לפני שאני אענה על השאלה הכימית-הנדסית הזאתי, אני סבור שקודם כל צריך לענות על השאלה הכימית-כלכלית: האם קיים איזשהו סיכוי שתהליך כזה ישתלם כלכלית?
במי הים אכן קיים זהב מומס, והרעיון למצות מתוך מי-הים את הזהב מצית את דימיונם של מדענים ומחפשי התעשרות מהירה כבר מסוף המאה ה-19 (וגם נוכלים רבים). אולם כמה זהב יש באמת במי הים? במדידות שנעשו החל מסוף המאה ה-19 ועד לפני כ-20 שנה מצאו כי ריכוז הזהב המומס במי הים הוא בסביבות ה 10ppb.( ppb הם ראשי התיבות של parts per billion, כלומר 'חלקי מיליארד', או 'מיליארדיות'). מבחינה מעשית המשמעות היא שעל כל טון של מי-ים ישנם כ- 10 מיליגרם של זהב. אולם, בשנת 1990 התפרסם למאמר מדעי (לחצו כאן לתקציר המאמר, באנגלית) שבחן שוב, בהקפדה ייתרה ובאמצעות ציוד אנליטי מודרני את ריכוז הזהב במי-האוקינוסים, והבדיקה מצאה כי ריכוז הזהב הוא כ 50-150fmol לכל ליטר של מי-ים. f- מייצג את המילה femto, כלומר 10-15 !, במעבר ליחידות משקליות (על-ידי הכפלת הריכוז במולים במסה המולרית של זהב, 179 גרם למול). מגלה שריכוז הזהב הוא בעצם רק כ-10-11 גרם לליטר, או 0.01ppt (כלומר 0.01 חלקי טריליון). פי 1000-1,000,000 פחות ממה שחשבו עד אז!


גוש של זהב גולמי. תמונה באדיבות ויקיפדיה

המאמר טוען שבגלל שמדובר בכמויות קטנות כל-כך, מספיק זיהום זעיר ובלתי נראה כדי להטות את כל המדידה ולכן תוצאות העבר סטו פי 1000 מהמציאות. יש לציין שבתחילת המאה העשרים, בילה הכימאי היהודי-גרמני (זוכה פרס נובל) פריץ האבֶּר (ממציא תהליך האבר לייצור אמוניה, המשמש את האנושות עד היום), מספר שנים בניסיונות להפיק זהב ממי-ים, ולמרות שהמדידות שלו הראו שריכוז הזהב הוא כ- 2-64ppb, בפועל, ולאחר 4000 ניסיונות הפקה, הצליח להפיק רק 0.004ppb.
הבה נעשה חשבון כלכלי קצר, בהנחה שהמספר שהאבר הגיע אליו הוא הריכוז הנכון: נניח שאני בעל מפעל להפקת זהב ממי הים, לצורך כך השקעתי הון עתק והקמתי בחצר המפעל בריכה ענקית בעלת מימדים של 2 מטר עומק, 50 מטר אורך ו-10 מטר רוחב. כלומר בעלת נפח של 2*50*10=1000 מטר מעוקב. כלומר בבריכה זו יכנסו כ-1000 טונות של מים. (כי כל מטר מעוקב של מי-ים שוקל כטונה אחת). 1000 טונות של מים הם מיליון ק"ג של מים או מיליארד (109) גרמים של מים. לפי הריכוז שמצא האבר, יהיו לכן בבריכה – 109*0.004*10-9= 0.004 גרמים של זהב, או 4 מיליגרמים של זהב (הנפח של גרגיר זהב במשקל כזה קטן משל גרגר מלח בודד!).

ובכמה כסף אפשר למכור זהב כזה? – מחיר הזהב הגיע לאחרונה לשיא של כל הזמנים, וכל אונקיית-זהב (מטבע במשקל 31.1 גרם) נמכר ב 1200 דולר. בבריכת הענק שלי בסיפור הדימיוני מלמעלה הצלחתי להפיק 0.004/31.1=0.00013 אונקיות זהב, אותם אוכל למכור במחיר של 1200$*0.00013= 0.15$. כלומר 15 סנטים עלובים, על השקעה כספית כבירה על בניית בריכה, ומילוייה – זהו מתכון לפשיטת רגל, כיוון שההוצאות גבוהות מההכנסות (וזה אפילו בלי להחשיב את עלות ההפקה הכימית עצמה של הזהב).


