האנרגיה לא נעלמת, היא רק משנה צורה או עוברת מגוף לגוף. עם זאת, במקרים מסוימים אנרגיה יכולה להפוך גם לחומר, ולהיפך

אנרגיה, בהגדרה פשוטה, היא כמות העבודה שכוח יכול לעשות. לדוגמה להרים כדור ששוקל קילוגרם אחד לגובה של מטר אחד:  Energy=MassxGravityxheight , במקרה הפשוט שמוזכר לעיל 1kgx9.8m/sec2x1m=9.8joule=2.34calories, כלומר האנרגיה הדרושה להרמה היא 9.8 ג'ול או 2.34 קלוריות.

האנרגיה יכולה להחליף צורות: למשל, אם אנו בועטים בכדור, אנו מקנים לו אנרגיה קינטית (תנועה), המתחלפת באנרגיית כובד ככל שהכדור עולה למעלה. חלק מהאנרגיה עשויה להתחלף באנרגיית חום, בשל חיכוך הגדור עם האוויר, אבל הדבר החשוב הוא שהאנרגיה אינה נעלמת, אלא רק משנה צורה או עוברת מגוף לגוף, אבל נשמרת.

דרך אינטואיטיבית יותר להסתכל על אנרגיה היא כמו על כסף: אפשר להשתמש בו לבצע עבודה, או לחילופין לעשות עבודה כדי להרוויח כסף, כך שלכאורה מדובר בשתי צורות שונות של אותו דבר.

חוק שימור האנרגיה משמעותו שהאנרגיה של מערכת סגורה נשמרת אם כוחות חיצוניים לא עושים עליה עבודה.  דוגמא למערכת סגורה היא רכבת הרים. האנרגיה הכובדית הנצברת ברכבת כשהיא עולה למעלה, מומרת לאנרגיה קינטית שמטיסה את הרכבת במורד המסלול וכן לאנרגיית קול שנשמע ולאנרגיית חום של המסילה והאוויר. כל הרכיבים האלה הם מערכת סגורה ובמערכת הזאת כאמור יש שימור אנרגיה.

דוגמה נוספת: אם אנו שומטים כדור ממגדל בגובה 10 מטר, הוא ממיר את אנרגיית הכובד באנרגיה מכאנית בפגישה עם הקרקע, וזו זורקת אותו כלפי מעלה. בגלל החיכוך עם האוויר, ואנרגיה שעברה לקול הפגיעה בקרקע, הוא יחזור לגובה נמוך מעט יותר מזה ששמטנו אותו. לעומת זאת, אם אסטרונאוט יחזור על הניסוי על הירח, שם אין חיכוך עם האוויר (ולכן גם לא נוצר קול), הכדור אמור לחזור בדיוק לאותו הגובה – בהנחה שהקרקע זהה.

בנסיעה במכונית, האנרגיה הכימית שנמצאת בדלק מומרת לאנרגיה מכאנית של הרכב. מכיוון שניצולת הדלק אינה מושלמת, רק חלק מהאנרגיה אכן מומר לתנועה של המכונית, אבל בגלל שימור האנרגיה היא אינה נעלמת. רובה מומר לאנרגיית חום, ולכן יש ברכב מערכת לקירור המנוע וסילוק החום העודף.  

אנרגיה ומסה

אם אנרגיה אינה נעלמת, אלא רק משנה צורה, משמעות הדבר שכל האנרגיה כבר נמצאת ביקום. במילים אחרות, אפשר להבין מחוק שימור האנרגיה, שאנרגיה אינה נוצרת יש מאין. למעשה, זה כמעט נכון. בשנת 1905 פרסם אלברט איינשטין את תורת היחסות הפרטית ובתוכה המשוואה המפורסמתE=Mc2 . משמעות המשוואה הוא שמסה יכולה להתגלגל לאנרגיה ואנרגיה יכולה להתגלגל למסה. למשל, במאיצי חלקיקים, שם מתרחשות התנגשויות של חלקיקים הטעונים באנרגיה עצומה, לעיתים יש בסוף התהליך מסה גבוהה מזו ההתחלתית – כלומר אנרגיה הפכה לחומר. לחילופין, בפצצת אטום, חלק קטן מהמסה הופך לאנרגיה, המשתחררת בפיצוץ, והיא הגורמת לתוצאות ההרסניות של הפצצה.

