כאב ראש הנגרם מאכילה מהירה של מזונות או משקאות קרים הוא אירוע יחסית נפוץ ומוכר בשמות רבים, בעיקר בלועזית (Brain freeze, ice cream headache ועוד); בנוסף גם קיים השם המדעי המפוצץ לתופעה: sphenopalatine ganglioneuralgia, שהוא כשלעצמו יכול לגרום לכאב ראש.
לרוב התופעה היא קצרת זמן (דקה עד מספר דקות) אך עוצמתה יכולה להיות גבוהה. התופעה אינה מעידה כשלעצמה על בעיה רפואית.
הסיבות המדויקות לא ברורות אך ההנחה הרווחת כיום בקרב חוקרים בתחום היא שהקירור המהיר של תקרת החיך גורמת להתכווצות מהירה של כלי הדם באזור; כאשר האזור מתחמם מחדש מתרחשת זרימת דם מהירה והרחבת כלי דם התהליך "נקלט" ע"י עצבים באזור השולחים אותות כאב למוח.
מחקר מדעי שפורסם בעיתון הרפואי הבריטי ב2002 (British Medical Journal, BMJ 2002;325:1445-1446, קישור בסוף התשובה) מראה שכ 30% מהאוכלוסייה סובלים מתופעה זו. יש מחקרים המראים שנפיצות התופעה גבוהה הרבה יותר באנשים להם יש צלחה (המילה העברית למיגרנה).
יש עדויות המצביעות על העצב הקרניאלי החמישי (trigeminal) כמעורב בהעברת הכאב.
מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.