מטיל זהב במשקל 1 ק"ג. תמונה באדיבות ויקיפדיה

עדיף כבר, למשל, לאסוף פחיות למיחזור, שם ההכנסה על כל פחית גבוהה מההכנסה על כל מיצוי זהב מאלף טונות של מים, והטירחה נמוכה בהרבה. לסיכום – הפקת הזהב ממי-הים איננה כלכלית כלל. דרך אגב, מי הים מכילים מלח בישול בכמויות גדולות (לכן מי הים מלוחים), בריכוז של כ-3%. אם הייתי מתרכז דווקא בהפקת החומר הזול מלח-בישול (מחיר של שקל אחד לקילו) הייתי יכול להפיק מהבריכה שלי כ-30 טון מלח בישול (30 אלף שקל), כלומר כלכלית, משתלם בהרבה הפקת החומר הזול הזה על הפקת זהב.


גביש של מלח בישול, חומר זול אך כלכלי (תמונה באדיבות ויקיפדיה).

וכיצד בכל זאת אפשר לבודד את הזהב מתוך מי הים? זיקוק – איננו הביטוי המתאים, כיוון שזיקוק מתייחס בדרך כלל לטיהור של נוזלים (ראו קישור בתחתית התשובה). שיטת ההפרדה של הזהב יכולה להתבצע באמצעות שיטה אלקטרוכימית פשוטה. כיוון שזהב לא מומס סתם כך כיסוד במים, אלא כיון חיובי (קטיון), כלומר לאחר שאיבד שלושה אלקטרונים (שמטענם החשמלי שלילי, ולכן בסה"כ מטענו חיובי), כל מה שצריך זה לבצע אלקטרוליזה למי הים (אלקטרו=חשמל, ליזה=פירוק, כלומר פירוק על ידי חשמל). באמצעות אלקטרוליזה אפשר למסור ליוני הזהב (+Au3) את האלקטרונים שחסרים להם, ולהפוך אותם לזהב מתכתי (Au). מכניסים שתי אלקטרודות למים, וליד האלקטרודה השלילית (העשירה באלקטרונים) תתבצע התגובה הכימית של מסירת האלקטרונים, תגובת חיזור:

Au3+ + 3e- -----> Au

והאלקטרודה תצטפה בזהב, דרך אגב, זו גם השיטה לצפות תכשיטים שונים בזהב, רק שאז משתמשים בתמיסה בעלת ריכוז גבוה בהרבה מריכוז הזהב במי הים. כיוון שלכל חומר שעובר תגובת חימצון-חיזור כמו זו, מתח חשמלי ייחודי (לחצו כאן לרשימה של פוטנציאלים חשמליים לתגובות חימצון חיזור ), אפשר להתאים את המתח החשמלי כדי לבצע אלקטרוליזה סלקטיבית – כלומר אלקטרוליזה שתמצא מתוך המים את הזהב בלבד (בפועל, כיוון שמי הים מכילים תערובת של מלחים רבים, וכיוון שהמתח תלוי גם בריכוז, סביר להניח שלא רק הזהב יעבור אלקטרוליזה וכדי לבדדו סביר להניח שדרוש יהיה לבצע מספר שלבים של המסה ואלקטרוליזה עד לקבלת זהב טהור).
אבל, כפי שהוסבר למעלה, התהליך כולו הוא בעצם מתכון לפשיטת רגל. לאחרונה עלתה הצעה שבמקום מפעל על החוף תבצע את האלקטרוליזה אונייה שתשוט באוקיינוסים כשהיא גוררת אחריה אלקטרודות עצומות שיבצעו את האלקטרוליזה, ועם הזמן יצטפו בזהב, אולם חשבון פשוט מראה שגם תהליך זה לא כלכלי – רק הדלק שתשרוף האונייה יעלה יותר מהזהב שתפיק.

מאת: ד"ר אבי סאייג
המחלקה לניורוביולוגיה ומכון דוידסון לחינוך מדעי
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.