מכיוון שמסה יכולה להפוך לאנרגיה ולהיפך, וחוק השימור חל על שתיהן, אפשר לקרוא לו חוק שימור המסה והאנרגיה.

לפי חוק שימור המסה והאנרגיה, היכן עדיף להתנדנד בנדנדה, על כדור הארץ או בתחנת החלל הבינלאומית? בכדור הארץ נשקיע אנרגיה התחלתית ונזדקק לתוספת אנרגיה קטנה כל פעם לחפות על העבודה שהאוויר עושה על ידי כח חיכוך. אולם בתחנת החלל נצטרך להשקיע פעם אחת אנרגיה כדי ליצור את תחילת התנועה ואז נצטרך להשקיע שוב את אותה אנרגיה כדי לעצור. כך שלמעשה התשובה תלויה בשאלה אחרת: כמה זמן אנחנו רוצים להתנדנד?

52 תגובות

  • .

    היי,

    היי,
    לא הבנתי באיזה מקרים האנרגיה כן נעלמת...
    תודה!

  • אנונימי

    זזזז

  • ש.ל.

    תודה על הכתבה

    תודה על הכתבה
    א. אם אנרגיה יוצרת חום וחום אינו מתקרר מבלי לחמם דברים אחרים כמות החום בעולם היה צריך לגדול ולגדול ככל שגדלה האנרגיה העולמית.
    ב. לא הבנתי לאיפה הולכת האנרגיה שאני מוציא על פעולות לדוג' כשאני מחזיק באוויר חפץ ומוציא אנרגיה עליו להיכן האנרגיה הולכת.
    תודה.

  • א.עצבר

    אם חוק שימר האנרגיה היה מתגל על ידי גלילי, ההיסטוריה של המדע ...

    שאלה קטנה של גליליאו יכלה למנוע את הופעת כוח המשיכה הניוטוני. גליליאו גלילי עסק בתופעת הנפילה החופשית, והוא קבע כי כל הגופים
    שישוחררו ברגע מסוים יפלו באותה מהירות מתגברת, וגוף לא ישיג גוף . אבל הם גם יכלו ליפול במהירות קבועה מסוימת, וגוף לא היה משיג גוף.
    מדוע מופיעה במציאות מהירות מתגברת של נפילה חופשית, ולא קבועה.
    למרבה הפלא גלילי לא שאל את השאלה הזו, ואם הוא היה שואל אותה, אין ספק שהוא היה מגלה חוק טבע פיזיקלי – חוק שימור האנרגיה. גלילי ידע שהניסוי המעשי הוא הפוסק האחרון במדע, והוא היה לוקח אבן גדולה ועולה אתה לאט במדרגות אל קומה 3 במגדל של פיזה.
    שם הוא היה משחרר את האבן וזו הייתה נופלה במהירות מתגברת, ומרסקת גזע עץ יבש שהיה מונח על פני האדמה. מעניין גלילי היה אומר לעצמו , עליתי עם האבן לקומה 3 במגדל וחשתי
    כמות של עייפות. אם הייתי צריך לרסק את גזע העץ הזה עם מכות גרזן, הייתי חש כמות של עייפות,
    אולי כמויות העייפות האלה הם שוות ? חלפה בראשו מחשבה..... וכאן גלילי לא התעצל, הוא ירד למטה אל פני האדמה, הרים את האבן שריסקה את גזע העץ, ועלה אתה אל קומה 7 במגדל פיזה.
    בטיפוס זה אל קומה 7, חש גלילי כמות יותר גדולה של עייפות.
    עכשיו הוא שחרר את האבן, והיא נפלה למטה במהירות מתגברת, וריסקה
    גזע עץ יבש גדול יותר שהיה על פני האדמה. מעניין אמר גלילי לעצמו, אם הייתי צריך לרסק את גזע העץ הזה עם מכות גרזן, הייתי מתעייף הרבה יותר, מאשר בניסוי הקודם. וכאן גלילי היה מתרגש ואומר: אני מבין מדוע האבן נופלת במהירות מתגברת, ולא במהירות קבועה מסוימת
    הנפילה במהירות מתגברת נועדה להשיג שוויון בכמויות העייפות של העלאת אבן לגובה מסוים, לבין כמויות העייפות של ריסוק גזעי עצים ,
    שהאבן הנופלת פוגעת בהם. בכך גלילי היה מגלה את חוק שימור האנרגיה .
    אנרגית הגובה של אבן, מתחלפת באנרגיה מכנית של פגיעתה באדמה.
    חוק שימור האנרגיה נתגלה למעלה מ 100 שנים אחרי גלילי, אבל היה מתאים מאוד לגלילאו – עורך הניסויים – לגלות את חוק שימור האנרגיה.
    ניוטון גם עסק בתופעה של נפילה חופשית, אבל באופן תיאורטי.
    הוא ראה שתפוח נופל למטה במהירות מתגברת, והוא קבע שיש כוח מסתורי הבוקע מכדור הארץ, ותפקידו להפיל למטה במהירות מתגברת, כל גוף שמרפים ממנו ( תפוז, גרגיר אורז, אבן גדולה, אבטיח ....וכן הלאה ) אם אכן קיים כוח כזה, אז חוק שימור האנרגיה לא קיים.
    היות וחוק שימור האנרגיה אכן קיים, אז כוח המשיכה של ניוטון לא קיים.
    ואם כוח המשיכה לא קיים, צריך לכתוב מחדש את ההיסטוריה של המדע . אם גלילאו היה מגלה את חוק שימור האנרגיה, ניוטון לא היה מציג לעולם את רעיון כוח המשיכה של החומר, ומדע הפיזיקה היה מתקדם ישירות, מגלילי אל עצבר .

