים על חיידקי המעיים במטרה לסייע לאנשים לרדת במשקל.

מטרת הטיפולים האלה פשוטה מאוד – להקטין את ספיגת הסוכרים במזון, יחד עם דיכוי התיאבון של המטופל. השבוע פרסמה קבוצת חוקרים את התוצאות של מחקר ראשון שלקח את הרעיון צעד אחד קדימה והדגים יכולת טיפולית ממשית בהפחתת משקל אצל בני אדם.

במסגרת המחקר נעשו מניפולציות גנטיות על חיידק מסוג E. Coli המצוי במעיים שלנו, והצליחו לגרום לו לספוג בצורה יעילה יותר סוכרים ולייצר מהם תאית (צלולוזה), שהגוף שלנו אינו מסוגל לפרק. את היכולת לייצר תאית הקנו לו על בסיס מחקרים שנערכו על אצות חד-תאיות. בנוסף הנדסו את החיידק להפריש הורמונים מדכאי תיאבון, אחרי שהוא מגיע לרוויה של ייצור תאית, על מנת להעניק למטופל תחושת שובע.

בשביל לבדוק את יעילות הטיפול בנו החוקרים מערכת שבמסגרתה אימנו עכברים לגשת לצינור הזנה ולקבל ממנו תמיסת סוכר. עכברים שטופלו ניגשו לצינור בתדירות דומה לעכברים שקיבלו את טיפול הביקורת (חיידקי מעיים לא מהונדסים), אך אחוז התאית בהפרשותיהם היה גדול משמעותית בהשוואה לעכברים שלא טופלו. תצפית מעניינת נוספת היתה שעכברים שטופלו, הפסיקו לגשת לצינור ההזנה כעבור כחצי שעה, ובדיקות ביוכימיות הראו עלייה בכמות הורמוני השובע בדמם.

הטיפול נמצא כרגע בניסויים קליניים מתקדמים ומראה תוצאות מבטיחות, גם בהיבט הבטיחותי (שיעור תופעות לוואי נמוך) וגם ביעילות הירידה במשקל של המטופלים, וכבר הוגש לאישורה של רשות התרופות והמזון האמריקנית (FDA). תופעת לוואי אחת שמשכה את תשומת לב החוקרים הייתה תחושת חמימות באזור המעיים ועלייה קלה בכמות הגזים אחרי האוכל.

אם הטיפול יאושר, יהיה ניתן לקבל אותו דרך מוצרים פרוביוטיים כמו יוגורט. הדבר עשוי לחולל מהפכה של ממש בתרבות הצריכה שלנו ולסלול את הדרך לטיפולים נוספים, כמו הפרשת ויטמינים וספיגת רעלים. טיפול נוסף שעליו הצהירו חוקרים כבר בשלב הזה הוא התאמת החיידק לסביבה של חלל הפה על מנת להקטין את ספיגת הסוכרים כבר בשלב האכילה, וכך לייעל את הטיפול עוד יותר.

האם נראה בקרוב מוצרים דיאטטיים פרוביוטיים? | תמונה: Shutterstock

למי שלא ניחש עד עכשיו, מדובר במתיחת ה-1 באפריל שלנו. אמנם התפרסמו בשנים האחרונות מחקרים שקושרים בין אוכלוסיית החיידקים במעיים לשינויים פיזיולוגים ואפילו התנהגותיים, אבל אנחנו עדיין די רחוקים מדיאטה פרוביוטית ולא יודעים אילו השלכות יכולות להיות לה על חילוף החומרים שלנו. מי יודע? אולי בעתיד זה יתאפשר.

ד"ר ארז גרטי וד"ר אבי סאייג
מכון דוידסון לחינוך מדעי
מכון ויצמן למדע



הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בתגובה לכתבה זו ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

0 תגובות