 

15 תגובות

  • רועי לוי

    אם יש לי קופסאות פלסטיק

    אם יש לי קופסאות פלסטיק שמכילות אבק של זהב שדבוק לפלסטיק מה האפשרות שעומדת בפני חוץ מהשרפה של הקופסאות ויציקה של העפר כי השיטה של השרפה לא טובה כל הזהב עף עם הפייח מא אפשר לעשות

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    מי מלכים

    אתה יכול להמיס את הזהב על ידי שימוש בתערובת חומצות (חומצת מלח + חומצה חנקתית) הנקראת מי מלכים כיוון שממיסה גם את מלך המתכות - הזהב. הפלסטיק לא צפוי להגיב איתם. שים לב שאחר כך תצטרך להפיק חזרה את הזהב מתוך התמיסה. בנוסף - כיוון שמדובר בחומצות חזקות מאוד (מאוד!) יש להשתמש בהן רק אם יש לך אמצעי הגנה נאותים (משקפי מגן, כפפות גומי, חלוק המגן על כל הגוף ומנדף כימי לאידוי הגזים הנפלטים).
    להרחבה אתה יכול לראות את הכתבה הבאה:
    http://davidson.weizmann.ac.il/online/askexpert/chemistry/%D7%9B%D7%99%D...
    לבסוף אעיר - שאם אין לך הרבה קופסאות (ברמה של טונות) לא הייתי טורח, סביר שמדובר בציפוי דק מאוד מאוד שמכיל במקרה הטוב מיליגרמים בודדים של זהב.
    בברכה
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • רועי לוי

    תודה רבה על התגובה עזרת לי

    תודה רבה על התגובה עזרת לי מאוד עכשיו אם אפשר אשאל אותך עוד שאלה . יוש ברשותי שמן שמכיל מתכות כגון זהב פלטינה רודיום פלדיום וכסף איך אני מצליח להפיק את המתכת השקועה בתוך החבית המתכת בצורת אבקה ונמצאת בתוך שמן בערך מאה ליטר שמן איך אני יכול להיפתר מהשמן ?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    שיטות הפרדה בין חומרים

    יש הרבה שיטות להפריד בין חומרים, ראה כתבה נפרדת על כך:
    http://davidson.weizmann.ac.il/online/maagarmada/chemistry/%D7%A9%D7%99%...
    סביר שסינון במסנן דק מאוד ו/או זיקוק של השמן במתקן זיקוק יצליחו להפריד אותו מאבקות המתכת הדקות. אבל שוב - כאדם פרטי, לא בטוח שכדאי לך להתעסק עם זה, ואולי עדיף לפנות למפעל שמתמחה בכך. (ציוד לזיקוק שמן בכזו כמות, בלי חשיפה לאוויר יש אולי רק לבתי הזיקוק בישראל).

    בברכה
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • רועי לוי

    תודה רבה אבי.האמת שחשבתי

    תודה רבה אבי.האמת שחשבתי לפלטר את זה על ידיי משאבת ואקום ובקבוק יניקה ואז לצקת את הפילטרים אבל נראה לי שזה יקח הרבה מאוד זמן מכיוון שהאבקה ממש דבוקה לשמן אז חשבתי לשרוף את השמן ולצקת את האבקה שנותרה אחרי שרפה . מה מבין שתי האופציות האלה שעומדות בפניי נראת לך הכי סבירה? ושוב תודה על העזרה

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    זה כבר נושא ממש טכני

    זה כבר נושא ממש טכני, שמחוץ לעיסוק של האתר (שעוסק במידע מדעי כללי). אני לא יכול ליעץ לך בלי לראות בפועל. אני מציע שתפנה למהנדס כימיה ליעוץ בשטח.
    בהצלחה!

  • רועי לוי

    Roye56@walla.com אם תוכל

    Roye56@walla.com אם תוכל ליצור קשר במייל אשמח אז אוכל להראות לך תמונות של החומר.

  • שלי

    ההפקה

    תודה על המידע הרב אך אינני קיבלתי את התשובה המרכזית כיצד מפיקים אותו כלומר התהליך

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    אחזור שוב

    תיאורטית - צריך לחזר את הזהב, לתת לו אלקטרונים, אפשר באמצעות אלקטרוליזה (2 אלקטרודות חשמל), או באמצעות חומרים כימיים, כמו שכתבתי בתגובה אחרת.
    טכנית / מעשית, אם זה לא היה ברור מספיק מהכתבה - את לא תצליח, אי אפשר לעשות את זה בקנה מידה גדול, רק מכשירי מדידה משוכללים יכולים למדוד את כמות הזהב, אבל בשביל להפריד כמות שתוכלי לראות בעין תצטרכי מפעל שלם עם בריכות ענק של מים...

    בברכה
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • שמעון

    מסירת אלקטרונים לזהב

    אבי שלום,
    האם אתה יודע איך ניתן למסור אלקטרונים לזהב כדי להפוך אותו למוצק בתמיסת מלך )aqua regia) ?
    אני יודע שצריך לנטרל את החומצה השאלה איך?
    תודה רבה

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    הפקת זהב מתוך תמיסה מרוכזת שלו

    ראה תשובה לשאלתך בתוך כתבה קיימת באתר - איך מפרידים תערובת זהב כסף פלטינה פלדיום ומתכות אחרות.
    אפשר למסור אלקטרונים לזהב על ידי אלקטרוליזה - העברת זרם חשמלי בתמיסה, הזהב יתרכז ליד האלקטרודה השלילית (מינוס -) העשירה באלקטרונים. אפשרות אחרת - להכניס לתמיסה כמות כדולה של מתכת אחרת, שתמסור לזהב אלקטרונים, למשל ברזל. הברזל ימסור אלקטרונים ויתמוסס והזהב יחזור להיות זהב מתכתי.
    השיטה שבה משתמשים בתעשיה, היא באמצעות חומר מחזר בשם נתרן ביסולפיט  Na2HSO3
    שמשמש לחיזור 'נקי' של הזהב, כך שנוצרת תערובת צלולה - ואבקת זהב - לפי התגובה

     3NaHSO3 + 2 HAuCl4 + 3 H2O --> 3 NaHSO4 + 8 HCl + 2 Au

    (נתרן ביסולפיט משיגים לרוב על ידי המסת נתרן מטהביסולפיט Na2S2Oבמים)
    ראה כאן סרט שמראה התגובה:
     

     


    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • איציק

    מפחמות

    איזה חומרים ניפלטים לאוויר ע"ח תהליך מפחמות פתוחות
    ומה ייגרם אם העשן יעבור דרך מסנני מים כמו בנרגילה

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    שאלה חדשה

    שלום איציק.
    שאלות חדשות למדור 'שאל את המומחה' (שלא קשורות לכתבה ספציפית) מגישים בפורום בכתובת הבאה:
    http://davidson.weizmann.ac.il/webforms/askexpert

  • שלומי

    זהב בחול

    אחד מהאיים של תאילנד קרוי בשם אי הזהב שממנו מפיקים מהחול אבק זהב ולפעמים גם גושים של זהב והם מוצאים את הזהב מהחול בצורה מאוד פרימיטיבית.

    האם יש זהב זהב בחול ים או בבוץ של נחלים וכיצד אפשר להוציא אותו ללא עבודה פרמיטיבית קשה ומפרכת?

  • אבי סאייג.

    תשובה

    בהחלט יש זהב בחול או בבוץ של נחלים (תקופת ה'בהלה לזהב' בארצות הברית התחילה לאחר מציאת גוש זהב בתוך נחל). השיטה המודרנית למיצוי הזהב, שהיא גם שיטה יותר יעילה מאיסוף פיזי – בכך שמצליחה לאסוף אפילו גרגירי זהב מיקרוסקופיים שעין בלתי מזויינת לא רואה, היא להכניס את כל הבוץ/חול/שברי סלע לתוך תמיסה עם חומר מחמצן חזק מאוד (לרוב תוך שימוש בגז כלור ותרכובות ציאניד), שהופך את כל הזהב המתכתי לזהב יוני, המומס במים. את התמיסה קל ביותר להפריד מהבוץ – על ידי סינון פשוט (שלב שני). בשלב השלישי מחזרים חזרה את הזהב המומס לזהב מתכתי (באותו אופן בו תיארתי אפשרות הפקה של זהב ממי-הים), על ידי אלקטרוליזה סלקטיבית, או אפילו על ידי חיזור הזהב על ידי מתכת אחרת – כמו אבץ, שמוסרת לזהב את האלקטרונים שנלקחו ממנו בשלב החימצון, הופכת אותו למתכתי, ונמסה בעצמה במים. התוצאה היא גוש גדול של זהב שמאחד יחדיו את כל גרגירי הזהב המיקרוסקופיים שהיו מפוזרים בעפר.

    אבי