  • רווה

    שעות לילה

    לאיפה הוא היה מתקדם? רק מתעניין בנושא

  • יואב

    חוק שימור האנרגיה

    שאלה על שימור האנרגיה:
    כאשר שני כוחות מופעלים בכיוונים מנוגדים, כך שסך הכל לא נוצרת פעולה, למה מומרת האנרגיה?
    למשל, אדם דוחף את הקיר, הקיר מפעיל כוח נגדי על האדם, ולכן שני הכוחות מבטלים אחד את השני ולא נוצרת פעולה.
    לאן הולכת האנרגיה שהאדם הוציא?

  • רווה

    שעות לילה

    חחח היא הולכת לקיר החום שהיד שלך מקבלת מתי שאתה דוחף את היד האנרגיה ממורת לכוח של היד שלך היא עדין שם גם כי היד שלך לא מתה וגם שהיא מתה היא חוזרת לאדמה לעשב

  • בן

    עדיף להתנדנד בנדנדה על כדור הארץ

    עדיף להתנדנד בנדנדה על כדור הארץ, פשוט מכיוון שבתחנת חלל אי אפשר להתנדנד.
    נדנוד הנדנה מבוסס על כח המשיכה של כדור הארץ שעוצר את הנדנדה בנקודות המקסימום שלה ושואף להחזירה תמיד לנקודת מינימום אנרגיה (הנקודה הנמוכה).
    בתחנת החלל הנדנדה פשוט תמשיך להסתובב על צירה. לא כיף גדול...

  • רווה

    כן אבל עם תדחוף את הגוף

    כן אבל עם תדחוף את הגוף בכיוון הנגדי האנרגיה תיהיה יותר נמוכה ממה שהיה באמצע של הנדנוד וגם תאמין לי לא חסר פתרונות חחח

  • בר

    גאוני

  • גדי

    האם מבחינה מעשית ניתן להגדיר

    האם מבחינה מעשית ניתן להגדיר את מערכת השמש שלנו, כ"מערכת אנרגתית סגורה"? כלומר, כל המסה
    והאנרגיה הנמצאים כיום על פני כדור הארץ, מקורם במערכת השמש שלנו?

  • יוסי

    ביקוע גרעיני

    אטום בודד, מבוקע לשניים - האנרגיה שהשתחררה, איך היא מתגלגלת הלאה?
    נניח והיתה אנרגיה חשמלית שהומרה לחום. החום עבר לאטום אחר (נניח?)
    וממנו לאן היא עוברת? מה קורה כשהיא משתחררת מאותו החומר ומתחילה לנדוד בריק המוחלט? היא תמשיך לנדוד עד שתתקל בחומר אחר? היא לא תדעך? מה בעצם השלב הבא?

