השאלה לא פשוטה ויש מספר תשובות אפשריות.
יש אנשים שתמיד קר להם. אוגוסט, אנשים מתאדים ברחובות והם עם חיך על הפנים, סוף-סוף נעים בחוץ!
לעומתם לאחרים תמיד חם וכאשר אתם רועדים מתחת לפוך הם מסתובבים בחוץ עם סנדלים ומכנסיים קצרים.
האם כולנו השתגענו? כנראה שלא.
לכל אחד מאיתנו יש במוח מנגנון וויסות פנימי (תרמוסטט) של טמפרטורת הגוף הנקרא היפותלמוס (hypothalamus).
להיפותלמוס תפקידים רבים במערכת ההורמונאלית ובין השאר הוא גם שולט בבלוטת התריס האחראית לחילוף החומרים בגוף. כאשר קר בחוץ, קולטנים על פני העור מעבירים את המידע להיפותלמוס והוא מורה לבלוטת התריס להגביר את קצב חילוף החומרים וליצור יותר חום.
המוח האנושי (ויקיפדיה)
מיקום ההיפותלמוס (ויקיפדיה)
וכאן נכנסת הנקודה החשובה- מה פירוש "כאשר קר בחוץ"?
קור פירושו חוסר באנרגיה והוא תמיד יחסי (למעט האפס המוחלט). יום קיץ בתל-אביב מתגמד אל מול החום בצהרי יום באוגוסט במדבר סהרה וזה האחרון ממש קריר אל מול החום השורר בצד הפונה לשמש בכוכב הלכת מרקורי.
לאנשים שונים יש טמפרטורת גוף שונה במקצת הנקבעת ע"י ההיפותלמוס.
אם אני אומר שגוף מסוים מרגיש לי קר אני מתכוון שיחסית לחום גופי הוא קר. אם טמפרטורת הגוף של אדם מסוים נקבעת כ 36.8 ואילו אצל אחר היא 37.5 הרי שטמפרטורה של 28 מעלות יכולה להרגיש לאחד נעימה ואילו לאחר קרה.
בנוסף גם השלב בו הגוף נמצע במחזור היומי משפיע. במהלך 24 שעות טמפרטורת הגוף משתנה בצורה מחזורית.
אנשים עייפים (לא ישנו בלילה או לא ישנו מספיק) ירגישו יותר בקור. אנשים שיותר פעילים בבוקר ירגישו יותר קר בערב וההפך לאנשים שפעילים אחה"צ.
יש מספר רב של גורמים נוספים היכולים להשפיע על תחושת הקור/חום של אדם, בין השאר:
(1). כושר- לדעת רוב החוקרים זהו הגורם היחיד החשוב ביותר. אנשים בכושר בעלי מסת שריר גבוה מצליחים יותר בלשמור על טמפרטורת גוף קבועה.
(2). משקל- משקל רב מצביע לרוב על יותר שומן המשמש כמבודד ולכן אנשים בעלי משקל רב לרוב מרגישים פחות קור.
(3). תזונה- תזונה לא נכונה וחסרים בויטמינים, מינרלים, חלבונים ועוד יכולים לחוש עייפות וקור בגלל בעיות בחילוף חומרים.
(4). מין- נשים יותר מועדות לחוסר פעילות של בלוטת התריס. בנוסף המחזור החודשי בנשים גם הוא משפיע על וויסות החום שלהם בשלבים שונים
(5). גיל- בגיל יותר מבוגר חילוף החומרים מאט מה שיכול להוביל לתחושת קור. לחילופין בתקופת הבלות (סיום המחזור בנשים) יש בתחילה שינויים הורמונאליים היכולים להוביל לגלי חום.
(6). לחץ ומצב נפשי- יכול לגרום לירידה בזרימת הדם ולתחושת קור.
(7). מחלות שונות- חוסר פעילות של בלוטת התריס יוביל לירידה בחילוף החומרים ותחושת קור. לעומת זאת, אנשים החולים בסוכרת יכולים לא להרגיש בקור בגלל פגיעה בעצבי החושה על פני העור.
(8). במקרים מסוימים (נדיר) ייתכן והדבר נובע ממחלה- אי סבילות לקור (extreme cold intolerance). יש גורמים שונים אפשריים לתופעה זו, הסיבה העיקרית היא חוסר פעילות תקינה של בלוטת התריס (hypothyroidism).