גלו איך מולקולות מים מפרקות גביש מלח ומאפשרות למלח להתמוסס, והתבוננו בתהליך באמצעות הסרטון המצורף
כאשר מוסיפים מלח לכוס מים ומערבבים, המלח מתמוסס במהירות. איך זה קורה? צפו בסרטון והמשיכו להסבר הכתוב שאחריו.
הדמייה של תהליך ההמסה של מלח במים:
משיכה בין מטען שלילי וחיובי
חומר יוני מוצק, כמו מלח, מתמוסס במים בגלל התכונות המיוחדות של המים. כשאנו מוסיפים מלח למים, מולקולות המים מקיפות את חלקיקי המלח בתהליך שנקרא הידרציה. חלקיקי המלח הם למעשה יונים, שהם אטומים או קבוצות אטומים בעלי מטען חשמלי. במלח יש יוני נתרן חיוביים ויוני כלור שליליים.
מולקולות המים, שגם הן בעלות מטען חשמלי חלקי (המימן חיובי והחמצן שלילי), נמשכות ליוני המלח ומפרידות אותם זה מזה. יוני הנתרן החיוביים נמשכים לחלק השלילי של מולקולות המים (החמצן), ויוני הכלור השליליים נמשכים לחלק החיובי של מולקולות המים (המימן). כך, המים מפרקים את גביש המלח והמלח מתמוסס.
אם נמשיך ונוסיף מלח לתמיסה, בשלב מסויים יתחיל להיווצר משקע מלח. משקע זה נוצר עקב התגברות המשיכה בין היונים הרבים העולה על זו של המים. המלח מתחיל לשקוע בנקודת הרוויה בה עוצמת המשיכה הכוללת של היונים זה לזה שווה לעוצמת המשיכה הכוללת של המים אל היונים.