  • ערן

    בביקוע גרעיני מסה הופכת

    בביקוע גרעיני מסה הופכת לאנרגיה לפי תורת היחסות.
    האנרגיה הזאת מומרת לחום ( אנרגיה של אטומים) שעובר בין חלקיקים שנפגשים עם אחרים. בריק האנרגיה לא דועכת. אין חיכוך. סך האנרגיה ביקום לא דועך, האנרגיה יכולה להימצא כאנרגיה,כאנרגיה פוטנציאלית,כמסה או עצורה בקשרים כימיים\פיזקליים.

  • doron

    רכבת הרים היא מערכת סגורה ??

    אמרת שרכבת הרים היא מערכת סגורה. אבל החום שנוצר עובר אל האוויר והאוויר לא נשאר סגור במערכת. בנוסף רכבת הרים מונעת על ידי מנוע שמכניס עוד ועוד אנרגיה למערכת. למיטב הבנתי המושג מערכת סגורה לא באמת קיים אם מתייחסים לחיכוך וחום...לא ??

  • ערן

    אם לוקחים בחשבון את אנרגיית

    אם לוקחים בחשבון את אנרגיית החום ואנרגיית הקול שנוצרים זאת מערכת סגורה. במידה ולא אז כמובן שמערכת לא סגורה ואנרגיה דולפת ממנה.

  • ערן

    כן, כאשר יש חיכוך נוצר חום,

    כן, כאשר יש חיכוך נוצר חום, והחום בורח מהמערכת.
    אם מסתכלים על המנוע כאמצעי להשלים את האנרגיה הזאת שברחה לחום. ניתן להתייחס לזה כמערכת סגורה.

  • יובב

    איזה אנרגיה יש ליצור חי ולפי

    איזה אנרגיה יש ליצור חי ולפי חוק שימור האנרגיה לאן היא נעלמת כשהוא נפטר?

  • ערן

    ליצורים חיים יש אנרגיה

    ליצורים חיים יש אנרגיה שמאוחסנת בקשרים הבין המולקולריים, לדוגמא סוכר ושומן.
    כשיצור מת ונקבר בקרקע, לחץ (מהקרקע מעל) ותהליכים כימיים וביולוגיים הופכים את היצור שמת לנפט או גז.
    בעצם הנפט שאנחנו מפיקים היום מהאדמה זה יצורים חיים או צומח שנקבר לפני המון זמן.

  • אנונימי

    אולי לכן גופות מתים כבדים

    אולי לכן גופות מתים כבדים יותר מגוף חי
    האנרגיה הפכה למסה

  • מישו

    מי ניסח את חוק שימור האנרגיה, ועל פי מה?

    האם יש לחוק הוכחה מתמטית? האם הוא נובע מחוקים אחרים? או שפיסיקאי כלשהו ניסח את החוק "סתם" כי האמין שהוא נכון, ועד היום לא נמצא ניסוי שיסתור אותו?

  • ערן

    חוק שימור המסה התגלה לראשונה

    חוק שימור המסה התגלה לראשונה בכימיה במאה ה19. ואחר כך אושש פעמים רבות. מהמפורסמים שבהם תורת היחסות הכללית של איינשטיין והקרינה האלקטרומגנטית של פלנק

  • ערן

    חוק שימור המסה התגלה לראשונה

    חוק שימור המסה התגלה לראשונה בכימיה במאה ה19. ואחר כך אושש פעמים רבות. מהמפורסמים שבהם תורת היחסות הכללית של איינשטיין והקרינה האלקטרומגנטית של פלנקץ

  • לאא

    שאלה

    איזו אנרגיה יש ליצור מת?

  • אלעד

    אנרגיה השמורה בחומר שממנו הוא

    אנרגיה השמורה בחומר שממנו הוא עשוי, שיהפוך לאנרגיה שתאכיל את הצומח והחי באדמה.

  • ערן

    אנרגיה

    ליצור מת לדוגמא יש אנרגיה שעצורה בחומרים שמרכיבים את הגוף כמו שומן לדוגמא

  • אבשי

    אצורה. לא עצורה.

  • KAHION

    לא בנתי עדין מהו החוק

  • ערן

    חוק שימור האנרגיה

    האנרגליה לא נוצרת או נעלמת ככה סתם, היא מומרת בין סוגים שונים של אנרגיה

  • יוסי

    אם זה כך שווה להקים תחנת כח להפקת חשמל בחלל!

