אוסמוזה היא מעבר של מולקולות ממס דרך ממברנה או פילטר עם כיוון מפל הריכוזים שלו. על פי רוב כשמדברים על אוסמוזה הכוונה היא למים. לאוסמוזה תפקיד חשוב בהולכת מים ומומסים בתאים מצד אחד ובטיהור מים מצד שני (אוסמוזה הפוכה). הסרטון שלפנינו מדגים כיצד פועלות אוסמוזה ואוסמוזה הפוכה.

סרטון זה תורגם בידי צוות אתר דוידסון אונליין
הסרטון הופק בידי חברת Tectrapro

כאשר אנו שמים טיפת צבע (נניח תרכיז של מיץ) בתוך כוס מים, אנו נראה שהצבע מתחיל להתפזר לאט לאט. לתנועה זו קוראים דיפוזיה (פעפוע). למעשה מה שקרה, הוא שמולקולות הצבע נעו באופן אקראי והתרחקו ממרכז הטיפה החוצה אל הכלי, ובמקביל מולקולות מים נעו אל תוך הטיפה באקראי. אם נחזור לאחר זמן מה נראה שהצבע של המים אחיד. מולקולות הצבע והמים לא הפסיקו לעבור דיפוזיה וממשיכות לנוע כל הזמן, אולם כעת הפיזור שלהם בכלי פחות או יותר אחיד. האוסמוזה היא למעשה מקרה פרטי של דיפוזיה. האוסמוזה היא דיפוזיה של מולקולות ממס (מים במקרה שלנו) דרך ממברנה בררנית או איזשהו פילטר.

כאשר ניקח תא ונחלק אותו לשניים על ידי מסננת בעלת חורים קטנים כך שרק מולקולות מים יוכלו לעבור בה (להלן ממברנה), ומצד אחד נשים מים טהורים ובצד השני מי מלח, מולקולות המים ייטו לנוע לכיוון האזור עם ריכוז המלח (לעבור דיפוזיה אליו). התופעה שתתרחש תהיה ירידה במפלס המים הטהורים ועלייה במפלס המים המלוחים (אם כי רמת המליחות תרד עקב מיהול). באופן תיאורטי המים תמיד ישאפו לנוע לתא עם המלח, אולם בשלב מסוים הכוח המניע את המים וכוח המשיכה המתנגד לעליית מפלס המים, יתאזנו, כך שהמפלס המים בכלי המלוח לא יוכל יותר לעלות. תנועת המים לא תיעצר לחלוטין אולם קצב המים בכיוון האזור המלוח וקצב תנועת המים בכיוון אזור המים הטהורים יהיו זהים ונקבל שיווי משקל. ככל שהפרש המלחים בין שני התאים גדול יותר, כך הכוח המניע את המים יהיה חזק יותר ומפלס המים באזור המלוח יעלה. כיום במדינות עשירות במים כמו נורווגיה, נעשה שימוש באוסמוזה להפקת חשמל.

את התהליך ניתן להפוך. אם ניקח מים עם ריכוז מלחים גבוה, נשים בתא מופרד עם ממברנה ומים טהורים בצד השני ונפעיל לחץ חזק מכיוון המים המלוחים אל כיוון המים הטהורים, נצליח להתגבר על הכוח המניע את המים ועל כוח המשיכה ונעלה את המפלס בצד של המים הטהורים. זהו למעשה האופן שבו נעשית התפלת מי ים (אוסמוזה הפוכה).

אוסמוזה מתרחשת גם בתאים בגוף שלנו. התא מוקף בממברנה בררנית. אם ניקח תא ונשים אותו במים טהורים, המים ייכנסו לתא, הוא יתנפח ועלול אף להתפוצץ (דה פלסמוליזה בצמחים). אם נשים אותו בסביבה של ריכוז מלחים גבוה, מצב הפוך יתרחש ומים יזרמו החוצה מהתא והוא יתכווץ (פלסמוליזה בצמחים). תאים עושים שימוש במנגנון זה בתהליכים רבים וביניהם תנועה ושינוי מורפולוגי של התא, וסגירת ופתיחת פיוניות בצמחים. גם ברמה הפיזיולוגית של הגוף יש שימוש בתהליכי אוסמוזה. הדוגמא הבולטת ביותר היא הכליה שבה מים נכנסים ומוהלים את את המלחים והרעלים המסולקים דרך דרכי השתן. למידע נוסף אתם מוזמנים לצפות בסרטון מערכת השתן.

7 תגובות

  • Doron Miran

    טעות כתיב

    כתבתם בהתחלה מומעים במקום מומסים בפסקה הראשונה

  • אנונימי

    היי, מי יודע להסביר לי מה זה

    היי, מי יודע להסביר לי מה זה אוסמוזה ישירה, ולמה מנסים להתפיל דרכה?

  • אנונימי

    היי :)

    היי :)
    ההסבר ממש עזר לי.
    תודה.

  • ניצן

    אוסמוזה- האם מים בלבד?

    שלום
    לפי הבנתי אוסמוזה מתייחסת אך ורק לחומר מים. האם ישנם חומרים נוספים המשמשים כממס והם מבצעים אוסמוזה?
    אשמח למס' דוגמאות
    תודה רבה
    ניצן

  • ורד

    דיפוזיה-אוסמוזה בתא

    ה ההבדל בין דיפוזיה ואוסומזה בתא?

  • אורי לכיש

    אוסמוזה

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי