כאב ראש הנגרם מאכילה מהירה של מזונות או משקאות קרים הוא אירוע יחסית נפוץ ומוכר בשמות רבים, בעיקר בלועזית (Brain freeze, ice cream headache ועוד); בנוסף גם קיים השם המדעי המפוצץ לתופעה: sphenopalatine ganglioneuralgia, שהוא כשלעצמו יכול לגרום לכאב ראש.
לרוב התופעה היא קצרת זמן (דקה עד מספר דקות) אך עוצמתה יכולה להיות גבוהה. התופעה אינה מעידה כשלעצמה על בעיה רפואית.

הסיבות המדויקות לא ברורות אך ההנחה הרווחת כיום בקרב חוקרים בתחום היא שהקירור המהיר של תקרת החיך גורמת להתכווצות מהירה של כלי הדם באזור; כאשר האזור מתחמם מחדש מתרחשת זרימת דם מהירה והרחבת כלי דם התהליך "נקלט" ע"י עצבים באזור השולחים אותות כאב למוח.

מחקר מדעי שפורסם בעיתון הרפואי הבריטי ב2002 (British Medical Journal, BMJ 2002;325:1445-1446, קישור בסוף התשובה) מראה שכ 30% מהאוכלוסייה סובלים מתופעה זו. יש מחקרים המראים שנפיצות התופעה גבוהה הרבה יותר באנשים להם יש צלחה (המילה העברית למיגרנה).

יש עדויות המצביעות על העצב הקרניאלי החמישי (trigeminal) כמעורב בהעברת הכאב.


מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע


הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

2 תגובות

  • מאיר ברק

    תשובה

    נתחיל בכך שאני לא בטוח שאתה צודק.
    מניסיון אישי כששמים קרח על מכה או פצע זה בהחלט עוזר.
    גם בתחרויות ספורט ניתן לראות שמניחים קרח או נוזל מקרר על פגיעות כדי לאלחש את המקום.

    אבל אם ננסה בכול זאת למצוא הבדל מסויים בין המקרים אז ניתן לציין זכוויה נוצרת מחום גבוה באזור הפגיעה ולכן קרור הרקמה חזרה יכול להוריד מעט מהאותות של קולטני החום המאותתים למוח שמשהו לא בסדר. אותם קולטני טמפרטורה לא באים לידי ביטוי (או פחות באים לידי ביטוי) בפציעה "רגילה".
    אך כפי שציינתי למעלה הצינון של איזור הפגיעה (כל פגיעה) גורם לכיווץ כלי הדם ולירידה בזרימת הדם המיידית למקום (מאפיין של דלקת) וכן יוצר אילחוש ע"י הקפאת קולטני הכאב.

  • רונן

    קרח וכאב

    מדוע כששמים קרח על כוייה הכאב נחלש אך כששמים קרח על חתך או פצע הכאב כמעט לא משתנה?