    כיוון ששם האנרגיה מומרת בצורה הרבה יותר טובה וגם הטורבינה תסתובב אין סוף...

  • ערן

    תחנת כח בחלל

    זה נכון ששם האנרגיה לא מתבזבת על חיכוך, מעבר לזה שצריך להביא את כל החומרים לחלל גם אין חמצן לגרום לבעירה וזה בעיה גדולה.

  • אינפיניטי

    ולכן לפי חוק שימור המסה והאנרגיה שהוא כמובן נכון,

    לא יכול להיות יש מאין, אז מדוע מדענים כולל כאן באתר הזה מתעקשים שלפני המפץ הגדול ספונטנית נוצרו כל החומר והאנרגיה יש מאין, ושבמפץ הגדול הכל נוצר כולל המרחב והזמן?
    לתשובות קצת יותר טובות בנושא הזה והרבה מעבר לו פשוט תגגלו "רקוויאם למוות".

  • רווה

    וואלה עם אתם שאולים את כל

    וואלה עם אתם שאולים את כל השאלות האלה ואתם לא מאמינים באלוהים צריך לשרוף אותכם באבינו

  • ערן

    לא מדויק

    לא טוענים שהאנרגיה נוצרה יש מאין כי לא יודעים
    מה היה לפני המפץ הגדול

  • רווה

    ה ה ה ה ה ה ה ה

  • א.עצבר

    הופעה יחידה של אנרגיה פסיבית, והרבה הופעות של אנרגיה אקטיבית

    משקל הגופים הוא הופעה של אנרגיה פסיבית שלא משתתפת בחוק שימור כמותי.
    כל ההופעות האחרות הן של אנרגיה אקטיבית, שכן משתתפת בחוק השימור.
    יש בעולם 5 דברים כמותיים נמדדים: אנרגיה, זמן, אורך,שטח,נפח.
    כמו שיש אנרגיה פסיבית ואקטיבית, יש גם זמן פסיבי ואקטיבי.
    חומר אינו מושג כמותי, ואנרגיה לא יכולה להתהפך לחומר.
    החומר נוצר מצירוף כמויות של זמן פסיבי ואנרגיה.
    החומר הוא צורה פיזיקלית.
    אלה הם עיקרים של פיזיקה חדשה, המניבה יקום חדש.
    המרחב האינסופי של היקום הזה מלא בזמן פסיבי.
    זמן פסיבי הוא תווך נח מוחלט, שנעים בו גלי זמן במהירות C
    זמן פסיבי הוא זמן כמותי, ללא הכיוונים של עבר ועתיד.
    לפיזיקה החדשה יש גיאומטריה חדשה - גיאומטריה פיזיקלי.
    הקלידו aetzbar proves ותגיעו אל גיאומטריה זו

  • ערן

    סותרים את הפיזיקה

    אינני מכיר את התיאוריה, אבל המושגים וההנחות שהצגת סותרים את הפיזיקה המודרנית (בין היתר חוקי איינשטין) הידועה אשר אוששה מספר רב של פעמים.

  • אנונימי

    זאת תיאוריה פיזיקלית חדשנית לגמרי.הסותרת בהכרח פיזיקה מקובלת

    ויש לה גיאומטריה חדשנית לגמרי.
    אין כאן אפשרות להציג קישורים, וחבל.
    כדי להגיע אל הגיאומטריה החדשנית, הקלד aetzbar proves

  • צבי

    אנרגיה אפלה

    תודה על הכתבה ערן.
    אני מצטט מויקיפדיה בערך על החוק: "אנרגיה אפלה שקיומה נחזה בעקבות התגלית אודות התפשטותו המואצת של היקום אינה נשמרת, אלא כמותה גדלה עם הזמן. המדידות מראות שצפיפות האנרגיה האפלה נשארת קבועה, אף על פי שהיקום מתרחב, כלומר הכמות של אנרגיה זו גדלה עם הזמן."
    האם יש כאן הפרה של חוק שימור האנרגיה?

  • ערן פוס

    לא

    היי צבי, אני לא בטוח מאיפה קראת את זה אבל זה לא מדויק. מתורת היחסות הכללית של איינשטיין נובע שקצב התפשטות היקום אמור להאט. אולם, קצב התפשטות מאיץ.
    כאן נכנסת לתמונה אנרגיה אפלה שהיא בעצם מה שמאיצה את התפשטות היקום.
    דבר נוסף שצריך לציין הוא שלא חזינו באנרגיה אפלה. וגם אם אנרגיה האפלה גדלה בזמן על מנת לשבור את חוק שימור האנרגיה צריך להראות שסך האנגריה (בשקלול עם כמות המסה גדל). כלומר, ליצור יש מאין דבר הסותר את החוקי היסוד.

  • צבי

    תודה

    אחלה. תודה על התשובה המהירה ערן.
    אם תהיינה התפתחויות בנושא, מקווים שתעדכנו אותנו באתר.

  • עומר

    אם חוק האנרגיה נשמר תמיד ויש כמות אנרגיה אחת כללית

    האם זה אומר כי אם נתבסס על תיאוריית המפץ הגדול אז כל האנרגיה התחילה ממנו ונשארה ונשארת באותה כמות?

  • ערן פוס22

    שימור אנרגיה

    בעקרון כן, חשוב לציין שמסה היא גם סוג של אנרגיה כפי שצויין בכתבה ולכן בהתבסס על תיאורית המפץ הגדולה האנרגיה כבר הייתה שם בצורת מסה מאוד המרוכזת הקרויה "סינגולרית כבידתית" . איננו יודעים מה קרה לפני המפץ הגדול ואיננו יודעים איך האנרגיה הגיעה לשם.

  • משה /

    מכניקת הקוונטים

    שלום,
    הבנתי שבמכניקת הקוונטים ניתן לומר שחלקיקים זעריים נוצרים באופן ספונטי ללא סיבה.
    רציתי לדעת האם הם יכולים להיווצר גם במקום אשר יש בו וואקום מוחלט. ללא שום גלי אנרגיה מזעריים וכד'. מה גם האם אין חוק שימור היישות הרי קודם בעולם היה 0 ישיות ופתאום 2.

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןערן פוס

    Quantum fluctuation

    התופעה שאתה מזכיר נקראת Quantum fluctuation והיא תופעה מאוד מסובכת בא נוצרים חלקיקים ואנטי חלקיקים.
    חשוב לציין שזה גם בתופעה זאת חוק שימור האנרגיה נשמר.
    למעשה חוק שימור האנרגיה והמסה תמיד נשמר בכל אפקט או תופעה שאנו מכירים

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןערן פוס

    Quantum fluctuation

    התופעה שאתה מזכיר נקראת Quantum fluctuation והיא תופעה מאוד מסובכת בא נוצרים חלקיקים ואנטי חלקיקים.
    חשוב לציין שזה גם בתופעה זאת חוק שימור האנרגיה נשמר.
    למעשה חוק שימור האנרגיה והמסה תמיד נשמר בכל אפקט או תופעה שאנו מכירים

  • ראובן גרפיט

    מה קורה בביצית מופרית המתחילה חלוקה וכך גדל

    ביצית מופרית, תא בודד מתיל להתחלק, נוצרת מסה ההולכת וגדלה, כל תא מקבל מידע, אינפורמציה ותכונות המובילות אותו במסע פנימי. מאין האנרגיה, כיצד מחשבים את הצמיחה ואת המידע שלבטח גם צורך אנרגיה. כנ"ל לגבי זרע של צמחים.

  • ראובן גרפיט

    מה מתרחש אצל ביצית מופרית המתחלקת שוב ושוב

    הביצית, תא בודד מתחיל להכפיל עצמו שוב ושוב עד שנעצר . יש גידול בגודל, במסה ובמידע , כל תא מקבל יש מאין מידע שכנראה גם אנרגיה או לא? מאין מקור האנרגיה?

  • נדב

    מהמזון שהאם אוכלת.

    בדיוק כמו יתר התאים שמתפתחים בגוף של כל בעל חיים

  • ג

    ע

    בעצם אנרגיה זה כמה מרחק יכולה לזוז או לנוע מסה מסויימת בזמן מסויים. ומסה היא כמות האנרגיה שצריכה לזוז בזמן מסויים כדי ליצור מסה מסויימת.

  • ערן פוס22

    זמן אינו משחק תפקיד רק

    זמן אינו משחק תפקיד רק גלוגלים בין מסה לאנרגיה ולהיפך

  • עמודים